MHP’nin kongreye gitmesine hükmeden mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, Bahçeli’nin “kongre için mahkemeye başvursunlar” sözlerine de atıf yapılması dikkat çekti.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) olağanüstü kongreye gidilmesi için çağrı heyeti atanmasına ilişkin verdiği kararın gerekçesini açıkladı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, kongre yapılması için 1234 delegeden 245 delegenin başvurusunun yeterli olduğu ancak 531 delegenin kongre için talepte bulunduğunu hatırlattı.
MHP yöneticilerinin medyaya verdiği ‘kongre için mahkemeye başvursunlar’ açıklamalarına da atıf yapan mahkeme, olağanüstü kongre çağrısının cevapsız bırakıldığını ve davanın kabulüne karar verildiğini belirtti.
MHP’NİN SAVUNMASINA YANIT
MHP avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin görevli olmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmesini talep etmiş, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi ise bunu reddetmişti. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, ret nedenini ise şöyle açıkladı: “Adli yargıya, Medeni Kanunun 75. maddesi gereğince üye görevlendirilmesi ve Siyasi Partiler Kanununun 104. maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı birbirine paralel nitelikte düzenlemeler olup, sonuç ve yaptırımları farklı olan; Anayasa Mahkemesi tarafından ihtar başvurusu yapılmasının hukuk mahkemelerinin yargısal yetkisini engellemediği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak mahkememizin görevli olduğu kanaat getirilerek davalı tarafın, yargı yolu farklılığı nedeniyle açılan davanın usulden reddine yönelik talebin reddine karar verilmiştir.”
245 DELEGE YETERLİYDİ
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin gerekçeli kararında ise ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Olağanüstü kongre talebinde bulunan 531 kişinin büyük kongre talebi ve seçilmiş delegelerinden olduğu, çağrı listesinde görevlendirme talep edilen kişilerin büyük kongre delegelerinden olduğu, bu kişilerin de bu görev yapmak istedikleri duruşmadaki beyanlarından anlaşılmakla ve 1232 delegeden 245 kişinin başvurusunun yeterli olduğu,
talepte bulunan kişilerin ise 531 kişi olduğu, bu kişilerin talepte bulunmuş olmalarına rağmen Milliyetçi Hareket Partisi genel merkezince olağanüstü büyük kongre çağrısının yapılmadığı mahkemeye bildirilmekle beraber davacı vekillerince dosyaya sunulan medyaya verilen demeçlere ilişkin haber çıktılarından genel başkan ve yöneticiler tarafından olağanüstü kongre çağrısı doğrultusunda işlem yapılmayacağı,
bu hususta mahkemeye başvurmaları gerektiği yönündeki beyanlar birlikte değerlendirildiğinde davalı tarafça olağanüstü kongre çağrısının yanıtsız bırakıldığı anlaşılmakla mahkememizce açılan davanın kabulüne, Medeni Kanunun 75/3. maddesi uyarınca talep edilen gündemle tüzük değişikliği için 3 kişilik çağrı heyetinin görevlendirilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.”
Son Güncelleme: 12.04.2016 10:37
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol