Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda artış bekliyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
25 Eylül 2024 Çarşamba 12:08
Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda artış bekliyor

ManpowerGroup'un 2024 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin işe alım beklentilerini ölçmek için işverenlerle gerçekleştirdiği İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Marmara Bölgesi’ndeki işverenler 12 NEO puanı ile istihdam olumlu bir seyir bekliyor.

ManpowerGroup, 2024 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin işe alım beklentilerini ölçmek için 42 ülkede 40 bin 340 işverenle İstihdama Genel Bakış araştırmasını gerçekleştirdi. Ankete göre işverenlerin önümüzdeki çeyrek için sakin ancak olumlu bir iş piyasası beklediği Türkiye’de Net İstihdam Görünümü (NEO) yüzde 12 puan oldu. Bu, bir önceki çeyreğe göre 4 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 12 puanlık bir düşüşü yansıtıyor.

Türkiye'nin en rekabetçi bölgesi 26 NEO ile geçen çeyreğe göre 12 puanlık bir artış gösteren ancak 2023'ün 4. çeyreğine göre 3 puanlık bir düşüş kaydeden Akdeniz Bölgesi olurken Marmara Bölgesi’ndeki işverenler de 12 NEO puanı ile istihdamda olumlu bir seyir bekliyor.

Öte yandan, İç Anadolu’da son 3 yılın en düşük NEO puanı görüldü. Tüm bölgeler NEO puanlarına göre şu şekilde sıralandı: Akdeniz (26), Karadeniz (23), Ege (21), Marmara (12), İç Anadolu (11), Güneydoğu Anadolu (-2) ve Doğu Anadolu (-7).

Ankete göre küresel istihdam görünümünde ise yavaş iyileşme nedeniyle mevsimsellikten arındırılmış Net İstihdam Görünümü (NEO) 25'e yükseldi. Bu, geçen çeyreğe göre 3 puanlık bir artışa işaret etse de 2023'ün 4. çeyreğinde kaydedilen seviyelerin 5 puan altında kalıyor.

İŞVERENLER İŞE ALIMLARI HIZLANDIRMA KONUSUNDA TEMKİNLİ DAVRANIYOR

Sonuçlarla ilgili değerlendirmede bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Küresel iş gücü piyasası yavaş ama istikrarlı bir şekilde iyileşiyor, ancak ya iyileşmeye ya da daha fazla yavaşlamaya doğru ilerleyebileceği bir dönüm noktasında bulunuyor. Birçok ülkede istikrarlı ekonomik büyüme ve para politikalarındaki gevşeme işveren güvenini artırsa da işverenler işe alımları hızlandırma konusunda temkinli davranmaya devam ediyor.

Yaptığımız anket de işverenler arasındaki bu belirsizlik ve ihtiyatlı iyimserlik karışımını yansıtıyor. Türkiye’deki işverenler ise ülkemizin ekonomik büyümesini yavaşlatan sıkı para politikalarının etkisini hissediyor. Yüksek enflasyon bir miktar iyileşme gösterse de sorun olmaya devam ediyor. İşsizlik artarken iş gücü piyasası zayıflıyor ve bu koşullar, Türkiye’deki işverenlerin 2024 yılının 4. çeyreğinde işe alımların beklentilerinin zayıflamasına neden oluyor.” dedi.

EN GÜÇLÜ VE EN ZAYIF SEKTÖRLER

Ankete göre Türkiye'deki en rekabetçi sektör ise 26 NEO ile sağlık ve yaşam bilimleri sektörü oldu. Sektörün istihdam beklentileri geçen yılın aynı dönemine kıyasla 4 puan azalmış olmasına rağmen, geçen çeyreğe göre 30 puanlık önemli bir artış kaydetti.

Geçen çeyrekten bu yana en büyük artışı kaydeden bu sektör, küresel çapta bu sektörün ortalamasını da 31 puan aşarak çeyreklik büyümede dünya genelinde dördüncü sırada yer aldı.

Buna karşılık, iletişim hizmetleri sektörü 9 çeyreğin en düşük NEO puanına geriledi. Benzer şekilde, bilgi teknolojileri sektöründeki istihdam görünümü de son 9 çeyreğin en düşük seviyesine düştü. Sektörlerin NEO puanları şu şekilde:

Sağlık ve Yaşam Bilimleri (26)

Taşımacılık ve Lojistik & Otomotiv (24)

Finans ve Gayrimenkul (18)

Bilgi Teknolojileri (15)

Tüketim Ürünleri ve Hizmetleri (15)

Endüstriyel Ürünler ve Malzemeler (11)

Enerji ve Kamu Hizmetleri (7)

İletişim Hizmetleri (-14)

Diğer (14)

ORGANİZASYON BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE

Türkiye’de 5 binden fazla çalışanı olan büyük şirketler 27 NEO ile en iyimser şirketler olarak öne çıkarken bu rakam geçen çeyreğe göre 1 puan, 2023'ün 4. çeyreğine göre ise 5 puan geriledi. Bu çeyrek aynı zamanda 250-999 çalışanı olan Türkiye'deki büyük kuruluşlarda da son 4 yılın en düşük NEO puanı kaydedildi. Organizasyon büyüklüklerine göre NEO puanları şu şekilde:  

5.000+ (27)

1.000-4.999 (21)

10-49 (14)

250-999 (11)

50-249 (11)

10'dan az (3)

 ManpowerGroup hakkında     

Küresel insan kaynakları çözümlerinde lider bir şirket olan ManpowerGroup™ hızla değişen bir dünyada kurumların, kendilerine başarıyı getiren yetenekleri bulmasına, değerlendirmesine, geliştirmesine ve yönetmesine yardımcı olur. ManpowerGroup her yıl yüzbinlerce kuruma yenilikçi çözümler geliştirerek, milyonlarca insanı çok çeşitli sektör ve alanlarda anlamlı ve sürdürülebilir işlerle buluşturur.

Şirketin Manpower® ve Talent Solutions®'dan oluşan uzman markalar ailesi 70 yıldır, 75 ülke ve bölgedeki adaylar ve müşteriler için çok daha fazla değer yaratmaktadır. Çeşitliliğe verdiği- Kadınlar, Kapsayıcılık, Eşitlik ve Engellilik açısından çalışılacak en iyi yer olmak- önemle tanınan ManpowerGroup 2021 yılında, üst üste 12'nci kez Dünyanın En Etik Şirketlerinden biri seçilerek sektörünün en çok güvenilen ve beğenilen markası olduğunu kanıtlamıştır. ManpowerGroup'un geleceğe nasıl güç verdiğini görmek için: www.manpowergroup.com  

 Araştırma Hakkında       

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Anketi, küresel olarak önemli bir ekonomik gösterge olarak kullanılan ve türünün en kapsamlı, ileriye dönük istihdam anketidir. Net İstihdam Görünümü, işe alım faaliyetlerinde artış bekleyen işverenlerin yüzdesi alınarak ve bundan işe alım faaliyetlerinde düşüş bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak elde edilmektedir.       

 Metodoloji Hakkında       

İstihdam Görünümü verilerini toplamak için kullanılan metodoloji, 4Ç 2024 raporu için 42 pazarı kapsayacak şekilde dijitalleştirilmiştir. Önceki çeyreklerde yanıt verenlerle telefon yoluyla iletişime geçilmişken veriler artık çevrimiçi olarak toplanmaktadır. Katılımcılar, çift katılımlı çevrimiçi panellerin üyeleridir ve anketi tamamlamaya teşvik edilirler. Sorulan soru ve yanıtlayan profili değişmemiştir. Organizasyon ve sektör boyutu, uluslararası karşılaştırmalara izin vermek için tüm ülkelerde standartlaştırılmıştır.       

Son Güncelleme: 25.09.2024 12:14
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37