Sosyal medyada dolaşan Çin’in Türkiye’yi İpek Yolu’nun canlandırılması projesinden dışladığı şeklindeki iddialara Çinli gazeteci Tang Jiankun’dan yanıt geldi.
Çinli gazeteci Tang, “Her zaman ortak katılımı temel değeri olarak gören ‘Bir Kuşak Bir Yol’ çağrısında dışlama kesinlikle söz konusu olamaz” ifadesini kullandı.
“Bir Kuşak Bir Yol” ifadesinin, “İpek Yolu Ekonomi Kuşağı” ve “21. Yüzyılı Deniz İpek Yolu”nun kısaltması olduğu bilgisini veren Tang, “Bir Kuşak Bir Yol”un temelinin iş birliği çağrısı olduğuna işaret etti. “Bir Kuşak Bir Yo sadece Çin’e değil, İpek Yolu güzergahında bulunan bütün ülkelere bağlı olarak dünyaya kalkınma fırsatı getiriyor” diyen Tang, “Bir Kuşak Bir Yol” projesinin uygarlığı canlandıracağını savundu. Çinli gazeteci CRI TÜRK FM’e şunları söyledi:
“Yalnız Çin uygarlığını canlandırmakla kalmayıp, Avrupa ve Asya uygarlığını canlandıracak. “Bir kuşak Bir yol” içine kapalı bir çember değil, ekonomi koridoru, altyapı tesisleri inşası, yatırım, ticaret ve enformasyon gibi alanları içeren açık bir kuşaktır. Bu kadar büyük bir çağrının uygulanmasında fırsatlar da var, krizler de var.”
Tang, Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol” çağrısında bulunurken, “Ortak istişare, ortak inşa etme ve ortak paylaşım” ilkesini vurguladığını ve krizlerin ortak çözülmesi ile refahın ortak paylaşılması hedefini ortaya koyduğunu belirtti.
Bu bağlamda Türkiye’nin “Bir Kuşak Bir Yol” çağrısını çok olumlu karşıladığını söyleyen Tang, iki ülke arasında “Bir Kuşak Bir Yol”un ortak inşa edilmesi konusunda memorandum imzalandığını hatırlattı.
İKİ ÜLKE CUMHURBAŞKANI’NIN MUTABAKATI
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yaptıkları görüşmelerde “Bir Kuşak Bir Yol”un “Orta Koridor”a bağlanmasını gündeme getirmişti. Son G-20 Hangzhou Zirvesi’nde iki lider, “Bir Kuşak Bir Yol”un “orta koridor”a bağlanması için somut iş birliği formatı ve projeleri gibi konuların ele alınmasını, altyapı tesisleri, enerji ve karantina ve denetim alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesini beklediklerini ifade ettiler.
Aynı görüşmede iki ülke arasında enerji, karantina ve denetim gibi alanlarda iş birliği anlaşması da imzalandı. Çinli gazeteci Tang, Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang’ın son Türkiye ziyaretinde gerçekleştirilen hükümetler iş birliği komitesini de iki ülkenin attıkları somut adımlardan biri olarak değerlendirdi.
Aynı görüşmede iki ülke arasında enerji, karantina ve denetim gibi alanlarda iş birliği anlaşması da imzalandı. Çinli gazeteci Tang, Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang’ın son Türkiye ziyaretinde gerçekleştirilen hükümetler iş birliği komitesini de iki ülkenin attıkları somut adımlardan biri olarak değerlendirdi.
TÜRKİYE’DEN BEKLENEN KATKI
Çin’in Asya’nın diğer ucunda bulunan Türkiye’nin dünyanın 16. büyük ekonomi topluluğu ve G-20 Grubu’nun önemli üyesi olduğuna dikkat çektiğini söyleyen Tang, “Çin, “Bir Kuşak Bir Yol” çağrısının hayata geçirilmesinde çok önemli rol oynayan Türkiye’nin, projenin planlanma ve uygulanmasında büyük katkılardan bulunmasını bekliyor. Şu ana kadar Asya Altı yapı Yatırım Bankası gibi somut konularda Türkiye’nin etkisi görülüyor” diye konuştu.
Son Güncelleme: 06.12.2016 20:07
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol