Zaman zaman belirtiriz, AK Parti'nin 03 Kasım 2002 tarihinde başlayan ve içerisinde bulunduğumuz günlere kadar devam eden iktidarı hepimize "Eğer daha rahat bir hayat yaşamak istiyorsan mutlaka iktidar partisinde siyaset yapacaksın" görüşünü hakim kıldı.
Türkiye’de her 5 yılda bir genel ve yerel seçim yapılıyor. Her seçim öncesi var olan bir siyasi partiden ayrılan siyasetçilerden meydana gelen kurucular vesilesi ile siyasete merhaba diyen parti ya da partilere topluma verdikleri umut kadar bir talep oluyor.
03 Kasım 2002 tarihinde iktidara gelen AK Parti'de seçilecek bir yerde konuşlanmak oldukça zor. Uzun yıllardır iktidarda bulunan ve artık kurumsallaşmış bir siyasi oluşuma bir anda dışarıdan gelerek seçilecek bir yerde bulunmak nerede ise imkansız gibi.
31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimde CHP’nin yıllar sonra birinci parti olması gözlerin bir anda bu partiye çevrilmesine vesile oldu.
Bu iki parti dışında bulunan ve iktidara gelme niyetinde bulunan çok sayıda siyasi parti nerede ise her seçim öncesi topluma iktidara geliyoruz mesajı vermelerine rağmen bir türlü netice allamıyorlar.
Toplum 2017 yılında kurulan 2028 yılında yapılan seçimde TBMM’ye giren 2019 yılında CHP ile yaptığı ittifak ile AK Parti'nin yerel seçimde hükümranlığına son veren İYİ Parti'ye çok büyük bir kredi açmıştı.
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçim öncesi hatırlayınız yapılan kamuoyu araştırmaları İYİ Parti'yi yüzde 17-18 oranında gösteriyor ve İYİ Parti'nin artık merkez sağı toparlayacak tek siyasi oluşum olarak değerlendiriyordu.
Ancak hepimizin gözleri önünde cereyan eden süreci idare edememe sorunu dolayısı ile 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimden başarısız çıkan İYİ Parti o gün, bu gündür bir türlü başlayan erimeyi durduramıyor.
Böyle bir noktada İYİ Parti'yi umut olarak görmeyen çok sayıda siyasetçi partiden istifa ederek kendilerini iktidara taşıyacak yeni siyasi kurumların yolunu tutmakta hiçbir sakınca görmüyorlar.
Dikkat edin genel seçim öncesi bir başka partiden istifa edip İYİ Parti'de siyaset yapan pek çok siyasetçi, zaman içerisinde İYİ Parti'den istifa edip başka bir siyasi partiye gitmiş ancak orada da duramayan aynı siyasetçi nerede ise 1,5 yıllık zaman dilimi içerisinde dördüncü partide siyaset yapmaya başlamış durumda.
Konuştuğumuz siyasetçilerin nerede ise tamamı "-Türkiye’de siyaset tam anlamı ile tıkandı. Vatandaş artık AK Parti'yi umut olarak görmüyor. Bu yüzden 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimde CHP’ye çok büyük bir kredi açtı. Açılan bu krediyi daha üst noktalara çıkarmak CHP genel merkezinin elinde. CHP dışındaki muhalefet partilerinde ise var olan tıkanıklık kendilerini umut olmaktan çıkarmış durumda" ifadesini kullanıyorlar.
AK Parti ve CHP dışında siyaset yapmak isteyen milyonlarca siyasetçi var. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi siyasette var olan tıkanıklığa bağlı olarak muhalefet partilerinin de umut verememesi, siyaset yapmak isteyenlerde büyük bir hoşnutsuzluk yaratıyor.
Siyaset yapmak isteyenlerin iktidar arayışı dün de vardı bugün de var, yarın da olacak.
Tüm mesele iktidar arayan siyasetçilerin bu ihtiyacına hangi siyasi oluşumun cevap vereceğindedir.