Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, 2021’de farklı statülerde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) 810 bin kişi emekliliğe hak kazanmış.
Bu rakamla geçen yıl sonu itibarıyla toplam emekli sayısı 13 milyon 644 bin 30 olurken, 2021'de emeklilere toplam 419 milyar 623 milyon 649 bin lira aylık ödemesi yapılmış.
Emeklilerin en çok olduğu iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Konya, Balıkesir, Kocaeli ve Mersin olmuş.
Nüfusa göre en fazla emeklinin yaşadığı iller Zonguldak, Sinop, Bartın, Balıkesir, Edirne, Çanakkale, Kırklareli, Burdur, İzmir ve Rize olarak sıralanmış.
Yukarıda birkaç temel bilgisini verdiğimiz emekliler bilindiği gibi yaşadığı yerlerde uzun yıllar çalıştıktan ve çalıştığı yıllar içerisinde prim ödedikten sonra aldıkları ikramiye ve bağlanan maaşları ile kalan ömürlerini tamamlamanın mücadelesini veriyorlar.
Türkiye’de emekli maaşının hiçbir işe yaramadığı yıllar öncesinden biliniyordu ancak son bir yıldır memleketi kasıp kavuran ekonomik kriz emekli maaşlarını çerez alamayacak noktalara kadar getirip bıraktı.
2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı genel seçimi öncesi CHP Genel başkanı Kemal Kılıçtaroğlu’nun bastırması sonucu hükümet var olan emekli maaşları dışında Ramazan ve Kurban bayramı öncesi bin lira vermeye başladı.
Geçtiğimiz yıl emeklilere verilen bin lira ikramiyeye 100 lira daha eklenmiş ve emekliler Ramazan ve kurban bayramı bin 100 lira almaya başlamışlardı.
Özellikle son bir yılda içerisinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar sadece emeklileri değil toplumun tamamını büyük sıkıntılar içerisinde bırakmaya başladı, bir kilo domatesin 40 lira bir kilo yeşil biberin 80 lira olduğu bir süreç vatandaşın belini iyiden iyiye bükmeye başladı.
Ramazan ayı başlar başlamaz çevremizde ne kadar emekli varsa
“Bayram ikramiyesi bin 100 liraya çıkacak
-1500 lira olacak
-2500 lira olacak
-3 bin lira olacak
-4 bin lira olacak
-Emekli ikramiyesi asgari ücret miktarı kadar olacak”
Şeklinde ikramiye toto oynamaya başladı.
Ancak dün sabah saatlerinde medya kuruluşlarının karşısına çıkan ilgili bakan “Emekli ikramiyesine zam yok geçen yıl olduğu gibi yine bin 100 lira vereceğiz ve ödemeleri de 28-29 nisan tarihlerinde yapacağız “duyurusunu yaptı ve hiçbir soruya cevap vermeden çıktı gitti.
Normal olarak yapılması gereken ilgili bakanın çıkıp “-Değerli emekliler biz rakamlarda boğulmak istemiyoruz, yıl boyunca aldığınız 12 emekli aylığına 2 maaş daha ekliyoruz” demesiydi ancak açıklama maalesef yukarıda yazdığımız gibi gelişti.
Anlaşılan o ki ülkeyi yönetenler hayatlarının en verimli dönemlerini çalışarak ve prim ödeyerek tüketen emeklileri devlete bir yük olarak görüyor ve bu kadar büyük ekonomik krize rağmen “-Bizden bu kadar gidin başınızın çaresine bakın” diyor.
Emekli ikramiyesinin bin 100 lira olarak açıklanmasından sonra sokağa çıktık, Yol boyunca emekli oldukları her hal ve davranışlarından belli olan kim varsa “-Yahu olur mu böyle iş, her şey ateş pahası olurken geçen yıl verilen ikramiyeye bir lira bile zam yapmamak nasıl bir anlayış?” diye feveran edip duruyorlardı.
Çalıştığı yani en verimli olduğu dönemlerde iyi kötü bir ev yapıp içerisine girmeyi başaran emeklilerin çalışan ve durumu nispeten iyi olan çocukları yada yakınları varsa onlar kıt kanaat geçiniyor ve “Bu günümüze şükür” diyorlar.
Ancak evi olmayan, her ay ev kirası, elektrik-su-doğalgaz-telefon-internet başta olmak üzere en temel ihtiyaçlarının nerede ise tamamını bitiren milyonlarca emeklinin içler acısı hali gerçekten hepimizi derinden üzüyor.
Bakalım bu durum siyaseten nelere yol açacak?
Bekleyip göreceğiz…