2019-12-16 00:29:41

Gebze'den Marka Şehir olur mu ? (2)

Dr. Mustafa Sedefoğlu

mustafa.sedefoglu@hotmail.com 16 Aralık 2019, 00:29

Geçen yazımızda; "Gebze marka şehir olur, hem de en güzelinden, yeter ki istensin" demiştik ve marka şehir olmanın o şehre katkısına değinip, marka şehrin unsurlarından ve marka şehir konumlandırmasından bahsetmiştim.

Yazı dizisinin bu bölümünde ise; bir şehrin markalaştırma sürecine paydaşların katılımı, marka yönetim kurulu ve marka icra komitesinden bahsedeceğim.

MARKA YÖNETİM KURULU

Marka olmak, uzun süren ve süreklilik arz eden bir faaliyetler bütünüdür. Kısa süreli yapılan faaliyetler hem kalıcı olmaz hem de en ufak bir problem ile karşılaşıldığında yapılan tüm çalışmalar bir anda yok olabilir.
 
Bir şehri marka olarak konumlandırmak ve bunu istikrarlı bir şekilde her geçen yıl daha da sağlamlaştırmak için her şeyden önce marka şehir olmaya karar veren, güçlü ve vizyon sahibi paydaşlardan oluşan bir komite kurulması gerekmektedir. 

Aynı büyük şirketlerde olduğu gibi bir yönetim kurulundan bahsediyorum. Gebze için kimdir bu paydaşlar? Hemen söyleyelim. Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı Temsilcileri, Ticaret Odası, Bölge Milletvekilleri, Emniyet Müdürlüğü, Üniversite, Hemşehri Dernekleri, Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri, Esnaf ve Muhtarlık Temsilcileri, Gazeteciler gibi, Gebze’yle alakalı olan kişilerden oluşan bir kurul. 

Bu komite, belirli surelerde toplanarak uyum ve koordinasyon içerisinde, her bir paydaşın rolünün net bir şekilde tanımlandığı bir çalışma ortamını sağlamalıdır.

Uzun soluklu bir proje yönetimi olacağı için, komite kuruluna Belediye Başkanının başkanlık etmesi kurumsallık ve bütünlük açısından daha uygun olacaktır. Belediye Başkanının niyeti ve yaklaşımı büyük önem arz etmektedir. 

Liderlik edecek kişinin nitelikleri detaylandırılmalı ve bu niteliklere sahip liyakatli kişilere bu görev verilmelidir. Şehri temsil eden yetkililerin muhakkak bu komitenin içinde yer alması ve marka şehir sürecine aktif olarak katılıp irade ve kararlılık göstermesi, markalaşma çalışmaları acısından büyük önem taşımaktadır. Özel sektör, yerel otoriteler ve kamu arasındaki işbirliği ne kadar sağlam olursa ortaya çıkan sonuçlar da o kadar iyi olacaktır.

Günümüz dünyasında, ileri görüşlü yöneticilerin vaktinde karar alıp uygulaması gerekmektedir, bunun aksi ciddi kayıplara neden olur. Başarılı yönetici modellerinden hareketle, şehri yönetenler stratejilerini belirlerken bazı noktaları özellikle dikkate almalıdır. 

Bu noktalar; vizyoner önderlik ve kişisel yüreklilik, odaklanma, talep odaklı yaklaşım, farklı unsurları bir araya getirebilme becerisi, yeni akım ve gelişmeleri sindirebilme, küresel görüş ve düşünce yetisi, kültürlerarası deneyim, temsil yeteneği, iletişim üstünlüğü, ikna yeteneği, alçakgönüllülük, girişkenlik, beklentilerin ötesini gerçekleştirmektir.

Küreselleşme sonucunda şehirler giderek birbirine benzer hale geldiğinden yerelleşme önem kazanmıştır. Marka şehir olmak için şehir sakinlerinin kendilerine özgü değerlere sahip çıkmaları gerekiyor. Tarihi ve kültürel değerler sahip çıkıldığı ve korunduğu takdirde, gelecek nesillere bu değerler aktarılır. Şehir sakinlerinin işbirliği olmadan, tepeden inme çalışmalarla bir şehri marka yapmak mümkün değildir.

MARKA İCRA KOMİTESİ

Marka Yönetim Kurulu belirlendikten sonra stratejik yol haritasını hazırlamak ve uygulamak için alanında uzman, marka odaklı çalışanlardan oluşan bir Marka İcra Komitesi oluşturulmalıdır. Marka İcra Komitesi, Marka Yönetim Kurulundaki kuruluşlar tarafından yeterli bütçe ile desteklenmeli ve her kuruluşla güçlü bir işbirliği kurarak uyum içinde çalışmalıdır. 

Marka İcra Komitesi, iş ve akademik dünyadaki danışmanlar tarafından desteklenmelidir. Marka İcra Komitesi’nin, stratejik yol haritasını uygun bir şekilde hedeflerine ulaştırması için özerk bir yapıda olması, şirket statüsünde hareket etmesi, acık-şeffaf ve hesap verebilir bir yapıda olması gerekmektedir. 
Şehrin yöneticileri keyfi olarak surece müdahil olmamalıdır. Komite kurulu tarafından, belirli dönemlerde Marka İcra Komitesi’nin performansı hedef doğrultusunda değerlendirilmelidir.

Yine büyük şirketlerde olduğu gibi; Marka Yönetim Komitesi’ni, şirketin genel müdür ve genel müdür yardımcılarına benzetebiliriz. Şirketlerde de stratejik kararları yönetim kurulu alır, genel müdür ve yardımcıları da alınan o kararları hayata geçirir ve dönemsel olarak yönetim kuruluna hesap verir. 

Marka İcra Komitesi’nin kurulmasındaki amaç, markalaşmaya dair yapılacak işlerin (pazar araştırmaları, hedef kitle, imaj, konumlandırma, iletişim, halkla ilişkiler, etkinlik ve organizasyon, sponsorluk ve medya planlama vb. alanlarda) uzmanlık gerektirmesidir. Buradaki en önemli faktör, profesyonellerden kurulu bir ekip oluşturmaktır ve bu ekip şehri tanıyan, liyakatli kimselerden oluşmalıdır. Gerekli görüldüğünde, yerel ve uluslararası ajanslarla çalışılmalıdır. 

Marka İcra Komitesi’nin kurulmasıyla birlikte şehrin markalaşma serüveni daha sağlam temeller üzerine inşa edilecektir. Bir uygulama grubu olarak Marka İcra Komitesi, belirlediği hedef kitle ve konumlandığı markaya uygun sürekli projeler üretmeli, iletişim faaliyetleri yürütmeli ve etkinlikler düzenlemelidir. 
Marka İcra Komitesi, uzun vadeli stratejik planlama ile uygulama, izleme, değerlendirme ve gözden geçirmeyi sistemli ve düzenli olarak yapmalıdır.

Yazı dizisinin ikincisini burada noktalayalım. Bir sonraki bölümde; Stratejik yönetim süreci, durum analizi, vizyon-misyon ve değerlerin belirlenmesi gibi konulara değineceğim.
Şimdilik sağlıcakla kalın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.