Sandıktan çıkabilmek

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçim öncesi bilindiği gibi son etap olan adayların YSK’ya verilmesi süreci 20 Şubat Salı günü mesai saatleri içerisinde sonlanmıştı.

Her ne kadar seçim daha çok başkan adaylarının etrafından şekillenecek olsa da, meclis üyelerinin de başkan adaylarına oy taşıma ihtimali her zaman yüksek.

İçerisinde bulunduğumuz hafta çoğunlukla parti genel merkezlerinin organize ettikleri aday tanıtım programları ve sahada koşturacak adayların programları ile sona erecek.

Aday adaylığından kesin adaylığa geçiş sonrasında mevcut meclis üyesi adaylarının fotoğraf çekimi, tanıtım broşürü basımı, araç giydirmesi işlemleri de tamamlanınca seçime katılacak adayların tamamı tam saha pres yapmaya başlayacaklar.

Şu sıralar seçime katılacak tüm siyasi partilerin adayları ellerinde kalem kağıt harıl harıl hesap üzerine hesap yaptıktan sonra, yakın çevresinde bulunanlara "Arkadaşlar 31 Mart akşamı şu kadar oy alacağız ve alacağımız oylar ile seçimi biz kazanıyoruz" şeklinde bilgiler veriyorlar.

Seçmen tarafından bir şekilde yok farz edilen ve katıldıkları seçim bölgelerinde gerekli meclis üyesi adaylarını bile tamamlayamayan partiler dahil herkes şu sıra seçimi kazanmış bir şekilde dolaşıp duruyorlar.

Bilindiği gibi demokrasilerde ölçü sandıktır, ister genel seçimde olsun işret yerel seçimde olsun kimin kanaati ne olursa olsun belirleyici olan sandıktır.

Yine biliriz ki çok partili demokratik sisteme geçileli beri sandığa girmek kolaydır ancak çıkmak sanıldığı kadar kolay değildir.

Bu durumu yakından bilen tecrübeli siyasetçiler kılı kırk yararcasına seçimi kiminle ve nasıl kazanacakları ile ilgili aylar öncesinden saha araştırmaları yapar, anket üzerine anket düzenlerler.

31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçime sayılı günler kala seçime katılacak partilerin adayları içerisinden çıkmanın son derece zor olduğu sandıktan hangi sayı ile çıkabileceklerinin hesabını yapıyorlar.

Nüfusu az olan seçim bölgelerinde adayların işleri daha kolay zira söz konusu nüfusu az olan yerleşim merkezlerinde seçim daha çok eş-dost-ahbap ilişkileri üzerinden yürüyor.

Ancak seçmen sayısı yüz binler ile hatta milyonlar ile anılan seçim bölgelerinde ise iş tamamen toplumun tüm kesimini kapsayacak propagandaya kalıyor ki fazla nüfuslu yerleşim merkezlerindeki adaylarda kapsayıcı propaganda yolunu seçiyorlar.

Türkiye’nin 81 ilinde ve o il merkezlerine bağlı ilçe ve beldelerde kurulan sandıklardan kimin çıkacağını, kimlerin sandıkta kalacağını öğrenmek için 31 Mart Pazar gününün akşamını beklememiz gerekecek.

Daha çok adayların en büyük sandık demeleri de galiba bu yüzdendir.