Dilovası'nda Kocaeli Gebze Kömürcüler İhtisas Sanayi Bölgesi (GKOSB) tesislerden yerleşim alanlarına kömür tozu yağıyor. Mahallelerini kömür tozu kapladığını, evlerinde pencere ve kapı açamadıklarını söyleyen Dilovası sakinleri, yetkililerden bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.
Dilovası İlçesi'nde 2012 yılında faliyete geçen Kocaeli Gebze Kömürcüler İhtisas Sanayi Bölgesi (GKOSB) da 15 kömür tesinde yılda yaklaşık 1.5-2 milyon ton arasında ithal kömür eleme ve paketleme işlemi sırasında Dilovası İlçesi'nde bulunan Kayapınar ve Turgut Özal Mahalleleri'nde bulunan evlerin üzerine kömür tozu yağıyor. Bugüne kadar pek çok protesto gösterisi yapan ilçe sakinleri evlerinin önüne çamaşır asamadıklarını, pencerelerini açamadıklarını belirterek, çözüm bulunmasını istiyor.
GÜNDE 3 KEZ MUTFAK SİLİYORUM
Çocuklarının sağlığı için günde 3 kez mutfak sildiğini söyleyen ev hanımı Esra Telkin, "Kömürcüler OSB sağlımızı tehdit ediyor. Dilovası halkı olarak günde 3 defa bu mutfağın içini silmek zorundayım. Kendi çoluk çocuğumun sağlığı için bunu yapmam gerekiyor. Eğer yapmazsam çocuklarım hastalanır. Camlarımı açtığımda evim kömür tozu ile doluyor. Yıkadığımız elbiselerimizi balkona asamıyoruz. Dilovası'nda sağlığımızdan endişe duyuyoruz" dedi.
3 ÇOCUĞUM DA BRONŞİT
Dilovası'nda kömür tozu nedeniyle 3 çocuğununda bronşit hastası olduğunu söyleyen mahalle sakinlerinden Ömer Toptaş, "Benim çocuğum bir buçuk yaşında ve ben bir buçuk senedir hastanelerde geziyorum. Kömür firmalarının sahipleri görüyor mu bunu? Allah bunu yanına bırakmasın. 3 çocuğum var 3'ü de bronşit. Her sene hastanelerden çıkmıyorum. " dedi. Biran önce kömür tozuna bir çare bulunması gerektiğini söyleyen Ahmet Yasak, "Evimde herhangi bir yere el sürüldüğünde elimiz kapkara oluyor. Çoçuklarımız, torunlarımız var. Onlar bu kömür tozunu soluyorlar. Biran önce buraya bir çare bulunmalı" diye konuştu.
TESİSLERDE AYDA 10 BİN TON SU KULLANILIYOR
Gebze Kömürcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nden yapılan yazılı açıklamada sahalarda spring sulama sistemlerinin yazın ve kışın kullanıldığını tesis alanını saracak etki alanı bulunan yağmur tabancası ve pulvarize sulama makinaları kullanıldığını ve 15 firmanın faliyet gösterdiği alanda aylık yaklaşık olarak 10 bin ton su kullanılarak kömür tozunun alandan çıkmasını önlemeye çalışıldığı açıklandı.