Yücel Boru Fen Lisesi ve GebzeTicaret Odası'ndan su medeniyetine büyük katkı

GÜNDEM

Osmanlı İmparatorluğu'nun en dikkat çekici özelliklerinden biri, su işlerinde gösterdiği titizlik ve mükemmeliyettir. Anadolu'nun bir açık hava su medeniyeti müzesi, İstanbul'un ise binlerce su yapısıyla adeta bir su güzeli olduğunu gösteren bir dizi proje başlatıldı. Bu projede, su hafızasını yenileyerek su bilincini artırmak, suyun hayatımızdaki geçmiş ve gelecekteki önemini daha iyi anlamak amaçlanıyor. Ayrıca, atalarımızın su medeniyetine katkılarını gelecek nesillere aktarmak da önemli hedefler arasında yer alıyor.

Proje kapsamında, Mimar Sinan’ın su mühendisliğinin teknik, estetik ve tasarım harikası olan Mağlova Kemeri tanıtılarak, su medeniyetini anlayarak farkındalık oluşturmak amaçlanıyor. Bu özel yapının bilinirliğini artırmak, Kırkçeşme su yapılarının korunması konusunda bilinç kazandırmak ve insanların kültürel değerlere karşı daha duyarlı olmalarını sağlamak da projenin önemli hedefleri arasında.

Projede ayrıca, Mimar Sinan’ın bir su mimarı olarak eşsiz anıtsal yapılar inşa ettiği ve özgünlüğünü ihtiyaç mimarisinde gösterdiği vurgulanıyor. Tarihi su yollarını inceleyerek, değerli eserler bırakan Prof.Dr. Kazım Çeçen’i anmak ve kültürel kazanımları paylaşmak, tarihi dokuyu, eserleri, kalıntıları, su mimarisi eserlerini, kültürel değerleri ve folkloru belgeleyerek sonraki nesillere aktarmak için farkındalık yaratmak istiyorlar.

İstanbul’da su sorunu nedeniyle suyun sürekli dışarıdan temin edildiğini hatırlatarak su hafızasını tazelemek ve su bilincini artırmak, projenin önemli bir yerini oluşturuyor.

GELECEĞE BIRAKILAN MİRAS

Bu projeye katkıda bulunan Yücel Boru Fen Lisesi ailesi ve Gebze Ticaret Odası, su medeniyetimizi anlamayı ve tanıtmayı amaçlayan detaylı çalışmalara büyük ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Bu doğrultuda hazırlanan birçok çalışma ve faaliyetin, gelecekte de devam etmesi için zemin hazırlamış bulunuyorlar.

SU MEDENİYETİNE BİR YOLCULUK: GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SU YAPILARI VE MİMARİSİ

Bu büyük projeyi hayata geçiren tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz. Su medeniyetimizi geleceğe taşımak için el birliğiyle çalışmaya devam.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.