Konak Hastanesi Gebze Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.Hilal Batmaz kilo vermeyi engelleyen sebepler konusunda uyarıyor.
1- YETERİ KADAR YEMİYOR OLABİLİRSİNİZ:
Evet yanlış duymadınız az yemek kilo aldırabilir! Herkes fazla yemek yemenin kilo aldırdığını ve sağlık sorunlarına yol açtığını bilir. Ancak daha az bilinen bir gerçek daha vardır; o da az yemek yemenin de kilo aldırabileceğidir. Eğer vücudun ihtiyacından az yemek yerseniz vücut bunu bir tehdit olarak görüp aldığınız besinleri kullanmak yerine depolama moduna geçebilir. Bu da size kilo aldırabilir.
2- BİYORİTMİNİZİ HENÜZ KEŞFEDEMEMİŞ OLABİLİRSİNİZ:
Klinik deneyimlerim her insanın beslenme tarzının farklı olduğunu gösteriyor. Bazı hastalarda akşam yemeğinde karbonhidrat alımı kilo vermeyi durdurabiliyor veya aksine karbonhidrat alınmazsa eğer kilo vermede problemler yaşanabiliyor. Bunun için diyetisyen eşliğinde düzenli takip yapmalı ve biyoritme uygun beslenme planınızı oluşturmalısınız.
3- TİROİD BEZLERİNİZ YAVAŞ ÇALIŞIYOR YA DA HİÇ ÇALIŞMIYOR OLABİLİR:
Eğer hormonal sorunlarınız varsa vücut enerjiyi harcamada zorluk çekebilir. Bu da kilo vermenizi engelleyebilir.
4- YETERİ KADAR SU İÇMİYOR OLABİLİRSİNİZ:
Vücudumuz enerjiyi kullanmak için bir takım kimyasal olaylara ihtiyaç duyar. Tüm bunları da vücutta yeterli su varsa yapabilir. Aksi taktirde enerjiyi harcadığınız mekanizmalar yavaşlayabilir. Bu da zor kilo vermenize sebep olabilir.
5- İNSÜLİN DİRENCİNİZ OLABİLİR:
Çağımızın hastalığı diyebileceğimiz insülin direnci kavramını artık çok sık duyar olduk. Peki nedir bu insülin direnci? Diyette fazla basit ve rafine edilmiş karbonhidrat tüketimi başta olmak üzere çevresel ve genetik bir çok faktörün de neden olabileceği insülin direnci, bireyde yağ yakımını engelleyerek depolanmasını artırır. Aynı zamanda tatlıya isteği artırarak kilo alımına sebep olabilir.
6- UYKU APNESİ OLABİLİR:
Obstrüktif uyku-apne sendromu, horlama, uykuda tekrarlayan nefes durmaları ve buna bağlı olarak gelişen oksijen düşüklüğü ve gündüz uyku hali ile karakterize oldukça sık görülen bir hastalıktır. Uyku apnesi olan bireylerde obezite görülme sıklığı daha fazladır. Bu bireyler zor kilo verirler.
7- LEPTİN DİRENCİNİZ OLABİLİR:
İnsülin direncinden sonra bir de leptin direnci çıktı karşımıza diye düşünebilirsiniz. Peki nedir bu leptin? Leptin yağ dokusundan salgılanan ve yemek yeme eylemini durduran bir hormondur. Aslında manktıken ne kadar çok yağ dokunuz varsa o kadar çok leptin salgılanır ve daha çok doygunluk hissederiz diye düşünebilirsiniz. Ama malesef durum sandığımız kadar basit değil. Yağ dokusundan fazlaca leptin salgılanmasına rağmen bu leptin kan beyin bariyerini geçemediği için leptin direnci oluşturur ve doyma hissiniz azalır. Bu da fazla yemek yemeyle birlikte kilo alımına yol açabilir.
8- GIDA İNTOLERANSINIZ OLABİLİR:
Gıda intoleransları ile gıda alerjileri karıştırılmamalıdır. Alerji vücudun savunma sisteminin o gıdayı vücuda alır almaz gösterdiği tepkilerdir. Intolerans ise besinin vücutta tam olarak sindirilememesi sonucu ortaya çıkar. Sindirilmemiş bu besinler vücut için tehlike oluşturur. Karında şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal, aşırı kilolu olma, aşırı zayıf olma, alerji, sivilce, dermatit, barsakta gaz, karın bölgesi yağlanması gibi sorunlara sebep olabilir. Intoleransınız olan bir besini tükettiğinizde kilo vermenizi zorlaştırabilir.