İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kızılay Klubü’nün gerçekleştirdiği kan bağış kampanyasına kan bağışlayarak destek veren Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, ülkemizin bir yıllık kan ihtiyacının 2 milyon ünitenin üzerinden olduğunu vurguladı.
Sağlık Bakanlığı ile birlikte “Güvenli Kan Temini” Programı’nı yürüten Türk Kızılayı, kan bağışının önemine dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bu kapsamda İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin (İMÜ) güney yerleşkesinde “1 dakika için harekete geçin” sloganıyla kan bağışı kampanyası gerçekleştirildi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ve İMÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman da etkinliğe kan vererek destek oldu. Etkinlikte, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kızılay Kulübü, Yeşilay ve Genç Yeryüzü Doktorları gönüllüleri de kurdukları stantlarla bilgilendirme yaptı.
Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, etkinlikte yaptığı konuşmada, ülkemizin bir yıllık kan ihtiyacının 2 milyonun üzerinde olduğunu söyledi.
Başkan Kınık şunları söyledi:
Başkan Kınık şunları söyledi:
“2005 yılında yıllık kan bağışı rakamı 305 bindi, geçtiğimiz yıl ise 1 milyon 938 bin ünite kan topladık. Bu da 5 milyonu aşkın hastaya şifa oldu. Kan bağışlarını daha da artırmak için üniversitelerimizin rektörlerinin ve gençlerimizin kurduğu üniversite kulüplerimizin öncülüğünde kampanyalar düzenliyoruz.
Özellikle gençlerimizin düzenlediği bu tür kan bağışı kampanyalarına katılmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Gençlerimiz bu konuda topluma çok güzel örnek oluyorlar. Bağışlanan kan binlerce kişiye umut olacak. Hepsine çok teşekkür ediyorum.”
İMÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman ise “Kan’ın sürekli ihtiyaç olduğunu göstermek için Kızılay Kulübümüzdeki gençlerimizle bu etkinliği düzenledik. Hayat enerjimizi bu pırıl pırıl gençlerden alıyoruz. Bir insanı kurtarmanın bütün insanlığı kurtarmak olduğu düşüncesiyle herkesi Kızılay’a kan bağışına davet ediyorum” diye konuştu.
GÜVENLİ KAN TEMİNİ PROGRAMI NEDİR?
Programın başladığı 2005 yılından 2011 yılına kadar geçen 6 yıllık süre içerisinde, “Bölgesel Kan Bankacılığı” sistemine geçilerek, yaklaşık 4 milyon kan bağışçısının bulunduğu bir veri tabanı oluşturuldu. Bilgisayarlı otomasyon ile tüm kan bankacılığı süreçleri izlenebilir hale geldi.
Ülke genelindeki tüm hastanelere hizmet ulaştırılır hale gelinmiştir. Bugün bazı üniversite hastaneleri ile özel hastanelerin haricindeki tüm hastanelerin ihtiyacı Türk Kızılayı tarafından karşılanmaktadır. Türk Kızılayı’nın 2020 hedefleri arasında ise Türkiye’nin ihtiyacı olan kanın yüzde 100’ünü karşılamak yer alıyor.
Güvenli Kan Temini Programı’nın temel hedeflerinden biri, kanın gönüllü, sürekli ve bilinçli bağışçılardan elde edilmesidir. Bu kapsamda toplumumuzu gönüllü ve sürekli kan bağışında bulunmaya teşvik etmek amacıyla eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışmaların çok olumlu yansımaları olurken ve Türk Kızılayı’na bağışlanan kan rakamları ile gönüllü kan bağışçılarının sayısındaki artış devam ediyor.