Coğrafi işaret tescili 193'e ulaştı

Coğrafi işaret tescili 193'e ulaştı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
13 Aralık 2016 Salı 12:11
 Coğrafi işaret tescili 193'e ulaştı
Coğrafi işarette son tescilimiz Milas Zeytinyağı. Milas Zeytinyağı ile birlikte tescil edilmiş coğrafi işaret sayımız 193’e ulaştı. Patent Enstitüsü’nün açıklamasına göre, coğrafi işaret tescil sayısında hedefimiz ise 2 bin 500.

Coğrafi işaret; coğrafi sınırları belirlenmiş bir alanda ya da o alanda belirlenen kriterlere uygun olarak üretilen ürünleri kapsıyor. Dolayısıyla ülkemizin her ili hatta ilçesinin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Son yıllarda, ülkemizde coğrafi işaret tescili konusunda bilinçlenmeye başladı. Yöresel ürünlerin korunması adına, o ürünün adı altında farklı ürünler üretilmesi, coğrafi işaret tescili alınarak engellenebilir. 

Bu anlamda özellikle ticaret ve sanayi odaları harekete geçerek yörelerine ait ürünleri koruma altına alabilirler. Alınan son coğrafi işaretlerden biri Milas zeytinyağı. MİTSO (Milas Ticaret ve Sanayi Odası) tarafından 2014 yılının 6’ıncı ayında başvuruda bulunulan Milas zeytinyağının coğrafi işaret tescil sürecini geçtiğimiz günlerde tamamladık. Böylece Destek Patent olarak 5’inci coğrafi işaret tescilimizi almış olduk" dedi.

193’ÜNCÜ TESCİL MİLAS ZEYTİNYAĞI
193’üncü coğrafi işaret tescilimizin 'Milas zeytinyağı' olduğunu aktaran Yamankaradeniz; “Milas zeytinyağı ile coğrafi işaret tescilli ürün sayımız yıl başından itibaren yüzde 3,52 artarak 193’e ulaştı. Milas Halısı ve Bodrum Mandalinası’ndan sonra Milas Zeytinyağı’na coğrafi işaret tescili almasıyla birlikte Muğla'nın coğrafi işaret tescilli ürün sayısı üçe yükseldi. Türkiye genelinde ise tescillenmiş toplam 193 ürün bulunuyor. Bunlar arasında sadece üç yörenin zeytinyağının coğrafi işaret patent tescili bulunuyordu. Milas zeytinyağı ile birlikte Türkiye genelinde tescilli zeytinyağı sayısı dörde yükselmiş oldu" diye konuştu.

"TESCİLLE BİRLİKTE ÜRÜN DENETLENMESİNE DE ÖNEM VERİLMELİ"
Ürünleri sadece tescil ettirmenin yetersiz olduğunu belirten Yamankaradeniz, "Ürünü tescil ettiren belediyelerin ya da ticaret veya sanayi odalarının, o ürünü denetlemeleri de gerekiyor. Bir coğrafi işaretin tescil ettirenlere ekonomik fayda sağlayabilmesi için, denetim mekanizmasının iyi işletilmesi şart. 

Tescilin sadece yurt içinde olması da yetersiz. Ürünümüze gerçek anlamda güveniyorsak, uluslararası alanda da tescil ettirmek gerek. TPE’de coğrafi işaret tescili yapılan ürünlerin sayısı, yıllardır 200'ü bulmuyor. Uluslararası tescil sayımız ise iki elimizin parmak sayısı kadar bile değil. Mükemmel yerel lezzetlere ve ürünlere sahip olan bu topraklarda, araştırmalar neticesinde 2 bin 500 civarında tescil alınabilecek ürüne sahibiz. Ürünlerimizin kıymetini bilip ticari bir değere dönüştürmeliyiz" dedi.

Coğrafi işaret tescili hangi imkanları sağlıyor?

- Coğrafi işaret tescili, belli bir yörede üretilmekte olan ürünün kalitesinin, diğer yörelerde üretilen aynı tür ürünlerden farkını belgeliyor.
- Coğrafi işaret tescili, aynı zamanda ürünün kalitesinin belgelenmesini sağlıyor.
- Coğrafi işaret tescili, ürünün pazarlanmasında çok büyük bir tanıtım ve reklam değeri taşıyor.
- Coğrafi işaret tescili, ürünün üretim standardının korunmasını sağlıyor.
- Coğrafi işaret tescili, ürünün pazar payının artmasına katkıda bulunuyor.
- Coğrafi işaret tescili üreticinin, ürün kalitesi standartlaşmış markalı ürün üretmesine neden oluyor.
- Coğrafi işaret tescili, üreticinin ürününe sahip çıkmasını sağlıyor, üretimde istihdamın artmasına katkıda bulunuyor.
- Coğrafi işaret tescili, tüketicinin ürünü satın almak üzere o yöreye gelmesini sağlıyor ve böylece turizme de katıda bulunuyor.
- Coğrafi işaret tescili, ürünün değer kazanmasıyla birlikte köyden kente göçü engelliyor, kırsal kesimdeki nüfusu koruyor.
- Coğrafi işaret tescili ürünün taklitçiliğini önlüyor.
- Coğrafi işaret tescili, üretim sürecindeki katma değerin artmasını sağlıyor.

 
Son Güncelleme: 13.12.2016 12:19
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37