CHP Kocaeli Milletvekili ve PM Üyesi Haydar Akar 2005 yılında çıkan Engelliler Kanu’na dikkat çekti. Geçen 11 yılda sorunların çözülmediğini belireten Akar, toplu taşıma da rampa uygulamasının sürecine değindi.
Akar konuya ilişkin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın cevaplaması istemi ile soru önergesi verdi.
ALTYAPI ÇALIŞMASI YOK
2005 yılından itibaren yaşanan sürece değinen Akar, toplu taşıma araçlarının engellilere göre yeniden düzenlemesi konusunda 8 yıl şartının konulduğunu belireterek, “Bu süre 2013 yılında doldu, ancak araç sahipleri değil Devlet olarak uygulamaya ilişkin hiçbir plan ve program yapılmadı. Bu sürenin önce 2015 yılına kadar uzatılması ve daha sonra Meclis’de torba yasalar içerisinde tekrar süre uzatılması ile anlıyoruz” dedi.
Akar, “2005 yılında bir düzenleme yapıyoruz yerinde doğru ancak geçen 8 yılda bu konuda bir adım atılmıyor ve 2013 yılında bu süre 2015 yılına kadar uzatılıyor 2015 yılında da 3 yıl daha uzatılarak 2018 yılına çıkarılıyor, peki 2018 de ne olacak belli değil” dedi.
Akar’ın sürece ilişkin sözleri ve cevap bekleyen soruları ise şöyle;
İlk olarak 2005 yılında yasalaşan 5378 Sayılı Engelliler Hakkındaki Kanunda, sekiz yıl içerisinde tüm toplu taşıma araçlarının engellilere göre yeniden düzenlenmesini içeren madde yer alıyordu. 2013’ün Temmuz ayında sekiz yıllık süre dolmuş olmasına rağmen minibüsler ve belediye otobüsleri engelliler için erişilebilir hale getirilmediği için toplu taşımacılara Temmuz 2015’e kadar ek süre verilmişti.
Sıkıntıların giderilememesi ve taşımacılık sektörünün ek süre talepleri doğrultusunda, TBMM’de kabul edilen 5378 sayılı kanunun geçici 3.maddesi, 25/02/2014 tarih ve 6518 sayılı kanununda yer alan 75. Madde ile yenide düzenlenerek, toplu ulaşım araçlarının engelliler için uygun hale getirilme süresi 7 Temmuz 2018’e kadar ertelenmiştir.
Torba yasayla getirilen yeni düzenleme ile sürücü koltuğu hariç dokuz ila on altı oturma yeri olan toplu taşıma araçları, yolcu gemileri ile özel ve kamu şehirlerarası toplu taşıma araçları ile turizm taşımacılığı yapılan araçlara 2018 kadar gerekli değişiklikleri yapmaları için ek süre verilmiştir
Buna göre;
1.İlgili Kanun hazırlanırken herhangi bir altyapı çalışması yapılmış mıdır? Kanunun yürürlüğe girmesinin üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen neden hala süre uzatmalar devam etmektedir?
2.2005 yılından bu yana devam eden ve uygulamaya geçirilemeyen sistem beceriksizliğini nasıl açıklıyorsunuz?
3.Ülkemizde rampa sistemi yapılması gereken kaç toplu taşıma aracı vardır? Şu ana kadar kaç araç sahibi bu sistemi yaptırmıştır??
4.7 Temmuz 2018’den sonra yine süre uzatımı yapılacak mıdır? Bu keyfi uygulamalarla engelli vatandaşlarımıza bir de devlet engeli çıkarıldığını düşünüyor musunuz?
5.Toplu taşıma araçlarında kanunen bulunması gereken rampa uygulamasında hangi firmalara yetki verilmiştir? Araç sahipleri firmalara rampa sistemi için ne kadar ödeme yapmaktadır? Bu sistem için araç sahiplerine herhangi bir destek verilmekte midir?