Sınav bir maraton değil, yolculuğumuzun duraklarıdır

SAĞLIK

Sınav bir maraton değil, yolculuğumuzun duraklarıdır



Okula başladığınız andan itibaren dersler, ödevler, projeler, küçük ya da büyük ölçekli sınavlar sıkça çaldı kapınızı. Lise sona gelmiş ve bitirmiş öğrencilerin bu zamana kadar kaç sınava girdiklerini kolayca sayamayacaklarını iddia ediyoruz. Hatta bundan sonrakileri bile. 

Medical Park Gebze Hastanesi Uzman Psikolog Gizem Sakarya Sezgiç sınav sürecinden yolu geçen tüm öğrenci ve ailelerine önerilerde bulundu.

Eğitim ve öğretim süreci; bilgi edinmek, fikir üretmek, sorgulamak, araştırmak ve yeni bakış açıları edinebilmek için eşsiz değerdedir. Bilgilerimizi sınamak, neyi ne kadar yapabildiğimizi belirlemek için yapılan sınavlar da bu eğitim öğretim sürecinin parçasıdır. 

Kimi zaman sınavların hayati değerde kabul edildiği gibi hatalı vurgulamalar yapılabiliyor. Asıl hayati değerde olan öğrenebilmek, üretebilmek ve ileriye gidebilmektedir. Sınavlar bu yolda bize fikir verebilmek için tasarlanır. Bu bilinçle girildiğinde yapabildiklerimizle gururlanıp, yapamadıklarımızdan ders çıkartabilmek daha kolay olacaktır.

Uzm. Psk. Gizem Sakarya Sezgiç şunları söyledi:

Sınav, tercih ve yerleşim sürecinden geçmiş öğrencilerin sıklıkla yorgun olduklarını tahmin edebiliyorum. Süreç tamamlandığında kimilerinin yüzlerini güldüren sonuçlar elde edilirken, kimileri hayal kırıklığına uğrayabiliyor. Bu durumda akıllara getirilmesi gereken en önemli şey; bu sınavın bir ‘maraton’ olmadığıdır. Bu sınav veya diğerleri; hayat yolculuğunda uğradığımız yerlerdir. 

Uğradığımız yer; emeklerimizle, isteklerimizle ve yapabileceklerimizle karşılık buluyorsa ne mutlu… Bu yolda diğer uğrak noktalarına doğru devam etmek önemlidir. Şayet ki, henüz istediğimiz noktada olmadığımızı düşünüyorsak geleceğe dönük yeni ve gerçekçi hedefleri belirleyerek, yine ve daima olduğumuz yerden ileriye gitmek için çabalamalıyız.

AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER
Ailelerden bu konuda yapmalarını beklenen en değerli şey, çocukları için gerekli ortamı hazırlamalarıdır. Çocukları tanımak, varsa sorunların çözümünde onlara yardımcı olmak, her koşulda onların yanlarında olduklarını hissettirmeleridir. Ailelerin kendi idealleri, arzuları doğrultusunda değil; çocukların yapabilecekleri, istekli oldukları alanlarda onlara destek vermeleri ayrıca önemlidir. Yoksa çocuklar için uygunsuz duraklarda zaman kaybı yaşatmış oluyoruz.

Uzm.Psk. Gizem Sakarya Sezgiç sözlerini şöyle tamamladı:

Öğrenciler hayat yolculuğunun sürücüsü sizsiniz. Bu yolda ilerlemek sizin elinizdedir. Önce kendiniz olacağınız, güçlü ve zayıf yönlerinizi bilebileceğiniz ve hem kişisel hem de toplumsal gelişime katkı sağlayacağınız günlere doğru ilerleyin. Unutulmamalıdır ki: Sınav bir maraton değil, yolculuğumuzun duraklarıdır.

 
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.