Obezite cerrahisi ya da zayıflama yöntemlerinden herhangi biri ile aşırı kilo veren hastalarda, karın-kol-bacak- meme ve sırt bölgesindeki sarkmalara, hastanın beklentisi ve ihtiyacına göre vücut şekillendirme ameliyatları uygulanıyor.
Kilo verme yöntemlerinden hangisinin tercih edildiği fark etmeksizin hastanın vücudunda oluşan deformasyona göre vücut şekillendirme ameliyatına karar veriliyor. Vücut şekillendirme ameliyatları bölgesel olabileceği gibi, tüm vücut ya da tercihe göre kombine ameliyatlar şeklinde de olabiliyor.
Medstar Topçular Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Keleş, vücut şekillendirme ameliyatları hakkında bilgi verdi.
Meme dikleştirme, küçültme ve büyütme, karın germe, kol – bacak germe, popo kaldırma, vücut germe, sırt germe, yüz ve boyun germe gibi operasyonlar, aşırı kilo veren hastalarda estetik görünümü kısa sürede düzeltmeye olanak sağlamaktadır.
Ancak bu ameliyatlar bu konuda deneyimli uzmanlar tarafından tam donanımlı hastanelerde yapılmalıdır.
Vücut şekillendirme operasyonları konusunda bilinmesi gereken bazı noktalar şöyle özetlenebilir:
1- Hastanın ihtiyacına göre karın germe, meme büyütme, küçültme, sıklıkla dikleştirme, üst sırt germe, çevresel karın germe, kol germe, uyluk germe işlemlerini kapsar.
2- Birkaç bölge aynı ameliyatta kombine edilebilir, sıklıkla meme cerrahisi ve karın germe işlemi kombine edilmektedir.
3- Obezite cerrahisi (Bariatrik cerrahi) sonrası genel cerrah ve diyetisyen kontrolünde ideal kilosuna ulaşan ve bu kiloyu en az 6 ay boyunca sabit tutan hastalar bu ameliyatlar için uygun hastalardır.
4- Hastanın fiziksel sağlığı ve psikolojisi bu ameliyatı karşılayacak düzeyde olmalıdır.
5- Ameliyat öncesi ayrıntılı laboratuvar tetkikleri ve fiziki muayene yapılmalıdır.
6- Muayene sonrası hastanın beklentisi ve isteğine göre bu ameliyatlar aynı seansta ya da bir kaç seans şeklinde planlanır.
7- Ameliyatlar genel anestezi altında yapılır, bir kaç gün hastane yatışı gerektirir, ameliyattan sonra 4-6 hafta ameliyatın türüne göre değişen özel medikal korseler giyilmelidir.
8- Bir kaç seans planlanan hastalar için seans aralıkları 3-6 ay olmalıdır.
9- Hastanın taburculuğundan sonra 1 ay boyunca haftalık rutin kontrolleri yapılır. Hastalar 7-10 gün içerisinde normal hayatlarına dönebilirler.
10- Sigara kesinlikle bırakılmalıdır.
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol