Arı yetiştiricileri ilkleri KO-MEK’te öğreniyor

Tarım istihdam branşları arasında yer alan arı yetiştiriciliğinde KO-MEK ile teorik ve pratik eğitimler devam ediyor.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
05 Ağustos 2022 Cuma 10:52
Arı yetiştiricileri ilkleri KO-MEK’te öğreniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK), meslek ve sanat kurslarının yanı sıra tarıma yönelik verdiği eğitimlerle de ilgi odağı olmaya devam ediyor. Tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, meyve ağaçlarının bakımı ve budaması gibi tarıma yönelik önemli alanlarda eğitim veren KO-MEK, arı yetiştiriciliği branşı ile de hem istihdama hem de tarıma destek vermeye devam ediyor.

EKONOMİYE KATKI KALBE HUZUR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin de son dönemde önemli ölçüde desteklediği alanlardan biri olan arı yetiştiriciliği branşında verilen eğitimler hem vatandaşa hem de ülkeye önemli katkı sunuyor. Arıcılıkla ilgilenen bir vatandaş, bir yandan ekonomisine katkı sunarken diğer yandan doğa içindeki huzur sayesinde ruhuna katkı sunmuş oluyor.

KOCAELİ’NDE İLK KEZ ARI SÜTÜ

KO-MEK’te arı yetiştiriciliği kursuna erkek kursiyerlerin yanı sıra bayan kursiyerler de yoğun ilgi gösteriyor. Arı yetiştiriciliği branşında eğitim alan Emel Taşdemir, “Emekli devlet memuruyum 7 yıldır eşimle birlikte arıcılık yapıyoruz ama her zaman kendimi eksik hissediyordum. KO-MEK sayesinde arı hastalıklarını ve üretim aşamasındaki izlenmesi gereken en doğru yolu öğrenmiş oldum. KO-MEK’te aldığım eğitimle saha da yaptığımız işler daha da anlamlı oluyor. Arıcılık zor ama biz aynı zamanda Kocaeli’nde ilk kez arı sütünü de yetiştiriyoruz” diye ifade etti.

ARI ÖLÜMLERİNİN NEDENLERİNİ ÖĞRENDİM

Zamanla bir heves uğruna arı kovanı alıp ama bilgisizlik ve tecrübesizlikten dolayı arılarının ölmesini üzüntüyle karşılayan arıcılar, bu durumun üstesinden gelmek için KO-MEK arı yetiştiriciliği kurslarına daha da ilgi duyarak devam ediyor. Arı yetiştiriciliği kursiyeri Vahdet Pehlivan ise konuşmasında, “Uzun zamandır arı yetiştirmeyi düşünüyordum ama bir türlü öğrenme fırsatım olmamıştı. KO-MEK sayesinde pratik olarak da ilk kez arılarla temas kurduk inşallah bir şeyler öğrenip bu işi en güzel şekilde yaparız “ dedi.

ARI SÜTÜ YETİŞTİRMEYİ KO-MEK’TE ÖĞRENDİM

Arı yetiştiricilik eğitimini alanında uzman eğitmenler tarafından almak isteyen vatandaşların başvuruları sonrasında yeterli sayının oluştuğu kurs merkezlerinde açılan arı yetiştiriciliği kursuna son dönemde vatandaşların yoğun ilgisi devam ediyor. Şimdiye kadar toplamda arı yetiştiriciliği kursunda 2 bin 833 kursiyer eğitim alırken aktif olarak 258 kursiyer eğitimlerine devam ediyor. Bir diğer kursiyer Adem Mercan ise “Ben doğdum doğalı babamla birlikte arıcılığa devam ediyoruz. Eşimle birlikte KO-MEK kursuna katılıyoruz. Ben bu kadar tecrübeli olmama rağmen ilk kez arı sütü yetiştirmeyi KO-MEK sayesinde öğrendim” dedi.

20 KOVAN SÖNDÜRDÜM ÇAREYİ KO-MEK’TE BULDUM

Bir diğer kursiyer Gürsel Keleş ise “Buraya ben de eşimle birlikte geliyorum. Umarım KO-MEK sayesinde bu işi başaracağız” diye ifade etti. Son olarak konuşan Şükrü Yılmaz ise “Ben bu işi bilmeden arıcılık yapmaya başladım daha önceden hiç bir şey bilmeden ezbere bakıyordum şimdiye kadar 20’ye yakın kovanım söndü ama artık çareyi burada bulduk. İnşallah KO-MEK sayesinde artık daha bilinçli bir yetiştirici olacağım” dedi.

HEM TEORİK HEM UYGULAMALI EĞİTİM

KO-MEK Arıcılık Branşında kursiyerlere hem teorik hem de uygulamalı eğitim veriliyor. Kursiyerler öncelikli olarak teorik eğitimden geçiyor ve bu kapsamda kendilerine Arı Irkları, Türkiye ve Dünyada Arıcılık, Arı Hastalıkları, Ana Arı ve Arıcılıkta kullanılan ekipmanlar öğretiliyor. Ardından sahaya inilerek uygulamalı eğitime geçiliyor.

RUHA DA İYİ GELİYOR

Arıcılık, ekonomik getirisinin yanı sıra insana verdiği ruhsal dinginlik ile de ayrı önem taşıyor. Arıcılıkla ilgilenen bir vatandaş haftanın en az iki günü doğanın içinde kendisine vakit ayırma şansı yakalıyor. Tarla ya da sermaye istemeyen bu uğraş, söz konusu kolaylıkları nedeniyle vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37