Aydın'da hedef 2,5 milyon turist

Yerel

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, şehrin kültür ve turizm değerlerinde Didim'in de ayrı yeri ve önemi olduğunu belirterek, Aydın'da 2,5 milyon turisti hedeflediklerini, Didim Apollon Tapınağı'nın gece müzesi olması yönünde önerisine yönelik görüşmelerin de bakanlık nezdinde sürdüğünü söyledi.Kemal ETLEÇ (Didim Postası) - Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, Aydın'ın kültür ve turizm değerleri başta olmak üzere sahip olduğu bütün kültürel dinamikleri değerlendirildiği basın toplantısını Didim’de gerçekleştirdi.

D-Marin’de düzenlenen toplantıya Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Demir, Milet Müze Müdürü Baran Aydın, Didim Turizm Danışma Birimi Sorumlusu Nilüfer Yazar ve basın mensupları katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Ahmet Demir, Didim’in turizm tesisleri, 2020 ve 2021 yılı turist sayıları ile sürdürülen çalışmalar ve projelerle ilgili slayt eşliğinde bilgiler verdi. Milet Müze Müdürü Baran Aydın ise Apollon Tapınağı, Milet Antik Kenti ve Milet Müzesi’ne yönelik bilgilendirmelerde bulundu.

HEDEFİMİZ 2,5 MİLYON TURİST

Slaytlar eşliğinde yapılan açıklamalar sonrası konuşan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer, 2019 yılında Türkiye’nin 52 milyon turisti ağırlayarak dünyada 6. olduğunu ifade etti. 2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de turist sayısında büyük bir düşüş yaşandı. 2021 yılında ise Aydın’a 1 milyon 600 bin turistin geldiğini kaydeden Tuncer, “Pandemi’den sonra 2019 verilerini yakalayan ve hedefine ulaşan Türkiye’de belki de Dünyada tek il Aydın’dır. 2021 yılında ülkemize 35 milyon turistin 1milyon 600 binini Aydın’da ağırladık. Gelecek yıl pandeminin etkisi olmazsa hedefimiz 2,5 milyon turisti Aydın’a çekmek olacak. Bunun yanı sıra ilimizde 17 arkeolojik çalışma yürütülüyor. Türkiye’de en fazla çalışma yapılan il Aydın. Bu yıl yapılan Mastero Antik Kenti ortaya çıkartıldı ve bu bizim için gurur tablosu" diye konuştu.

Bu arada Didim’de bu yıl ilk kez bir otelin yıl boyu açık kaldığını ifade eden Müdür Tuncer, Didim’de balık çiftliklerinin yapılması durumuyla ilgili yöneltilen soruya da yanıt verdi. Bakanlığın fikriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Müdür Tuncer, "Didim’in çevresine ve doğasına kirletecek tesislere olurumuz yok. Bu konuda dikkatli olmak lazım” dedi.

NEDEN APOLLON TAPINAĞI GECE MÜZESİ OLMASIN?

Öte yandan Apollon Tapınağı’nın gece müzesi olması noktasında önerisini sunan Tuncer, “Apollon Tapınağı görünüşü ve yapısı itibariyle buna müsait ama bir sponsor desteği lazım. Efes Antik Kenti ve Göbeklitepe’de bu fikir var; neden Apollon Tapınağı olmasın? Bu anlamda etrafındaki yapılaşmayla da buna uygun ama bu gece müzesi fikri konusunda Bakanlıkla görüşmelerimiz sürüyor.” dedi. Didim Hisar Mahallesi'nde bulunan iki katlı tarihi evin yeniden restorasyonu süreciyle ilgili de konuşan Tuncer, “Bürokratik engellere takıldığı için gecikti. Bir an önce YİKOB’a devredilmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Tuncer, Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerle ilgili olarak Bakanlıkça çalışma yapıldığını, bu konuda en mağdur illerin başında Aydın'ın geldiiğine dikkati çekerek, "Bununla ilgili bu eserler yasal zemine ve hukuki olarak götürülmüş; bunun dışında olanları ise Sayın Bakanımızın kesin talimatı var ve bu konudaki eserlerin geri kazandırılması için çalışılıyor” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.