SİRKÜLER
Tarih : 28.10.2016
Sıra No : 2016/66
Konu : KDV ARTIRIMINDA BULUNANLARA İNCELEMEYE KARŞI KORUMA ZIRHI DIŞINDA, ÖZEL ESASLARDAN ÇIKMA AVANTAJI DA SAĞLANDI
Bilindiği üzere, 2011 - 2015 yılları için 6736 sayılı Kanun kapsamında KDV artırımında bulunan mükellefler, artırımda bulundukları yıllar için KDV incelemesi ve tarhiyatı yapılmama garantisi sağlamaktadırlar. Bu, son derece önemli ve ciddi bir avantaj. Ancak, KDV artırımı yapan mükelleflere sağlanan avantaj bununla da sınırlı değil.
Maliye Bakanlığı, yayımladığı 7 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, KDV artırımı yapan mükelleflere ilave olarak, özel esaslardan çıkma fırsatı da vermiştir.
1) 6736 Sayılı Kanun Kapsamında KDV İncelemesi ve Tarhiyatı Yapılmama Garantisini Nasıl Sağlanabilir? Bunun İstisnası Var Mı?
6736 sayılı Kanunun 5. maddesinin üçüncü fıkrasında; 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin olarak maddede belirtildiği şekilde belirlenecek KDV'yi, vergi artırımı olarak 31 Ekim 2016 tarihine kadar beyan eden mükellefler nezdinde, söz konusu vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak KDV incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacağı hükme bağlanmıştır.
Daha sonra, 26/10/2016 tarihli ve 29869 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 25/10/2016 tarihli ve 2016/9385 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, KDV artırımı için Kanunda 31 Ekim 2016 olarak belirlenen başvuru süresi, 25 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar uzatılmıştır.
Buna göre, KDV mükelleflerinin 25 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yılları için vergi artırımında bulunmaları hâlinde, artırımda bulundukları dönemler için haklarında KDV yönünden vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacaktır.
Ancak;
- Artırımda bulunulan yılları izleyen dönemlerde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin olarak artırımda bulunulan dönemler için “Sonraki Dönemlere Devreden KDV” yönünden vergi incelemesi yapılabilecektir. Bu incelemelerde artırımda bulunulan dönemler için tarhiyat önerilemeyecek, elde edilen bulgular artırımda bulunulmayan dönemlerdeki tarhiyatlar için kullanılabilecektir.
- Artırımda bulunulan dönemler için iade hakkı doğuran işlemlerden ya da ihraç kaydıyla teslimlerden doğan iade ve terkin taleplerine ilişkin olarak vergi incelemesi yapılabilecektir. İnceleme sonunda artırımda bulunulan dönemler için terkin ve iade işlemleri ile sınırlı olmak üzere tarhiyat yapılabilecektir.
2) KDV Artırımı Yapan Mükelleflere Sağlanan İlave Avantaj: Kolay Yoldan Özel Esaslardan Çıkma Fırsatı
Yukarıda da ifade edildiği üzere, 6736 sayılı Kanun kapsamında özel esaslardan kolay yoldan çıkma fırsatı, anılan Kanun çerçevesinde KDV artırımı yapan mükelleflere getirilmiştir.
6736 sayılı Kanunun yayımlandığı 19.8.2016 tarihinden önce defter, kayıt ve belgeleri yok ettiği veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyduğu veya hiç yaprak koymadığı veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenlediği vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen raporlar ile tespit edilen mükelleflerin matrah ve vergi artırımından yararlanmaları mümkün olmadığından, bu mükelleflerin anılan 7 Seri No.lu KDV Tebliği ile getirilen özel esaslardan çıkma fırsatından da yararlanmaları söz konusu olmayacaktır.
7 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile; Aralık/2015 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında KDV Genel Uygulama Tebliği kapsamında;
- Sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma olumsuz raporu ile
- Sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma,
- Beyanname vermeme,
- Adresinde bulunamama,
- Defter ve belge ibraz etmeme
olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 6736 sayılı Kanunun 5. maddesi kapsamında KDV artırımında bulunanlar, artırım tutarlarının tamamını ödedikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılacaktır. Yani, bu Tebliğ ile getirilen özel esaslardan çıkma kolaylığından faydalanılabilmesi için, faaliyette bulunulan 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarının tamamı için KDV artırımı yapılması zorunlu bulunmaktadır. Bu yılların tamamında faaliyette bulunup da, tamamı için KDV artırımı yapmayanların, bu uygulamadan yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.
Burada, 2011 - 2015 yılları arasında faaliyete başlayan ya da faaliyetini bırakan ve dolayısıyla fiilen kapsama giren 5 yıl için artırım yapamayacak olan mükelleflerin durumu özellik taşımaktadır.Bu yıllardan herhangi birinde faaliyete başlanması halinde ise faaliyete başlanan yıl ve sonraki yıllar için; faaliyetin terk edilmesi halinde ise faaliyetin terk edildiği yıl ve önceki yıllar için artırımda bulunulması gerekir.
Peki, artırım tutarının tamamı ödenmeden özel esaslardan çıkılması mümkün olabilir mi?
Evet, olabilir. Taksit uygulamasından faydalanan mükellefler, hesaplanan tutarların tamamı ile bir taksite ait tutarın %10’u kadar banka teminat mektubu (herhangi bir kısıtlayıcı şart taşımaması gerekmektedir), devlet tahvili veya hazine bonosu cinsinden teminat göstermeleri halinde taksitlerin tamamının ödenmesi beklenmeksizin özel esaslardan çıkıp genel esaslara dönebilirler.
Artırımda Bulunulan Yıllar İçin Yukarıda Belirtilen Olumsuzluklar Kapsamında Tekrar Özel Esaslara Alınılabilir Mi?
2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 6736 sayılı Kanunun 5. maddesi doğrultusunda KDV artırımında bulunarak özel esaslar kapsamından çıkarılan mükellefler, artırımda bulunulan yıllar için yukarıda belirtilen olumsuzluklar kapsamında tekrar özel esaslara alınamazlar.
Özel Esaslar Kapsamında Olmadığı Halde KDV Artırımı Yapan Mükellefler, Artırımda Bulundukları Yıllarda Alım Yaptıkları Mükelleflerle İlgili Olumsuzluklar İçin Yapılacak Tespitler Dolayısıyla Özel Esaslar Kapsamına Alınabilirler Mi?
Özel esaslar kapsamında olmadığı halde KDV artırımında bulunmuş olan mükellefler, artırımda bulundukları yıllarda alım yaptıkları mükelleflerle ilgili olumsuzluklar için yapılacak tespitler dolayısıyla özel esaslar kapsamına alınamazlar.
Yukarıda Belirtilen Olumsuzluklar Dışındaki Sebeplerle Haklarında Özel Esaslar Uygulananlar KDV Artırımında Bulunurlarsa, Genel Esaslara Dönebilirler Mi?
Yukarıda belirtilenler dışındaki sebepler dolayısıyla haklarında özel esaslar uygulananların KDV artırımında bulunmaları ise bunların genel esaslara dönüşlerini sağlamaz. Aynı şekilde yukarıda belirtilenler dışındaki sebepler dolayısıyla haklarında özel esaslar uygulanması gerekenlerin KDV artırımında bulunmaları bunların özel esaslara tabi tutulmasını engellemez.
Saygılarımla.
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
TOLUEN YMM DENETİM VE DANIŞMANLIK
http://www.toluenymm.com Son Güncelleme: 30.10.2016 09:10
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol