GÜNDEM

IPP bağımsız profesyoneller için harekete geçti

Independent Professionals Platform (IPP), bağımsız profesyonellerin ekonomi ve istihdamdaki stratejik rolüne dikkat çekmek ve iş dünyasının karşılaştığı zorluklara yenilikçi çözümler sunmak amacıyla faaliyetlerine başladığını duyurdu.

Türkiye’de bağımsız profesyoneller ve esnek çalışma modellerine yönelik ilk kapsamlı oluşumu hayata geçiren IPP, istihdam sorunu, yetenek açığı, beyin göçü ve verimlilik gibi kritik sorunlara bütünsel bir yaklaşımla çözüm üretmeyi hedefliyor.

Bağımsız profesyoneller başta olmak üzere kadınları, NİNO (Ne İş’te Ne Okulda) gençleri ve EYT’lileri de istihdama ve ekonomiye kazandırma hedefinde olan platform, Han Spaces Levent’te gerçekleşen lansman toplantısına katılan 100’e yakın şirket temsilcisi başta olmak üzere tüm iş dünyasını dönüşüm için harekete geçmeye davet etti.

GELENEKSEL MODELLER YERİNİ NETWORK ORGANİZASYONLARA BIRAKIYOR

Açılışta, kurumların yetenek ihtiyaçlarını karşılamada yaşadığı darboğazlar ile istihdam ve verimlilikteki sorunlara dikkat çekilirken, sunulan veriler geleneksel çalışma modellerinin yetersizliğini ortaya koydu.

Bu doğrultuda, geleneksel modellerden network organizasyonlara dönüşümün kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Workflex kurucu, CEO’su ve IPP Kurucu Başkanı Zeynep Bilgiç, “Geleneksel iş modelleri artık yetersiz kalıyor. Bağımsız profesyoneller, kurumların çevikliğini artırarak sürdürülebilir büyümeyi mümkün kılıyor” dedi.

Bilgiç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

BM sürdürülebilirlik hedefleri arasında yer alan insana yakışır iş ve ekonomik büyüme doğrultusunda serbest çalışmayı, solo girişimciliği ve esnek çalışma modellerini desteklemeliyiz. Kadınları, gençleri ve genç emeklileri yeniden istihdama kazandırmak, ekonomik kalkınmanın anahtarıdır.

BAĞIMSIZ PROFESYONELLER İÇİN SERTİFİKA PROGRAMI HAYATA GEÇİRİLİYOR

IPP, tecrübeli ve donanımlı, bilgi birikimiyle freelance modelde çalışmayı veya kariyerine bağımsız olarak devam etmeyi tercih eden profesyoneller için, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi iş birliğiyle 2025’te hayata geçecek olan Certified Independent Professional (CIP) Programı’nı duyurdu.

Bu program, bağımsız profesyonellere yetkinliklerini belgeleyerek, iş dünyasında daha güçlü bir konum elde etme imkânı sunarken, şirketlere güvenilir ve yetkin bağımsız profesyonellerle çalışma olanağı sağlayacak.

Alkaş & Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı ve IPP Danışma Kurulu Üyesi Avi Alkaş, kurumlara ve yöneticilere harekete geçme çağrısında bulunarak, “Tüm kurumlara, karma iş gücüne geçmeleri ve 2025 yılı için tam zamanlı kadrolarının yüzde 3’ü oranında bağımsız profesyoneli, organizasyonlarına dahil etmeleri için çağrı yapıyorum” dedi.

Toplantıya YASAD, TÜSİAD ve TÜBİSAD temsilcileri de katıldı.

“Sektörleri Dönüştürme Gücü: Bağımsız Profesyonellerin Etkisi” başlıklı panelde konuşan YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci, IPP’nin iş dünyasında verimlilik artışını sağlamak ve atıl kapasiteyi azaltmak için önemli bir boşluğu dolduracağını vurguladı.

TÜRKİYE “NİNO GENÇLER” ORANINDA YÜZDE 29 İLE DÜNYA BİRİNCİSİ

Konda Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi ve IPP Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Ecmel Ayral ise, network organizasyonların ve karma iş gücü modelinin, şirketlere maliyet avantajı sağlarken yetenek açığını azaltacağını belirtti.

Ayral, Türkiye’nin “Ne İş’te Ne Okulda” (NİNO) olan gençlerin oranında yüzde 29 ile dünya birincisi olduğunu vurguladı ve yaşlanan nüfusa, genç emeklilere de dikkat çekerek “Üretken grupların iş dünyasına yeniden entegrasyonu, ekonomik kalkınma ve toplumsal refah için büyük önem taşıyor” dedi.

IPP’DEN SOMUT ADIMLAR VE İŞ DÜNYASINA AÇIK ÇAĞRI

Kapanışta Independent Professionals Platformu’nun (IPP) 2025 yol haritası paylaşıldı. Platform; araştırmalar, eğitim programları, paydaşlarla entegre network stratejisi, topluluk yönetimi ve yeni etkinliklerle yayılma gibi somut adımlar içeren bir planı hayata geçirecek.

“İş dünyasının geleceği yeterince konuşuldu. Şimdi harekete geçme zamanı” diyerek çağrısını yineleyen IPP, hedefler doğrultusunda iş birliklerinin artırılması ve farklı paydaşlarla ortaklıkların başlatılması için tüm kurumlara ve IPP’nin paydaşı olabilecek herkese davette bulundu.

Independent Profess-onals Platform Hakkında Independent Professionals Platform (IPP), bağımsız profesyonellerin, solo girişimcilerin ve esnek çalışma modellerinin stratejik önemine odaklanan; Türkiye’de iş dünyasının dönüşümüne öncülük etme amacıyla Haziran 2024’te kurulmuş bir inisiyatiftir. Türkiye’de bu alandaki ilk kapsamlı oluşum olan IPP, şirketlerin yetenek açığını kapatmak, istihdamı artırmak ve organizasyonel dönüşüm süreçlerine katkı sağlamak için yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedefler.

Kadınlar, gençler, genç emekliler ve atıl yetenek gruplarını ekonomiye yeniden kazandırmayı amaçlayan platform, toplumsal refah ve ekonomik büyümenin yanı sıra Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden özellikle “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” başta olmak üzere dört hedefe doğrudan hizmet etmektedir.

KURUCU YÖNETİM KURULU:

Zeynep Bilgiç, Ecmel Ayral, Ceyda Süer, Sertaç Yerlikaya, Güven Karaöz Danışma Kurulu: Avi Alkaş, Ufuk Tarhan, İnci Abay Cansabuncu, Kerem Özdemir, Aylin Gezgüç, Nuri Demirci Lopez, Feyyaz Ünal, Tunçel Gülsoy.