Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 'Kocaeli İli Uyuşturucu ile Mücadele Yerel Eylem Planı (2017-2019)' ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantıya Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun yanısıra, Vali yardımcısı Dursun Balaban, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Alb. Mehmet Karadeniz, İl Müftüsü Yusuf Doğan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Yümnü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintımar, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, İl Sağlık Müdürü Dr. Mürsel Durmaz, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sinan Öztürk, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şenol Ergüney ile Kocaeli Denetimli Serbestlik Müdürü Taylan Beydoğan katıldı.
Vali Güzeloğlu toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Bugün ilimiz ve ülkemiz gündeminde ve topyekûn ülkemizin ve gençliğimiz tehdit eden uyuşturucu kavramı ile ilgili Kocaeli İli Uyuşturucu ile Mücadele Yerel Eylem Planını sizlerle paylaşmak için bir aradayız. Uyuşturucu; doğrudan gençliği ve insanımızı hedef alan ve varlığına dönük en büyük tehditlerden biridir.
Devlet olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin ve İçişleri Bakanlığımızın bu konuda çok açık, kesin ve kararlı tavrıyla uyuşturucu ile mücadeleyi her alanda ve noktada sürdürüyoruz. Ülkemiz genelinde başlatılan bir büyük mücadeleye Kocaeli yansımasında da Kocaeli Valiliğimiz koordinesinde tüm kuruluşlarımız ve sivil toplum örgütleriyle ile bir büyük mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyoruz.
Biz insanlığımızı tehdit eden bu büyük beladan her bir bireyimizi korumak, bunun dışında kalmalarını sağlamak, kendilerinin bu süreçteki çabalarına yardımcı olmak adına alınan kesin bir kararı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu planımız uzun bir çalışma sonucunda ortaya çıkan ama sadece belirlenmiş haline göre değil, gelişmelere bağlı olarak her an uyarlanabilen bir plan anlayışıdır.
Çünkü insan hem bizim için çok değerli, hem de kazanılması gereken en değerli, varlıktır. Tüm eğitim kurum ve kuruluşlarımızda geliştirdiğimiz politikalarla, bununla ilgili sosyal altyapılarla çocuklarımız ve gençlerimizin özellikle bu belanın dışında kalması ve sağlıklı bireyler olarak geleceğe ulaşmasını sağlamaktayız.
Bir bütün olarak baktığımızda Kocaeli’de çok etkin, kararlı ve güçlü bir işbirliği, uyuşturucu ile mücadelede çok üst düzeyde bir kararlılık söz konusudur.
Anayasamızın Gençlik ve Spor başlıklı 58. Maddesinde devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve kötü alışkanlıklar ile cehalettin korumak için tedbirler alır ifadesi söz konusudur.
Madde kullanımı bağımlılık düzeyinde toplumsal bir kangren ve önemli bir sorun haline dönüşmeden maddeye talebin azaltılıp, bağımlı bireyin eğitilip, bilinçlendirilmesine yönelik planlamaların yapılması gerekmektedir.
Bu kapsamda Kocaeli İli Uyuşturucu ile Mücadele Yerel Eylem Planı 2017-2019 hazırlanmıştır. Bu planda temel hedeflerimiz Kocaeli’de yaşayan tüm nüfusumuzu ve risk guruplarımızın korunmasıdır.
KOCAELİ, EROİN YAKALAMADA TÜRKİYE BİRİNCİSİ
Özellikle suçu önleyici boyutu esas alınarak tüm ülke genelinde başlatılan Kocaelimizde de ülke geneline örnek olabilecek öncü bir uygulamayla hayata geçirilen Narkotim Projemiz var.
Bu alanda uzman emniyet görevlilerimiz tarafından 2016 yılının Ocak ayından itibaren bağımsız bir şube müdürlüğü olarak teşkil edilen uyuşturucu ile mücadele şube müdürlüğümüze bağlı olarak görev yapan bir birimimizdir. Bunlar etkin bir mücadele birimidirler.
Bu ekibimizin en etkin çalıştığı alan okullarımızdır. Güvenli okul projesi başlığı altında ilimiz genelinde 613 okulumuzda doğrudan okulla ilgili 724 irtibat görevlisi, bu okullar çevresinde 517 motorize ekip aktif olarak görevlendirilmiştir. Bu noktada hiçbir tavizimizin ve eksikliği hoş görmeyeceğimizin altını açık ve net kararlılıkla altını çizmek istiyoruz.
Marketlerde bile sigaraya karşı mücadelemiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Özellikle tedavi sürecinde etkili olan AMATEM ve ÇEMATEM kurulması en önemli hedeflerimizden birisidir. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği kapsamında Ayakta Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) 2016 yılında faaliyete geçirildi.
KOÜ Rektörlüğü Umuttepe kampüsü içine 20 dönüm arazi üzerine 50 yataklı AMATEM ve 20 yataklı ÇEMATEM’in projeleri hazırlandı, Sağlık Bakanlığına sunuldu inşallah bu yıl temelini atıyoruz. En yeni ileri, gelişmiş teknolojilere sahip olacak.
Sigara, alkol ve madde bağımlılığı tedavi programı kapsamında eğitim iyileştirme çalışmasının sayısı toplam 192 grup, yararlanan hükümlü sayısı ise toplam 3084 kişidir. Gençlerde eğitim iyileştirme çalışmasının sayısı toplam 22 grup, yararlanan hükümlü sayısı 264 kişi. Bu kapsamda 27 gruba, 561 kişiye de seminer verildi.
Kocaeli genelinde tespit edilen metruk bina sayısı 740 adet. Bunlardan 241’i yıkıldı. 15’i restore edildi. Hala tarihi değeri bulunan ve SİT alanı içinde yer alan 22 bina bulunuyor. Kocaeli’de suç unsurlarına karşı kararlı mücadelemiz devam etmektedir. İl Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerimizin çok başarılı çalışmaları var.
2016 yılında bu suç unsurlarından 1.252,280 Kg Eroin maddesi, 880,141 Kg Esrar maddesi, 7,608 Kg S. Kannobinoid maddesi, 7.831 Adet Uyuşturucu hap, 6,128 Kg Kokain maddesi, 107 Gr Metamfetamin, 10.443 Kök Kenevir ele geçirilmiş;
Ocak ayından 31 Mayıs tarihine kadar ise, 778 Kg Eroin, 2.392,208 Kg Esrar, 2,073 Kg S. Kannobinoid maddesi, 1.676.886 Adet Uyuşturucu hap, 293,015 Kg Kokain, 2.800 Gr Metamfetamin, 4.730 Kök Kenevir ele geçirilmiştir. 2017 yılında da bu mücadele kararlılıkla devam etmektedir. Tüm ekiplerimizi tebrik ediyorum.
ÇOCUKLARIMIZI ZEHİRLEYEN TÜM MADDELERE KARŞI TAVİZİMİZ OLMAYACAKTIR
Ülkemizde tek seferde en büyük kokain Kocaeli’de ele geçirildi. 293 bin kg kokain Körfez ilçemizde yakalanmıştır. 2017 yılının ilk 5 ayında 575 operasyonumuz. 927 şüpheli ve 201 tutuklu mevcuttur. Hukukun verdiği yetkiler çerçevesinde bu mücadelemiz kararlılıkla ve artarak sürmektedir.
2016 yılında önemli narkotik maddelerin yakalanmasında Kocaeli esrar boyutunda 14. sırada, eroinde de 1. sırada yer almaktadır. Sorumluluğumuz sadece Kocaeli değildir. Çocuklarımızı zehirleyen tüm maddelere karşı tavizimiz olmayacağını paylaşmak istiyorum.
İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce ilimizdeki bütün rehber öğretmenlere alkol, madde kullanımı ve bağımlılığın farkındalığı eğitimi, madde bağımlılığı ve zararları ile yasal durum ve mücadele konusunda sıklıkla güncellenerek eğitim verilmektedir. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından hedef, merkez, kitle, kesim ve kişilere dönük eğitim çalışmaları sürmektedir.
İl Müftülüğümüzün toplumsal ve sosyal alanda bu mücadelede aktif bir şekilde yer alacağını belirtmek istiyorum. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün devam eden gençlik projelerine yoğunlaşarak, bu eylem planı perspektifinde uyuşturucuya karşı kararlı bir tavır sergileyeceğini düşünüyorum. Bugün paylaştığımız mücadeleler hiçbir zaman bitmeyeceği gibi katlanarak, artacaktır.
Son Güncelleme: 05.06.2017 23:56
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol