Sağlık Bakanlığı’nın, ‘Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu’na bağlı faaliyet gösteren hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezilerindeki aşırı derecedeki iş yoğunluğu ve röntgen teknisyenlerinin sayılarının az olması sebebiyle kanser olma olasıklıkları yüksek olduğu hakkında bilgilendirme yapmasına rağmen, buna uyulmadığını belirten Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker, “Önlem alınmazsa kanser balon gibi patlayabilir” dedi.
Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker, Şube Başkanı Saniye Yıldıran, Umut Birol, İzmit İlçe temsilcisi Ercan Öztürk, Gölcük İlce Temsilcisi Osman Kılıç, Kocaeli Devlet Hastanesi Temsilcisi Baş Hülya Karaca, Levent Öz, Cemal Çavuşoğlu ile birlikte basın açıklaması yaptı.
Çeker toplantıda şunları söyledi:
Kocaeli, büyükşehir statüsünde metropol bir şehirdir. Milli gelire en fazla katkısı olan il olmasına rağmen, milli gelirden payına düşen ekonomik değeri alamadığı gibi, nüfusa orantılı olarak sağlık yatırımları düşük düzeyde seyretmektedir. Ülkemizde 10 - 15 bin nüfuslu ilçelerde dahi tam teşekküllü hastaneler varken, nüfusu 100 binin üzerinde olan bir çok ilçemizde devlet hastanesi bulunmamaktadır.
Mevcut olan sağlık kurumları için tespit edilen norm kadrolara gerekli atamalar yapılmamaktadır. Bu durum vatandaşımızın kolay ve ulaşılabilir kaliteli sağlık hizmeti almasını engellemektedir. İlimizde Sağlık Bakanlığı “ Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu’na bağlı faaliyet gösteren 10 adet hastane, 5 adet de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bulunmaktadır. Bu kurumlarda ciddi derecede röntgen teknisyeni açığı bulunmaktadır. Bu kapsamda ilimiz dahilinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan hastanelerin standart kadroları ile aktif çalışan personel sayıları karşılaştırılmıştır.
Buna göre; Sağlık Bakanlığı’nın Personel Dağılım Cetveline göre tüm hastanelerdeki toplam radyoloji teknisyen veya teknikerlerinin sayısı 299 olarak ilan edilmesine rağmen, aktif olarak çalışan sayısı 148 olduğu tespit edilmiştir.
Yaklaşık olarak 148 röntgen teknisyeni ile, 1 milyon 890 bin nüfusa özveri ile hizmet verilmektedir. Mevcut rakamlara baktığımızda ilimizde yaklaşık 151 röntgen teknisyeni açığı bulunmaktadır.
Her fırsatta kamuoyu önüne çıkarak mangalda kül bırakmayan ve bol keseden atan, Kocaeli’ni sağlık turizm merkezi haline getirdik veya getireceğiz diyerek hamaset yapan ilimizin siyasileri ve bürokratları, ilimizdeki had safhada olan röntgen teknisyeni açığını ve personel yetersizliğine bağlı sıkıntılarını görmezden gelmektedirler. Personel eksikliği sebebi ile yıllık izinlerin dahi kullanılmasına müsaade edilmediği bir ortamda kaliteli ve etkin bir sağlık hizmeti sunulması güçleşecektir.
Söz konusu personel eksikliği sebebi ile radyoloji çalışanlarının iş yükü her geçen gün artmaktadır. Haftada 35 saatten fazla çalışmaları yasak olduğu halde bir çok kurumda yasal sınırların üzerinde çalışmaya zorlanan radyoloji çalışanlarının sağlığı hiçe sayılmaktadır.
İlimizdeki röntgen teknisyeni açığının giderilmesi ve yaşanan sıkıntıların sonlandırılması için, Sağlık Bakanlığı’nın personel dağılım cetvelinde yer verilen oranlar baz alınarak, ilimize acilen 151 röntgen teknisyeni ataması yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde kanser balon gibi patlayabilir.
5947 Sayılı Kanunun "EK MADDE 1 – İyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personelin haftalık çalışma süresi 35 saattir. Anayasa'nın 5. maddesinde, "insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlama" devletin temel amaç ve görevleri arasında sayılmış, 17. maddesinde herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını geliştirme hakkına sahip olduğu, 50. maddesinde dinlenmenin çalışanların hakkı olduğu, 56. maddesinde ise herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip bulunduğu belirtilmiştir.
İdareciler röntgen teknisyenlerini fazladan çalıştırmak veya çalışmaya zorlamakla suç işlemektedirler. Bazı idareciler kraldan çok kralcı kesilmektedir. röntgen teknisyenlerine matbu dilekçeler vererek bu dilekçelerin aynısını el yazısı ile doldurmaları için psikolojik baskılar yapmaktadırlar.
Kendilerine Türk Sağlık Sen olarak bu usulsüz ve hukuk kurallarına aykırı olan tutum ve davranışlarından vaz geçmelerini tavsiye ediyoruz. Kurumlarda görev yapan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarını da göreve davet ediyoruz. Bu servislerde görev yapan röntgen teknisyenleri radyasyona veya fazla çalışmaya bağlı sağlık sorunu yaşadıklarında idareciler kadar kendileri de sorumlu olacaklardır.
Sağlık Bakanlığı yetkililerini, ilimizde halkımıza hizmet için çalıştığını iddia eden herkesi sorunun çözümüne katkı koymaya davet ediyorum. Mağdur olduğuna inanan röntgen teknisyeni, üyemiz olsun veya olmasın sendika olarak kendilerine her türlü hukuki desteği vermeye hazırız. Sendika olarak sorunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.