TOGG’a Bursa’dan teknik üniversite katkısı

GÜNDEM

Bursa Teknik Üniversitesi’nde, güneş ve rüzgar enerjisinden beslenen elektrikli araç şarj istasyonu kuruldu. Üniversite, TOGG’a uyumlu olacak şekilde çalışmalarına devam ediyor. Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, iş birliğinden dolayı büyük gurur duyduklarını söyledi.Mehmet ÇETİNKAYA/BURSA İNTERNET GAZETESİ (BURSA İGFA) Bursa İnternet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir makamında üniversite çalışmalarını değerlendirdi.

Yenilikçi Devlet Üniversitesi BTÜ yeniliklere açık ve çok güzel işlere imza atıyor. BTÜ çalışmalarından istifade etmek ve katkıda bulunmak her Bursalının görevi konumunda bulunuyor.  BTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Uyanık ve Doç. Dr. Gökay Bayrak’ın da yer aldığı toplantıda ana gündem maddesini ise Türkiye’nin Gemlik’te üretilen yerli otomobili TOGG oluşturdu.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökay Bayrak tarafından yürütülen, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenen projeyle, yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan sistemin elektrikli araç şarj istasyonlarının "akıllı şebeke" konseptine uygun çalışması sağlandı. Üniversitenin Mimar Sinan Yerleşkesi'ne kurulan ve tüm elektrikli araçlarda kullanılabilecek sistem, elektrik şebekesinden bağımsız olarak araç şarjını mümkün hale getiriyor.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, projenin sadece Bursa değil Türkiye açısından büyük önem taşıdığını kaydetti. TOGG’a verilen destekle birlikte üniversitenin prestijinin de artacağını vurgulayan Karademir, “Akademik olarak düşünüldüğünde Bursa Teknik Üniversitesi’nin TOGG’la gerçekleştireceği çalışma vizyon bir projeye destek olacak. Olağanüstü bir gayretle kıymetli akademisyenlerimiz hizmet etmeye devam edecek” diye konuştu.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökay Bayrak ise, lisans ve lisansüstü çalışmalar yürüttükleri üniversite laboratuvarında yenilenebilir enerji kaynaklarına ayrı bir önem verdiklerini söyledi. Elektrikli araç şarj istasyonlarının sayılarının ilerleyen yıllarda önemli ölçüde artacağını vurgulayan Bayrak, “2030 yılında elektrikli araç sayısının ülkemizde de 2 milyona yaklaşması bekleniyor.

Dünya çapında da elektrikli araç sayısının 2025 sonunda toplam potansiyelde yüzde 25'in üzerine çıkacağı öngörülüyor. Proje kapsamında elektrikli araçların hızlı şarj olabileceği ve elektrik enerjisini yenilenebilir enerjiden de destek alarak güneş ve rüzgar enerjisini kullanarak sağlayabileceği hibrit bir yapı oluşturmaya çalıştık” dedi. Bayrak, bir araştırma görevlisi ve 5 lisansüstü öğrenciyle çalışmalar yaptıkları istasyonda günlük zaman sınırlaması olmadan araçların şarj edilebileceğini sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.