Psikolojik Danışma Uzmanı ve Holistik Yaşam Koçu Kübra Demirağ, sistit ve balayı sistitine ilişkin açıklamalarda bulundu.BURSA (İGFA) - Mesane denilen idrar torbasının mikrobik ajanlarla ya da kimyasal maddelerle iltihaplanmasına sistit denildiğini söyleyen Demirağ, “Sistit daha çok kadınlarda görülen bir hastalıktır. Sistit hastalığında idrar yaparken yanma, ağrı, sık idrara gitme, bulanık idrar yapma, idrarda koku, kasık ağrısı, göbek altında ağrı, hassasiyet, devamlı idrar var hissi ve idrarda kan görülür. Kadınlarda sistitin sebebi genelde mikrobik ajanlardır bu ajanlardan en sık görüleni ise E.Coli denilen bakteridir” dedi.
KADINLARDA DAHA FAZLA
E.Coli’nin kadınlarda vajina bölgesine bulaşmasının sistit yaptığına işaret eden Kübra Demirağ, “Bu genelde büyük abdest yaptıktan sonra yanlış taharetlenme neticesinde olur. Taharetlenirken arkadan öne doğru değil de önden arkaya doğru yapılmalıdır. Taharetlenirken arka tarafa dokunmuş olan el, tuvalet kağıdı veya bez ön tarafa dokundurulmamalıdır. Kadınlarda idrar yolu erkeklere göre çok daha kısa olduğundan idrar yolu ağzına bulaşan bu E. Coli bakterisi kolaylıkla mesane içerisine girebilir. Bu yüzden sistit kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür” diye konuştu.
KRONİKLEŞME TEHLİKESİ
Havuzların sistit açısından denize göre daha riskli olduğunun altını çizen Demirağ, “Çünkü havuz suyu içerisine katılan kimyasal maddeler mesaneye kadar ulaştığında yaptıkları tahriş ile mikrobik olmayan sistit meydana getirir. Sistit tedavi edilmediği takdirde veya tam tedavi edilmediği takdirde kronikleşir” dedi.
FARKLI DÖNEMLER
Kadınlarda ilk cinsel ilişkiden birkaç gün sonra sistit ortaya çıkabileceğini açıklayan Kübra Demirağ, “Bu genelde balayı tatilinde olduğu için bu sistite balayı sistiti denir. Bu kadınlarda ilk cinsel ilişkide idrar yolunun vajinaya açıldığı yerde meydana gelen tahrişe bağlı olarak idrar yolunun çapı ödem nedeniyle daralır. Bu daralma neticesinde idrar tam boşaltılamaz, mesanede artık idrar kalır bu da sistite neden olur. Gebelik döneminde, loğusalıkta, menopoz dönemlerinde de sistit görülme ihtimali artar” diye konuştu.
İŞTE KORUNMA YÖNTEMİ
Psikolojik Danışma Uzmanı ve Holistik Yaşam Koçu Kübra Demirağ, sistitten korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “ Her gün yeteri kadar su içilmelidir. Bu miktar 2.5-3 litre arasında olmalıdır. Büyük abdestten sonra taharetlenme usulüne uygun yapılmalıdır. Havuz veya denizden çıktıktan sonra ıslak mayo ile durulmamalıdır. Hem havuz hem deniz seçenekleri varsa deniz tercih edilmelidir. Havuzda veya denizde mümkünse yarım saatten fazla kalınmamalıdır. Günde en az bir kez büyük abdest yapabilecek şekilde diyetin düzenlenmesi gereklidir. Kabızlık mevcutsa ve diyetle düzelmiyorsa kabızlık ilacı kullanılmalıdır. Pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir. İç çamaşırı her gün değiştirilmelidir. Adet dönemlerinde sık pet değiştirilmelidir. İlişkiden hemen sonra beklemeden idrar yapılmalıdır. Sistit gelişirse vakit geçirmeden tedavi edilmelidir.”
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol