Yunanistan’ın başkenti Atine’da bulunan Başbakan Binali Yıldırım ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.
Başbakan Yıldırım, Yunanistan Başbakanıyla oldukça samimi ve dostça bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye ve Yunanistan olarak ortak bir coğrafyayı paylaşıyoruz. O bakımdan anlaştığımız konuları öncelikli olarak ele alıp iki ülke arasındaki ilişkileri ileriye taşımak, çok daha faydalı olacaktır.” Dedi.
ARAMIZDAKİ MESELELERE KONUŞARAK ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ
Yıldırım, iki ülke arasındaki meselelerin konuşarak çözüleceğini belirterek, “sorunları da görmezden gelemeyiz. Sorunların çözümü de kazan kazan prensibine uygun iki komşuya yakışır biçimde aramızdaki meseleleri konuşarak çözüm üretmeliyiz. Türkiye AB’ye tam üyelik sürecinde olan bir ülke. Bu süre içinde Yunanistan’ın Türkiye’nin AB ye katılımı yapıcı bir tutum içinde olduğunu biliyoruz. Bunun için teşekkür ediyoruz.” Dedi.
Başbakan darbe sonrasındaki sürece de değinerek "Darbe sonrası yaşananlar ve daha sonra da Türkiye'de anayasa değişikliğine yönelik süreç içerisinde Avrupa Birliği maalesef olumsuz bir tutum içerisine girdi. Bunların, ilişkilerimizin olumlu yönde gelişmesi için hiçbir katkısı yok. Artık bütün bunlar geride kaldı. Avrupa Birliği ile Türkiye yeni bir vizyonla, yeni bir başlangıç yapmak istiyor." Dedi.
Brüksel’de imzalanan vize anlaşmasına da değinen başbakan bu anlaşmanın kısa süreli bir heyecan oluşturduğunu ifade ederek, Kısa sürede bu anlaşmanın uygulama fırsatı bulunamadı. Göç meselesinin AB, Türkiye ve Yunanistan için önemli bir problem olduğunu bildiğiminiz için ana karadan adalara geçişi kontrol altına aldık. Bu konuda bir başarı sağladık” dedi. Ayrıca göçmen sorununun çözümünün ve önlemlerinin yolunun ili ülkeden geçtiğini ve bu ülkelerin AB’ye açılan kapılar olarak Türkiye ve Yunanistan olduğunun altını çizdi.
“TERÖR İNSANLIĞIN BAŞININ BELASIDIR”
Başbakan, Yunanistan Başbakanı Çipras ile terör konusunu ele aldıklarını söyleyerek, “Terör konusunu konuştuk. Terör insanlığın başının belasıdır. Bugün terörden çekmeyen bedel önemeyen ülke yok. Gün geçmiyor ki dünyanın bir yerinde bir terör olayı yaşanmasın.” Dedi.
AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİ TÜRKİYE VE YUNANİSTAN’DAN GEÇİYOR
Terör olaylarına farklı bakışın bir fayda getirmeyeceğini belirten Başbakan, farklı standartların terk edilip ortak aklın harekete geçmesi gerektiğini ve ortak hareket etmenin gerekliliğini vurguladı. “Avrupa’nın güvenliğinin Türkiye ve Yunanistan’dan geçtiğini söylemek yanlış olmaz. AB’nin bu gerçeği daha iyi görmesi ve ona göre ele almasını istiyoruz” diyen Başbakan Yıldırım bu sorunun Türkiyesiz çözülemeyeceğinin altını çizdi.
EGEDEKİ İHLALLER KARŞILIKLI
Yıldırım egedeki ihlallerin iki taraflı olduğunu belirterek, “Egedeki ihlaller üst uçuşlarla ilgili konulardan sayın başbakan bahsetti. Tabi bu tek taraflı olmuyor burada ihlaller karşılıklı oluyor. Amacımız bu ihlalleri asgari düzeye indirmek ve buradaki olayı tırmandırmamak. Bunun yolu da sizin de ifade ettiğiniz gibi doğrudan iletişim.” dedi.
"KIBRIS ÇÖZÜMÜNÜN ADİL OLMASI LAZIM"
Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının kullanılmasıyla ilgili de bunlar insanlığın ortak mirasıdır. Bunlar kullanılırken Kıbrıs adasının kuzeyin güneyin bütün hakları korunarak burada çalışmaların yapılması bunun yapılmasının önemi üzerinde durduk. Kıbrıs konusu tabiatıyla Türkiye için de Yunanistan için de çözülmesi gereken bir mesele olduğunu biliyoruz ve çözümü konusunda Sayın Çipras’ın da bizimle olumlu düşünceler içinde olduğumuzu ifade etmek isterim.
Tabi ki çözümün adil olması lazım adil yönetişimi sağlaması lazım. Ada'da yaşayan Türk toplumunun, Rum toplumunun gelecekteki güvenliğini de teminat altına alacak bir çözüm getirilmesi lazım." AB ve Birleşmiş Kıbrıs ilişkileri bakımından da çözümün gereken garantileri temin etmesi gerekiyor bu konuda da daha çok birlikte çalışma ihtiyacı olduğunu da bu vesileyle konuşma fırsatı bulduk”
TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA ÇOK BÜYÜK POTANSİYEL VAR
“Türkiye ve Yunanistan arasında çok büyük potansiyel var. Turizm alanında geçen sene Türkiye’den adalara 800 bin turist ziyareti olmuş, 600 bin Yunanistan’dan Türkiye’ye ziyaret olmuş. Gerçek potansiyel bunun da çok üzerinde o bakımdan adalara gidiş gelişleri Schengen sistemi içerisinde esnetilebilirse bu turizm faaliyetlerini çok daha hızlı bir biçimde aratacağını da düşünüyorum.”
ÇİPRAS: MAHKEMEYE SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ
Temmuz’da Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin iadesi konusunda sorulan soruya Yunanistan Başbakanı Çipras, mahkeme kararlarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti: “ Yunanistan’da adalet ve yönetim arasında büyük bir ayrım söz konusu. Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek zorundayız.
Yunanistan mahkemesi bir karar verdi ve bu karara saygı göstermek zorundayız. İltica başvurularıyla ilgili süreç henüz tamamlanmadı. Söz konusu taleple ilgili bir kriz söz konusu değildir. Bu konuda Türkiye’de demokratik kurumlara karşı saldırıda bulunulmuştur bundan hemen sonra biz darbecilerin karşısında tavır aldık. Bizim Türkiye ile yapmış olduğumuz terör alanındaki işbirliği son derece önemli. Uluslararası hukuk çerçevesinde bunu gerçekleştirmekteyiz.
BAŞBAKAN YILDIRIM: DARBECİLER İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERE DARBE VURMASIN
Yıldırım, enerji projelerinin devam ettiğini vurgulayarak, "Türk Akımının da Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaşacağını burada bir sorun olmadığını söyledi. Tabii ki biz ülkemize karşı aç9ık darbe yapan kişilerin iadesini arzu ederiz isteriz. Yargı ile idarenin işleri her ülkede hukuk devleti olan her ülkede ayrıdır. Biz de bunu söylüyoruz. Tabi ki yargı kendine ait olan kararları verecek idare de kendi nezdindeki işleri yapacak. Fakat Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Unutmayalım ki darbeciler hukukun verdiği karara saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın" sözlerini kaydetti.