Hatırlatmakta fayda var, Türk Hava Kuvvetlerinin 1964'te Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda uçağı isabet alan ve paraşütle atlamasının ardından Rum askerlerince esir alınarak şehit edilen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi oldu. Topel'in adı, Türkiye ve KKTC'de çok sayıda park, cadde, sokak, müze, bina ve anıtta yaşatılıyor.

Cumhuriyet döneminin İlk hava harp şehidi olan Cengiz Topel’in ismi Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde inşa edilen bir havaalanı da verildi, Son derece büyük hedefler ile başlayan ve Kocaeli’ni Türkiye ve tüm dünyaya açacak olan Cengiz Topel havaalanı kabul etmek gerekir ki gelinen noktada tam bir hayal kırıklığı yarattı.

Yine hatırlatmakta fayda var, Cengiz Topel Havalimanı, Kocaeli'nin Kartepe ilçe sınırları içerisinde bulunan havalimanıdır. İzmit şehir merkezine 15 Km Adapazarı şehir merkezine 30 Km uzaklıktadır. 2 bin 500 metrekare iç hatlar terminal binası vardır. Dış hatlar terminali yapılması da düşünülmektedir. 150 araç kapasiteli otoparkı bulunmaktadır. Ulaşım taksi, minibüs ve Kocaeli ve Sakarya belediyelerine ait otobüslerle sağlanmaktadır.

Havalimanında uçuşların durdurulmasının sebebi olarak gösterilen ILS sisteminin 2015 yılının ilk çeyreğinde tamamlanarak Mart ayında uçuşların başlaması planlanan uçuşlar 2015 yılının Mayıs ayında başladı.

1994 yılında DLH tarafından ihalesi yapılmıştır. İnşaatına 1995 yılında başlanıp 1999 yılında bitirilmiştir. 17 Ağustos Gölcük depremi sebebiyle 11 sene gecikme yaşanmıştır. 02 Kasım 2011 tarihinde yapılan törenle Trabzon'a uçuş yapılmıştır. DHMİ Genel Müdürlüğü 2015 yılının Eylül ayında bağlantı taksi yolu ve ilave apron yapımı için ihale açtı.

7,5 aylık bir aradan sonra 5 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Anadolu Jet firması Cumartesi ve Pazartesi hariç haftanın 5 günü Trabzon Havalimanına karşılıklı seferlere tekrar başladı.

21 Ağustos 2015 tarihinden itibaren hac dolayısıyla Suudi Arabistan'a gidecek çevre illerdeki hacı adayları için Türk Hava Yolları tarafından Medine'ye uçuşların başlaması planlansa da daha sonradan bu uçuşlar gerçekleşmemiştir. 10 Mart 2016 tarihinde ilk kez bir Umre kafilesi Türk Hava Yolları'nın uçağıyla Medine'ye uçuş gerçekleşti.

2018 yılı itibari ile haftanın 3 günü (Salı, Çarşamba ve Cuma) Trabzon'dan karşılıklı seferler devam etmektedir.

Cengiz Topel havaalanının dünü ve bugünü ile ilgili anlatmaya çalıştığımız süreçten de anlaşılacağı gibi Kocaeli’ni önce Türkiye’ye sonra da dünyaya açacak olan böylesi önemli bir pencere biraz basiretsizlikten, biraz da umursamazlıktan olsa gerek gözümüzün önünde atıl bir vaziyette uykuya yatırılmış durumda.

Atatürk havalimanının faaliyetine son verilmesi ve İstanbul havalimanının da daha uzak bir noktaya konuşlanmasından sonra Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen’e her zamankinden daha fazla yük binmeye başladı, Şu sıralar Bolu-Düzce-Sakarya- Kocaeli başta olmak üzere bu yerleşim merkezlerine yakın şehirlerde yaşayanlar yurt içine yada yurt dışına ulaşmak adına saatlerce yol katedip Sabiha Gökçen’e ve İstanbul havaalanına ulaşmaya çalışıyorlar.

Dünyada olduğu gibi artık Türkiye’de de seyahat anlayışı değişti, Özellikle Binali Yıldırım’ın bakanlığı döneminde uçak biletlerinin zaman zaman otobüs yada tren biletlerinden daha ucuza geldiği taraflı tarafsız herkes tarafından kabul ediliyor, Dolayısı ile şehir merkezlerinin Türkiye’nin diğer merkezlerine olduğu gibi dünyanın özellikle de çok ziyaret ettiğimiz Avrupa ülkelerine olan uzaklıkları yada yakınlıkları şehirlerinde bulunan havaalanları ile ölçülüyor.

Türkiye’de “Sanayinin başkenti” olarak bilinen Kocaeli başta Kartepe-Sapanca ve Abant gibi yurt dışından gelen turistlerinde çok iyi bildiği tatil beldeleri olması dolayısı ile zaman zaman “Turizm bölgesi” olarak ta anılıyor, Son birkaç yıldır organize edilen “Kartepe Zirvesi” de bölgenin dışa açılması noktasında son derece önemli bir işlevi yerine getirmeye başladı.

Bu kadar geniş bir hinterlandın tam ortasında bulunan ve bünyesinde Cengiz Topel gibi başka yerleşim merkezlerine kolay kolay nasip olmayacak bir havaalanı bulunan Kocaeli/kartepe maalesef “Su akar Türk bakar” anlayışı çerçevesinde değerlendirilemiyor.

Havaların ısınması ile birlikte Özellikle Ortadoğu ülkelerinden yurdumuza gelen Arap turistler vesilesi ile özellikle Kartepe ve Sapanca’da adım atacak alan bulmak nerede ise imkansız hale geliyor, Kartepe ve Sapanca’ya ulaşabilmek adına İstanbul ve Sabiha gökçen havaalanına inen turistler bulabildikleri servis araçları ile bu bölgelere ulaşmaya çalışıyorlar.

Kartepe’de standartlara uygun bir havaalanı varken ve bu havaalanının yurt içi yurt dışı uçuşlara açılması adına diplomasi yapılması gerekirken Kocaeli büyükşehir belediyesinin Sabiha Gökçen’e  servis koyması da (Şimdilik) tam bir kara mizah olsa gerek.

Kartepe Belediye başkanı Av. Mustafa Kocaman’ın olağanüstü uçak korkusunu en yakından bilenlerden birisiyiz, Kocaman’ın uçak korkusunu yenmesi en büyük talebimiz, ancak şöhreti artık yurt dışına taşmış Kartepe gibi bir turizm bölgesinin belediye başkanının bölgesini Türkiye’ye ve dünyaya açacak Cengiz Topel havaalanının tam kapasite ile faaliyete açılması adına konu ile ilgili yöneticilerin kapısında yatması gerektiğini düşünmüyoruz.

Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı Tahir Büyükakın’ın vizyonunu  ve teknolojiye uyumunu çok yakından biliyoruz, Büyükakın’ın yaşının genç olması, bitip tükenmeyen enerjisi ile Kocaeli’ne daha uzun yıllar hizmet edeceğini düşünüyoruz.

Tahir Büyükakın’ında ,Cengiz Topel havaalanı ile ilgili bizim gibi düşündüğünü çok iyi biliyoruz, Havaalanının tam kapasite ile faaliyete geçmesi adına bir, takım girişimlerinin olduğunu da duyuyoruz, Mart ayında başlayan Pandemi sürecinin her konunda olduğu gibi havaalanı ile ilgili çalışmalara da darbe vurduğu da bir gerçek.

Bu aşamadan sonra Tahir Büyükakın ve Mustafa Kocaman ikilisinin Cengiz Topel havaalanının tam kapasite ile faaliyette başlaması adına atacağı adımlar Kocaeli ile birlikte yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Sakarya- Düzce-Bolu-Bursa olmak üzere civar illerdeki vatandaşlarımızı da Kocaeli’de yani Kartepe’de buluşturacaktır.

Burada konu dönüp dolaşıp "Şirketler Cengiz Topel Havaalanı'nı kâr edecek bir uçuş merkezi olarak görmüyorlar" noktasına gelebilir ancak konu bir şekilde güzel ve tam donanımlı bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ulaştırılabilirse sanıyoruz, “Buradan para kazanamayız” diye düşünen şirketlerde anında Cengiz Topel havaalanı için sıraya gireceklerdir.

Cengiz Topel havaalanının tam kapasite ile faaliyete girmesi Kocaeli’de yaşayan herkes için hava kadar, su kadar, ekmek kadar önemlidir, Hatırlayınız ilk anlarda Sabiha Gökçen havalimanı içinde “buradan fayda gelmez” eleştirileri yapılıyordu ancak Pegasus’un çabaları şimdi Sabiha Gökçeni dünyanın önemli havaalanlarından birisi haline getirdi.

Türkiye’nin kurtuluşu “Bacasız sanayi” denilen Turizmde, Bu gölgede turizm açısından son derece önemli, Kocaeli’de yaşayanlar buraya yeni bir havaalanı istemiyorlar talepleri var olan havaalanının tam kapasite ile uçuşlara açılması.

Tahir Büyükakın ve Mustafa Kocaman’ın bu konuda atacağı adımlar başarı getirdiği takdirde Kocaeli var olan gücüne güç katacaktır, kamuoyu zaten böyle bir çalışma için hazır, geriye kalan ise Büyükakın ve Kocaman’ın biraz daha gayretli olmalarıdır.

Uçuşların tam kapasite başlaması ile Kocaeli hiç kimsenin tahmin bile edemeyeceği noktalara gelecektir, Netice alındığında da aradan çok uzun yıllar geçse de bu bölge problemleri çözen siyasetçiler olarak Büyükakın ve Kocaman’ı da asla unutmayacaktır.

Hadi bakalım Kocaeli adına hareket sizden bereket Allah’tan..