AB'nin finanse ettiği Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliğiyle yürütülen “İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi” projesinde yerel ve ulusal ölçekte “Kolluk Kuvvetlerine Yönelik Vatandaş Memnuniyeti ve Güven Anketi” gerçekleştirildi.ANKARA (İGFA) - Polis ve Jandarma personelinin hizmetlerinden duyulan memnuniyet anket sonuçlarına yansıdı. Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliğinde hayata geçirilen "İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi" projesi kapsamında düzenlenen anket yerel ölçekte, proje kapsamındaki pilot 8 il ve 22 ilçede; ulusal ölçekte ise 28 il, 249 ilçe ve 540 mahallede uygulandı.
Kolluk kuvvetlerine yönelik vatandaş memnuniyeti ve güven anketinde vatandaşların kolluk kuvvetlerine desteğinin yüzde 60,9’dan yüzde 73,2’ye yükselirken, kolluk kuvvetlerinin etkin olduğunu düşünen vatandaşlarımızın oranı 2015’e göre yüzde 19,9 artarak yüzde 78,8’e çıktığı gözlendi.
Anket sonuçlarına göre, 10 ilçeden 9’u kolluk personelini yüksek derecede başarılı bulunurken, vatandaşların kolluğun olay yerine intikalinin yüzde 20 oranında arttığını düşündüğü ve aynı proje kapsamında yürütülen 2015 anketine kıyasla kolluk personelinin vatandaşlarımız ile teması 5 kat arttığı belirlendi.
EN FAZLA KADIKÖY'DE...
Öte yandan anket kapsamında pilot seçilen 8 ilçeden 7’sinde 2020 yılında 2015 yılına göre kolluk personeliyle temas kuran vatandaşlarımızın sayısında artış gözlendi. İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 2015 yılında kollukla temas kuran vatandaşlarımızın oranı yüzde 10,5 seviyelerinde iken 2020 yılında bu oran 59,4’e yükseldi. 2020 yılında kollukla en fazla temas kuran Kadıköy’ü 55,5’lik oranıyla Çorlu ve 52,5’lik oranıyla Beşiktaş ilçeleri takip etti. Kolluk görevlileriyle en az temas kuran ilçeler ise Akçaabat, Çorlu ve Hekimhan olarak belirlendi.