Erken seçim

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
27 Haziran 2024 Perşembe 23:34
Erken seçim

Türkiye bundan 13 ay önce yani 14 Mayıs 2023 tarihinde milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi yaptı. Milletvekili genel seçimi 14 Mayıs 2023 tarihinde neticelendi ancak Cumhurbaşkanı adayları ilk turda seçilmek için gerekli olan yüzde 50.1’lik oyu alamayınca ikinci tura kalan seçim 15 gün sonra yani 28 mayıs pazar günü neticelendi.

Bilindiği gibi seçimler hizmet süresi tamamlanan dönem sonunda bir kez daha vize almak için yapılıyor, seçmen dönem içerisinde iktidarın yaptığı hizmetleri beğenip beğenmediğini sandık başına giderek değerlendiriyor.

Seçmen 14 mayıs ve 28 mayıs tarihinde iktidarda bulunan Cumhur ittifakına bir kez daha onay verdi, onay verirken de “içerisinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıları çöz, bize daha iyi bir hayat yaşama imkanı sun” çağrısı yaptı.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi en son yapılan genel seçimin üzerinden 13 ay geçti, geçen bu 13 aylık zaman diliminde ülke şartlarının bırakın düzelmesi o günden kat be kat kötü bir duruma geldi.

Seçmen karşı karşıya kaldığı bu sıkıntılı süreçten bunalınca 31 mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimde iktidara kırmızı kart gösterdi ve çok uzun bir zaman sonra CHP tarihinde ilk kez sandıktan birinci parti olarak çıkmayı başardı.

Bizde gelenektir, yerel yada genel seçim sonrası başarılı olan siyasi partide başarısız olan siyasi partilerde yaptıkları aritmetik hesapları ile toplumun karşısına çıkar var olan rakamlara rağmen ne kadar başarılı olduklarını anlattıktan sonra “Türkiye derhal erken seçime gitmeli” çağrısını yaparlar.

31 mart tarihinde seçimden birinci parti olarak çıkan CHP’nin genel başkanı Özgür Özel dikkat edilirse seçimden hemen sonra erken seçim istemedi, Hatta Özgür Özel’in erken seçim istememesi üzerine pek çok gazeteci “ Seçimden birinci çıkan bir parti neden erken seçim istemiyor “ diyerek epey bir eleştiri yapmaktan geri durmadılar.

Temmuz ayında enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra başta emekliler olmak üzere çalışan tüm kesimlere zam yapılması bekleniyor, Bugün bir emeklinin 10 bin lira aylıkla nasıl mucizeler yarattığını söylemek isterdik ancak maalesef artık mucize bile başta emekliler olmak üzere hiç kimseyi memnun etmiyor.

Böyle bir süreçte son birkaç gündür CHP genel başkanı Özgür Özel erken seçime gidilmesi ile ilgili çağrı yapmaya başladı Özel gazetecilerin sorusu üzerine “Erken seçimin bu hafta 15 gün sonra yapılmasını isteriz ancak bizim için uygun tarih 2025 yılının kasım ayıdır o tarihte Türkiye seçime gitmelidir” diyerek erken seçimi dillendirmeye başladı.

Temmuz ayında iktidarın başta emekliler olmak üzere çalışan kesimlere zam yapmaya niyeti yok gibi görünüyor aslında zam yapılsa da mevcut durumda bir ay bilemediniz iki ay sonra yapılan zammın hiçbir geçerliliği de kalmamıştır.

Yapılacak bir erken seçim neyi değiştirecek? Şeklindeki sorunun cevabı “Yapılacak bir erken seçim pek çok şeyi değiştirebilir. Seçmenin taleplerine karşılık verecek, Belli bir zaman 85 milyon insanımıza nefes aldıracak önlemler alınabilir” olacaktır.

Türkiye çok uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar sıkıntılı bir süreç ile karşı karşıya kalmış durumda, İşin daha kötüsü partili partisiz hiç kimse artık bu kötü gidişatın düzeleceğine inanmıyor.

Bu aşamadan sonra muhtemelen erken seçim söylemini daha sık aralıklar ile duyacağız.

Erken seçim ifadesi bir kez seslendirilmeye başlandığında bir daha geriye dönüş olmaz.

Bekleyip göreceğiz.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37