Niğde, Kayseri, Nevşehir ve Aksaray illeri ile doğuda ise Malatya´ya kadar uzanan bir bölgeyi
kapsayan Tabal Krallığı’nın bilinen en görkemli şehirlerinden birisi, Niğde Çiftlik ilçesinde bulunan Göllüdağ'ın zirvesinde.Murat Karakaya (NİĞDE İGFA)- 2 bin 172 metre yüksekliğinde bulunan Geç Hitit dönemine ait antik kent, M.Ö 8.yy’la tarihleniyor. Antik Kenti bölgeye yakın köyde yaşayan, Civan Ali adında bir kişi 1933 yılında tesadüfen buldu ve yapılan bu keşif sayesinde Antik Kentte bugüne kadar 3 farklı zamanda arkeolojik kazı
gerçekleştirildi.
Aslanlarıyla ünlü Tabal Krallığı kentinde 1934, 1968 ve 1992 yıllarında yapılan arkeolojik kazılarda 2 adet sfenks 16 adet de aslan heykeli gün yüzüne çıkarıldı. 5 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğinde sur duvarlarına sahip antik kent, Tabal Krallığı ‘nın en görkemli şehirlerinden biri olma unvanını taşıyor.
Tarihe ışık tutacak antik kentle ilgili bilgi veren Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Niğde Yöresi Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştıma Müdürlüğü Arkeologu Mustafa Eryaman toplamda 16 adet aslan heykelinin yer aldığı kentin aslanlı kent olarak tanımlanabileceğini söyledi. Geçtiğimiz aylarda antik kentte inceleme yapan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek antik kente giden yolun biran önce yapılacağını ve bölgenin turizme kazandırılacağını söylemişti.
Vali Şimşek, bölgede tarihe ışık tutabilecek çok önem arz eden bir uygarlığın yaşadığına dikkat çektiği açıklamasında antik kentin yeterince tanıtılamadığını ve amaçlarının burayı tanıtmak ve turizme kazandırmak olduğunu belirtmişti. Bölge halkını da heyecanlandıran bu gelişme ve açıklamanın ardından antik kentin turizme kazandırılması yolunda somut adımların atılması bekleniyor.