Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği tarafından Meslekte Onur Yılı Belge Töreni yapıldı. Gebze Ticaret Odası Konferans Salonu’nda yapılan etkinlikte, mesleklerinde 5-10-15-20. yıllarını dolduran makine mühendislerine Onur Yılı belgeleri verildi.
Törende bir konuşma yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciği Yönetim Kurulu Başkanı Barış İnce şunları söyledi:
Değerli Ticaret Odası Başkanım, MMO Kocaeli Şube Başkanım ve yöneticileri, Oda Denetleme Kurulu Üyeleri, MMO Gebze İlçe Temsilciliğimizin geçmiş dönem başkanları, MMO Kartal Temsilcilik Yürütme Kurulu üyeleri, Basın Emekçileri ve Meslekte Onur Belgesi alacak olan tüm meslektaşlarım,
Sizleri MMO Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme kurulumuz ve şahsım adına saygı, sevgi ve dostlukla selamlıyorum. Meslekte Onur Yılı etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz.
68. yılına giren TMMOB Makine Mühendisleri Odamızı, kuruluşunda 902 olan üye sayımız bugün 120 binlere ulaşmıştır. Türkiye genelinde 18 Şube, 97 il-ilçe temsilciliği, düzenli yayın çalışmaları, ulusal ölçekli kongre, kurultay, sempozyumlar; binlerce kurs, seminer, söyleşi, panel ile büyük bir örgütlülüğe ulaşmış durumdayız.
Değerli meslektaşlarım,
Gebze Temsilciliğimiz 1990 yılından beri Kocaeli şubemize bağlı temsilcilik olarak çalışmalarına devam etmektedir. Her dönemdeki yürütme kurulumuz bir önceki dönemin çalışmalarının üstüne çıkarak, temsilciliğimizi bugün aktif bir özne haline getirmiştir. Bu bağlamda ben geçmiş dönemlerde görev almış Tüm temsilcilik başkanları nezninde tüm yürütme kurulları ve oda çalışanlarını sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hepsinin emeklerine sağlık.
Değerli meslektaşlarım,
15. dönem yürütme kurulu olarak 9 Mayıs 2020 tarihinde pandeminin gölgesinde dönemimize başladık. Hem ülke hem de dünya olarak pandemi salgını ile mücadele edildiği dönemde yapacağımız çalışmalar ile ilgili yol haritamızı çizdik. Genel merkez ve şubemizin talimatları neticesinde tüm yüz yüze etkinlikleri iptal ettik. Başta toplantı ve eğitimlerimiz olmak üzere tüm etkinlerimizi zoom üzerinden digital olarak gerçekleştirdik. İlk olarak temsilcilik komisyonlarımızı kurduk ve webinarlarımızı planladık.
Yine bu dönem Temsilciliğimiz için önemli konulardan biri de Gebze Teknik Üniversitesi Öğrenci üye komisyonuydu. Komisyon kurulmasına karar verir vermez, İlk olarak Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü, Mühendislik fakültesi Dekanı, Makine mühendisliği Bölüm başkan ve başkan yardımcıları ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Rektöründen bölüm başkanına kadar tüm üniversite yönetimine bize bu fırsatı verdikleri ve ilgileri için teşekkür ediyorum. Rektörlüğümüz gerekli izinleri verdikten sonra Kayıt döneminde 1 hafta süreyle stant kurduk, okullar açıldıktan sonra kulüplerin kurduğu stantların yanına bir mmo stantıda biz kurduk. Ve bu çalışmalar sonucunda şimdiye kadar 50 yakın gebze teknik üniversitesi öğrenci üyemiz oldu. Ben özellikle stant kurulma döneminde büyük bir heyecanla bizlere destek veren temsilcilik Teknik görevlimiz Sevgili Doğan Kılıç’a ve yine aynı şekilde öğrenci üye komisyonumuza desteğini veren Yürütme kurulumuz saymanı İlkay kınacıya ayrıca teşekkür ediyorum.
Değerli meslektaşlarım, Pandemin gölgesinde geçen 1,5 yıllık süreçte;
43 Toplantı, 140 Karar
54 Webinar Seminer
16 Webinar Söyleşi,
19 Kurum ziyareti,
10 Temsilciliğimize ziyaret,
32 İş yeri ziyareti olmak üzere 57 üye ziyareti
18 İş yeri temsilcisi belirleme
23 Basın açıklaması
TMMOB Gebze Bileşenleri ile yapılan çalışmalar
Emek ve Demokrasi güçleri ile yapılan çalışmalar sığdırdık.
Sevgili arkadaşlar, Bu çalışmaların hepsi ekip işi, bu nedenle bu başarıların bir parçası olan ve her konuda desteğini esirgemeyen Şube Yönetim Kurulumuza, Temsilcilik yürütme kurulu üyesi arkadaşlarıma, Temsilcilik çalışanı yol arkadaşlarıma, tüm komisyonlarımıza ve bizleri yalnız bırakmayan tüm üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum.
Değerli meslektaşlarımız biraz da ülke gündemimizden söz edecek olursak,
Geçmişte ülkemizin kalkınma ve sanayileşmesinin asli gücü olan mühendisler olarak bugün, sanayisizleşme sürecinin, özelleştirmelerin, kamu kaynak ve varlıklarının talanının, fason-taşeron üretimin, güvencesiz çalışma koşullarının, mesleğimizin değersizleştirilmesinin, eğitimdeki nitelik aşınmasının ve işsizliğin getirdiği olumsuz sonuçlarla karşı karşıyayız.
Bedeli çalışanlara, emeğiyle geçinenlere, ödetilmek istenen ekonomik siyasi politikalarla karşı karşıyayız. Corona salgınının yönetilmemesi, Türk Lirasının değersizleştirilmesi, yüz yüze eğitimde yaşanan aksaklıklar, her alandaki hayat pahalılığı, konut fiyatları ve kiraların aşırı artmasına ve gençlerimizin çaresizliğine kadar bir dizi sorunla karşı karşıyayız.
Çok zor bir dönemde yaşadığımızı biliyor ve bu gerçekliğe her gün çeşitli vesilelerle tanık oluyoruz.
Pandemiyi kendisi için lütuf, muhalifler için baskı aracı ve yandaş sermaye için fırsat olarak gören bir iktidarın varlığı koşullarında; ülkemizi, kamu kaynak ve varlıklarını, örgütlülüğümüzü ve meslek alanlarımızı korumak ve geleceğe taşımak için haklı mücadele ve dayanışmamızı geliştirmemiz gerekiyor.
Bu bağlamda TMMOB bünyesinde Ülkenin dört bir yanında düzenlenen "Emeğimize, Mesleğimize, Haklarımıza Sahip Çıkıyor Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz!" kampanyasını selamlıyoruz.
Değerli meslektaşlarımız,
Yapılan istatistiklere göre her 5 inşaat mühendisinden 2’sinin, her 4 makine mühendisinden 1’inin ve her 2 şehir plancısından 1’inin işsiz olduğu görülmektedir. TMMOB nin toplam Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3’tür. Resmi rakamlar her ne kadar makyajlı olsa da işsizlik sorununun ulaştığı boyutu gizlemeye yetememektedir. Her 3 mühendis, mimar ve şehir plancısından 1’i işsizdir.
Ücretli çalışan tüm meslektaşlarımız ise kendisini yarının potansiyel işsizi olarak görmektedir. Daha vahim olanı mesleklerine başlamak için mezun olmayı bekleyen öğrenci arkadaşlarımızın, eğitimini aldıkları meslekleri yapabilme umutları tükenmektedir. Giderek zorlaşan yaşam koşulları altında işsizlik, güvencesizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretlere karşı direnemeyen meslektaşlarımız çaresizlikle meslekleri dışında işlere, kayıt dışı çalışmaya yönelmektedirler.
Tüm çabalarına rağmen işsizlik sorunlarına çözüm bulunmayan her yaştan meslektaşımız, ülkede yaşama umudunu da yitirmektedir. Yeni mezun genç meslektaşlarımız ülkemizdeki istihdam sorunu yüzünden çözümü yurt dışına gitmekte bulmaktadır. Oysa ülkemizin bir tek mühendis, mimar ve şehir plancısı kaybedecek lüksü yoktur. Ülkemizin nitelikli işgücünün, yurtdışına göçü kabul edilemez.
Değerli meslektaşlarımız,
Çözüm bekleyen acil sorunlarımız şunlardır:
Genç mezunlarımızın en büyük sorunu olan işsizlik sorunu çözülmelidir, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtarılmalıdır.
Üniversite sayısı ve mühendislik kontenjan sayısı yeniden gözden geçirilmelidir.
Kamudaki mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdamı artırılmalı ve kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır,
Mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir,
SGK ile TMMOB arasındaki Ücretli Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Asgari Ücret Denetim Protokolü yeniden yürürlüğe konulmalıdır,
OHAL KHK’ları ile haksız ve hukuksuz biçimde kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımız tüm haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmelidir,
Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli, yeniden kamulaştırma yapılmalıdır.
Toplum güvenliğinin sağlanması açısından zorunluluk olan kamusal ve mesleki denetimler yaygınlaştırılmalı, denetimsizlik ve serbestleştirme uygulamalarına son verilmelidir,
Değerli Meslektaşlarımız sözlerimi noktalarken bir sözü de bizleri siyaset yapmakla itham edenlere söylemek istiyorum. Nerede bir yağma, nerede bir talan, Nerede bir rant varsa ve buna karşı çıkmak siyaset yapmaksa evet biz siyaset yapmaya devam edeceğiz
Ve bu nedenle biz her yerdeyiz,
Cerattepe de ormanlar katledilmesin diye maden şirketlerine direnen halklayız,
Sendikalı oldukları için işten atılan işçilerleyiz,
Kazdağıların da Siyanürle altın arayan maden şirketlerine karşı direnen köylülerleyiz,
Hergün iş cinayetlerinden hayatını kaybeden emekçilerleyiz,
İkizdere de taş ocağına karşı direnen köylülerleyiz,
Soma da maden faciasında hayatını kaybeden maden emekçileriyleyiz
Covid 19 meslek hastalığı olsun diyen sağlık emekçileriyleyiz,
İstanbul sözleşmesi yaşatır diyen ve artık katledilmek istemeyen kadınlarlayız,
Ayman yaylasındayız, sungurlu barajına karşı kandıradayız,
Atanamadığı için intihar eden merve öğretmenimizleyiz.
Değerli meslektaşlarım,
Sözlerimi noktalarken yılların birkez daha nasıl hızlı geçtiğini bize hatırlatan ve meslekte 5. 10. 15. 20. Onur yılı belgesi alan tüm meslektaşlarımızı birkez daha yürekten kutluyor, başarılarla dolu nice güzel yıllar diliyorum.
Saygılarımla.