BURSA (İGFA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) nisan ayı Meclis Toplantısı online ortamda düzenlendi. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, ramazan ayında TOBB’un yanı sıra hayırsever iş insanlarının katkılarıyla hazırlanan gıda paketlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını belirterek, yardımlaşma ve dayanışma kampanyasına destek sağlayan iş insanlarına teşekkür etti.
Pandeminin başladığı ilk günden bu yana firmaların taleplerine ve sektörlerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yoğun mesai içinde olduklarını söyleyen Başkan Burkay, “Özellikle son dönemde gündeme taşıdığımız kısa çalışma ödeneği, tüm sektörleri kapsayacak şekilde nisan, mayıs ve haziran ayında da uygulanacak. Pandemi döneminde istihdamı koruyan işletmelerimiz için can suyu niteliğindeki bu uygulamayla birlikte turizm sektöründe mayıs ayında sona erecek KDV indirimlerinin haziran sonuna kadar sürdürülecek olması da ekonominin dinamikleri açısından oldukça önemli” dedi.
“TAM KAPANMA SONRASI YENİ DESTEKLER BEKLİYORUZ”
Başkan Burkay, bayram sonuna kadar sürecek olan 17 günlük tam kapanma kararını hatırlatarak, “Tam kapanma ile birlikte hizmetlerine ara vermek ya da sınırlandırmak zorunda kalan sektörlerimiz ve bu sektörlere bağlı işletmelerimizin ekonomik sıkıntıları daha da derinleşecektir. Sosyal refahı korumamız ve ticaret hayatının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için ilave desteklerin hızla harekete geçirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda başta yeme – içme hizmet ve perakende sektörü olmak üzere faaliyetleri askıya alınan ve geliri tamamen ortadan kalkan işletmelerimize düşük maliyetli krediler yerine nakit hibe desteği sağlanması konusundaki çağrımızı da yinelemek istiyorum” ifadelerini kullandı.
“HAM MADDE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ MALİYETLERİ ARTIRDI”
İşletmeleri ve çalışanları pandeminin yıkıcı etkilerinden koruyan kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar devam etmesini talep ettiklerini ifade eden Başkan Burkay, “Esnaf sanatkâr odalarına üye işletmelerle aynı lokasyon ve aynı sektörde faaliyet gösteren ancak kredi ve finansmana erişim konusundaki desteklerden mahrum kalan oda üyesi işletmelerimiz için de gerekli destek mekanizmalarının harekete geçirilmesini bekliyoruz. Hammadde fiyatlarındaki yüksek artış, konteyner yokluğunda geciken sevkiyatlar firmalarımızın maliyetlerini artırıyor. İhracatçılarımızın konteyner ve navlun maliyetlerindeki artışa karşı devlet desteği sağlanmasını bekliyoruz. İş dünyası olarak pandemi koşullarının ağır yükü ile mücadele ederken, yatırımcımızın önünde yeni bir engel olan 5 puanlık kurumlar vergisi artışının da yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.
KİRA DÜZENLENMESİ TALEBİ TÜM TARAFLAR İÇİN MAKUL ÇÖZÜM İÇERİYOR
Pandemi nedeniyle kapanan ve zor durumda kalan işletmeler için planlanan kira düzenlemesi konusunda Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin hazırladığı yasa taslağını geçen yıl Adalet Bakanlığı’na sunduklarını ifade eden Burkay, “Salgın tedbirleri kapsamında kapanan ve kısıtlı çalışan işletmelerimizin kira ödemeleri konusunda mücbir sebep külfetini taraflar arasına eşit şekilde bölen; kiralayan, kiracı ve devletin aynı oranda pay alacağı bir sistemin tüm taraflar açısından en makul çözüm yöntemi olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur da, Oda çatısı altında yakalanan sinerji, ortak heyecan, birlik beraberlik ve dayanışma sayesinde kent ve ülke ekonomisine değer katacak çok önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade ederek, yönetim kurulu ve meclis üyelerine teşekkür etti.
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol