Çocuğunuz acil bir durumla karşı karşıya kaldığında nasıl bir ilkyardım uygulayacağınızı biliyor musunuz? Ya da bilinçsizce yapılan ilkyardım uygulamalarının sakatlıklara ve ölümlere neden olabileceğini.
TÜİK verilerine göre 2013 ve 2014 yıllarında 1-17 yaş aralığındaki çocuklarda en çok “dışsal yaralanma ve zehirlenme” nedenli ölümler görüldü. Oysa çok basit ilk yardım kurallarını bilerek başta ev kazaları olmak üzere tıkanma, zehirlenme, boğulma gibi durumlar karşısında çocuğunuzun hayatını kurtarabilirsiniz.
Ebeveynlere, çocuk ilkyardımı üzerine eğitimler veren ve 1,5 yılda yüzlerce aileye ulaşan Deniz Karadeniz, ilk yardımda doğru bilinen yanlışları düzelten projesi ‘Öpünce Geçmeyen Uflar” ile Medical Park Hastaneleri’nde ücretsiz eğitimlerine devam ediyor.
ÖPÜNCE GEÇMEYEN UFLAR İÇİN EĞİTİM
Bebeklerin ve çocukların başına gelebilecek en ufak bir kaza bile doğal olarak ebeveynlerin kâbusudur. Ne yazık ki, böyle bir durumla karşı karşıyayken çaresiz kalmak, paniğe kapılıp geç tepki vermek, hatta istemeyerek yanlış bir şeyler yapmak mümkün olabiliyor.
Doğru şeyleri yapabilmek yalnızca bunları bilmek ile mümkün. Bu sebeple acil durumlarda hangi ilkyardım uygulamalarını yapabileceğimizi önceden biliyor olmak, böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda kendimizden emin ve çabuk hareket edebilmemizi sağlar; ki bu, ilkyardım uygulamalarında hayati önem taşır.
Çocuklarınızı, başlarına gelebilecek tüm kazalardan koruyabilmemiz çok zor ancak kaza durumunda doğru ilkyardım uygulamalarını yapabilirsek ciddi yaralanmaları ve hayati tehlikeleri önleyebilir, çocuklarımızın kolayca iyileşmesine yardımcı olabiliriz.
Sağlık Bakanlığı onaylı İlkyardım Eğitmeni ve C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olan Deniz Karadeniz “Bebeklerde ve Çocuklarda Öpünce Geçmeyen Uflar” adını verdiği ilkyardım eğitiminde, acil durumlarda gerekli olan bilgileri anneler, babalar, bakıcılar ve öğretmenler ile paylaşıyor.
Drama eğitimi de bulunan Karadeniz’in projeyi hayata geçirmesinde geçtiğimiz yıl Ordu’da nefes borusuna patlamış mısır kaçan ve hayatını kaybeden 2 yaşındaki Yunus Emre Narlık da etkili olmuş. Karadeniz ailelerin ilkyardım konusunda bilinçsiz olduğunun altını çizerek, “Eğitim durumu ne olursa olsun ilkyardımda bilgisizlik hakim.
İlkyardım kültürü yok ve bu bize öğretilmemiş. Gün içinde 112’ye yüzlerce yanlış çağrı düşüyor. Ben de yaşanan bunca ilkyardım hatasından sonra “Öpünce Geçmeyen Uflar” adlı projeyi geliştirdim” diyor.
PUSETTE BEBEĞİ OLAN DA GELİYOR, 5 TORUNU OLAN DEDELER DE
Çok sayıda kurumsal firmaya eğitim veren Deniz Karadeniz ilkyardım eğitimlerini ilk kez hastanelerde vermeye başladı. Medical Park Hastaneleri’nin ev sahipliği yaptığı 3 saatlik ücretsiz eğitimler büyük ilgi görüyor. Özellikle baba adayları, hamileler ve yeni anne olmuş kadınların katılım gösterdiği eğitimde maket bir bebek üzerinde uygulamalı anlatımlar yapılıyor. Karadeniz’in insan vücudundaki iç organların yerini gösteren ve katılımcılardan organları doğru yere yerleştirmesini istediği önlüğü ise eğitime ayrı bir renk katıyor.
Eğitime pusette bebeği ile gelen de var, 5 torunu olan dedelerde. …Karadeniz ise ilgiden memnun. O kadar ki hemen hemen her gün ya bir teşekkür çiçeği ya da bir mesaj veya telefon alıyor.
“Bir gün bir anne beni aradı. Televizyon kanallarından birinde beni görmüş. Orada çocuklarda tıkanma sırasında yapılması gereken ilk yardımı anlatmıştım. Bana 5 yaşındaki oğlunun soluk borusuna şeker kaçtığını ve dinlediği bilgilerle oğlunun hayatını kurtardığın anlattı.”
ÇOCUĞUNUZA İLK YARDIM EDEN SİZ OLUN
Peki eğitimde hangi konular anlatılıyor, anne babalar en çok ilkyardım hangi konularında yanlış bilgilere sahipler? Karadeniz bu başlıkları şöyle sıralıyor:
YANIKLAR İLK SIRADA
Çocuklarda en çok yanık kazası yaşanıyor. Bu kazalarda diş macunu ve yoğurt sürülmesi kesinlikle yanlış. Yanığa buz dahi koymamak gerekiyor. Onun yerine 20 dakika boyunca akan suyun altında tutmak gerekiyor.
ZEHİRLENMELERE DİKKAT
Dışsal yaralanma ve zehirlenmelerin bebek ölümlerinin nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Zehirlenme vakalarında en büyük hatanın ise çocuğun kusturulması. Çocuk kusturulduğu zaman madde geri gelir ve tekrar vücuda zarar verir. Kusma çok ters bir refleks. Onun yerine hızlıca bir hastaneye başvurup çocuğun midesini yıkatmak gerekiyor.
TIKANMALAR
Anne ve babaların en bilinçsiz olduğu konulardan bir diğeri ise tıkanmalar. Tıkanmada çocuğun öksürüp öksürmediğine dikkat etmek gerekiyor. Çocuk öksürüyorsa öksürmeye teşvik edilip cismin öyle atılması sağlanmalı. Eğer öksürmüyorsa iki kürek kemiğinin ortasına yapılacak heimrich manevrası ile o cisim atılabilir
BİLİNÇ KAYIPLARI
Bilinci kapalı bir hastada hep dilin soluk borusunu tıkamasından ve solunumun gerçekleşememesinden korkulur. Çünkü solunum kesildikten 4-6 dakika sonra beyin hücrelerinde hasar başlar. Oysa “baş geri - çene yukarı posizyonu” verilerek bu tehlike önlenebilir. Havanın akciğerlere ulaşabilmesi için hava yolu açıklığı sağlanırken hastanın baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde yatırılmalıdır.
Bilinç kaybı belirlendikten sonra ağız içine önce göz ile bakılmalı, eğer yabancı cisim var ise yetişkinde ve çocukta işaret parmağı, bebekte ise serçe parmak yandan ağız içine sokularak cisim çıkartılmalıdır. Daha sonra bir el hastanın alnına, diğer elin 2 parmağı çene kemiğinin üzerine koyulmalı, alından bastırılıp çeneden kaldırılarak baş geriye doğru itilip baş geri - çene yukarı pozisyonu verilmelidir. Bu işlemler sırasında sert hareketlerden kaçınılmalıdır
DÜŞME VAKALARI
Çocuklar düştüğünde de kimi zaman korktuğundan kimi zaman da canı acıdığından ağlıyor. Bizler dayanamayıp hemen kucağımıza alarak onları sakinleştirmek isteriz. Hatta emzirerek ya da su vererek rahatlayacaklarını düşünürüz. Oysa herhangi bir travma olup olmadığını anlayana kadar onları hareket ettirmekten kaçınmalı ve asla yiyecek içecek bir şey vermemeliyiz.
Kırık oluşmuş olabilir ve çocuk hareket ettirildiğine kırık kemik etrafındaki bütün dokulara hasar verebilir. Belki bir iç kanaması var, belki de acil ameliyata alınması gerekecek. Yiyecek içecek herhangi bir şey verdiğiniz zaman genel anestezi alamayacak, bir süre beklemesi gerekecek.
GÖZDE YABANCI CİSİM
Aileler genellikle çocukların gözüne bir şey kaçtığında üflerler. Bu kesinlikle yanlış bir hareket. Üfleyerek o cismin daha çok yayılmasına neden olunur. Temiz bir peçeteyle almak daha doğru bir hareket olacaktır.
DONMA DURUMUNDA
Özellikle bebeklerin ve yaşlıların soğuğa karşı daha dirençsiz olduğunu unutmamak ve vücut ısılarının korunmasına özen göstermek gerekir. Böyle bir durumun yaşanması halinde yapılması gereken ilkyardım uygulamaları şu şekilde olmalıdır.
Hasta/yaralı, ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir. Donan bölge direkt sıcağa yaklaştırılmamalıdır. Sakinleştirilir, dinlenmeye alınarak, hareket ettirilmez. Kuru giysiler giydirilir ve battaniye ile üzeri örtülür. Sıcak içecekler verilir. Alkol verilmez. Alkolün ısı kaybını önlediği de doğru zannedilen yanlışlardandır.
Tam tersine vücut ısısını düşürür. Su toplamış bölgeler patlatılmaz. Donuk bölge ovulmaz. Kendi kendine ısınması sağlanır. El ve ayak doğal pozisyonda tutulur. El ve ayaklar yukarı kaldırılır. Yüzük, saat, bilezik gibi aksesuarlar çıkartılır. Tıbbi yardım istenir.
ÜCRETSİZ EĞİTİMLER SÜRÜYOR
Deniz Karadeniz, “Öpünce Geçmeyen Uflar” projesi ile Mayıs ayında Medical Park Hastaneleri’nde olacak. Medical Park Gaziosmanpaşa, Medical Park Göztepe, Medical Park Ankara ve Medical Park Bursa’nın ardından 18 Mayıs’ta Medical Park Tarsus, 11 Mayıs’ta Medical Park Gebze, 12 Mayıs’ta ise VM Medical Park Kocaeli’de eğitimler devam edecek.
Son Güncelleme: 08.05.2016 11:49
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol