KOCAELİ Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Genel Cerrahi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Cantürk, kilonun vücudun savunma sistemini olumsuz etkilediğin belirterek, "Obez olan kişinin kansere yakalanma riski daha yüksek. Kilo kanser hücresini yok etmekte zorlanıyor. Daha sonra bu hücre çoğalarak, kanser olarak ve hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Obeziteden kaçınmak gerekiyor" dedi.
Prof.Dr. Zafer Cantürk obezitenin kanser hastalığına yatkınlığı artırdığını belirtti. Obezitenin çağın en önemli problemlerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zafer Cantürk, "Obezite ile kanser arasında ilişki olduğu artık kesin. Herkesin egzersiz ve beslenme alışkanlıklarını düzenlemesi gerekiyor. Obez olan kişinin kansere yakalanma riski daha yüksek. Bütün hastalıklar için obezite yatkınlığı arttırıyor ve kanser hastalığı için de yatkınlığı arttırdığı artık ispatlanmış bir durumdadır. Kanserin görünme sıklığı şişman hastalarda daha fazla olduğunu söylemek daha doğru olabilir" dedi.
Cantürk şişmanlıkla birlikte vücuttaki kolesterol benzeri maddelerin arttığını belirterek, "Kilolu insandaki kolesterol daha sonra insülin direnci dediğimiz vücuttaki hücresel mekanizmayı harekete geçiriyor. Bir takım salgılanması gereken bazı maddelerin vücutta yetersiz salgılanmasına neden oluyor. Vücudun savunma sistemi iyi çalışıyorsa kanser hücresini yok ediyor. Vücut direnci yetersizse kanser hücrelerinin çoğalmasına neden oluyor. Kilolu olmayla birlikte savunma sistemi olumsuz etkileniyor ve günlük yaşamda oluşan kanser hücresini yok etmek de zorlanıyor. Daha sonra bu hücre çoğalarak, kanser olarak ve hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Obeziteden kaçınmak gerekiyor. Egzersiz, yeme alışkanlıklarını düzeltmek gerekiyor. Fast food obeziteyi arttırıyor" diye konuştu.
Kocaeli'nin çok yoğun göç alan ve endüstrisi yoğun olan bir bölge olduğunu söyleyen Cantürk, "Burada kanserleri daha sık görüyoruz şeklinde bir imaj söz konusu olabilir. Endüstriyel bölge olması çevresel faktörlerin kansere neden olma oranını arttırmış olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Yoğun bir göç aldığı için Türkiye'nin çeşitli yerlerinden hastanemize çok sayıda kansere yakalanmış hasta geliyor. Kocaeli'nde kanser vakalarına baktığımızda birinci sırada kadınlar açısından en önemli kanser türü meme kanseri, erkeklerde de akciğer kanseri. Batılılaşma tarzında beslenme alışkanlığımız var.
Ardından ikinci sırada kolon kalın bağırsak kanserleri takip ediyor. Kalın bağırsak kanserleri önlenebilir kanser türü olarak kabul edilebilir. Beslenme alışkanlıklarımızı ayarlamamız gerekiyor. Daha çok hayvansal gıdaların tüketilmesi bu tür kanserlere yol açıyor. Üçüncü sırada ise akciğer kanserleri geliyor. Bu ise genelde sigara tüketimiyle ilgilidir. Ardından dördüncü sırada erkeklerde sık görülen mesane kanseri.
Bu da sigara ile obezite ile ilişkili kanserler grubuna girebilir. Önleyici tedbirlerin arttırılması gerekiyor. Bu bölge için belediyelerimizin, sanayi kuruluşlarının işbirliği yaparak çevre kirliliğini minimuma indirmesi gerekiyor. Bu konuda yoğun çalışmalar yapılıyor. İkincisi de vatandaşın bireysel olarak alacağı önlemler var. Sigara tüketiminin azaltılması ki Sağlık Bakanlığı yoğun programlar uyguluyor. Ayrıca beslenme alışkanlıklarına da dikkat etmeleri gerekiyor."