15 Temmuz gecesi başlatılan ve şükürler olsun ki, başarısızlıkla sona eren darbe girişimi sonrası başta sosyal ve ekonomik alanda birbiri ardına yaşadığımız sıkıntıların giderilmesi adına hükümetin birbiri ardına attığı adımlara her geçen gün yenisi ekleniyor ki vatandaşlarımız gündelik hayatlarında olağanüstü sıkıntılardan bir nebze olsun etkilenmesinler.
Bir taraftan 15 Temmuz sonrası ortaya çıkan olumsuzluklar bir taraftan sınırlarımız dışında gelişen ve bizi de olumsuz yönde etkileyen gelişmelere Nisan ayında yapılacak olan Referandumda eklenince olup bitenler karşısında bunalan vatandaş “Devletimiz bu kötü gidişe dur desin, bizi her geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında ezdirmesin” diyerek kendisine uzanacak bir sıcak el beklemeye başladı.
Ekonomide baş gösteren bu olumsuzluk iş yapan kesimi de etkilemeye ve bu kesimin elini kolunu bağlayacak noktaya gelince sanayici ve işverenlerde haklı olarak “kendi bünyemizden yada bizim kendi hatalarımızdan kaynaklanmayan gelişmeler yüzünden bizim çarklarımız artık dönmüyor, İş yapamıyoruz, ekonomiye katkı sağlayamıyoruz, bize başta Vergi olmak üzere pek çok noktada yardım yapılmasını istiyoruz ki daha çok üretim yapalım daha çok çalışan istihdam edelim” feryatları birbiri ardına geldi.
Türkiye teknoloji ve bilişim sektöründe ileriye gitmiş ülkelerin gerisinde kalınca sistemin dönmesi için iyileştirilmesi yapılması gereken alan İnşaat-Beyaz Eşya ve Temel gıda alanları kaldı, bu üç noktada yapılacak iyileştirmelerin bütün sektörleri de harekete geçireceği çok iyi bilindiğinden Hükümetin bu alanda atacağı adımlar daha bir önem arz etmeye başladı.
AK partiye muhalif olan kesimlere göre birazda Nisan ayında yapılacak Referandum öncesi vatandaşın canını daha fazla sıkmamak adına Maliye bakanlığının başlattığı bir çalışma ile sözünü ettiğimiz alanlarda hatırı sayılır bir miktarda Vergi indirime gidildi.,
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 3 önemli sektörde vergi indirimi yaptıklarını veya mevcut indirimleri uzattıklarını belirterek, öncelikle vatandaşın yoğun olarak satın aldığı mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde vergi indirimleri gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Bakan Ağbal, "3 ay süreyle KDV oranını mobilyada yüzde 18’den 8’e düşürdüklerini, beyaz eşyadaki yüzde 6,7 ÖTV’yi de sıfırladıklarını Yapılan indirimlerin içinde bulunulan süreçte vatandaşların alışverişlerini artıracağını, bu sayede ekonomiye ciddi anlamda bir canlılık ve hareket geleceğini vatandaşların hem mobilya hem de beyaz eşyada mevsimsel beklentiler çerçevesinde tercihlerinin değişebildiğine bir süredir sektörle bu konuda istişarede bulunduklarını bu açıdan hem beyaz eşya hem de mobilya sektörlerinde gelecek günlerde firmaların da kampanyalar yürüteceklerini piyasa hareketlenmesinin iki sektörle sınırlı kalmayacağını, bunların etkilediği yan sektörlerde de canlanmanın meydana geleceğini" söyledi.
Konutlardaki KDV oranının indirilmesi ile ilgili de açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal "Geçen yılın eylül ayında başlayıp (bu yılın) mart sonunda biten konut teslimlerinde KDV indirimi vardı. Konut teslimlerindeki yüzde 18 KDV'yi yüzde 8'e düşürmüştük. Bu süreyi mart sonundan eylül sonuna uzatıyoruz." şeklide konuştu.
Konut satışlarında var olan yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi ve bu sürenin Eylül ayına kadar uzatılmasının sektöre son derece faydalı olduğunu söyleyen Müteahhitler asıl indirimin Ticari alanlarda yapılması gerektiğini Ticari alanlarda uygulanan yüzde 18’lik KDV uygulamasının da yüzde 8 civarına çekilmesi ile sektörün çok önemli ölçüde rahatlayacağını söylüyorlar.
Geçtiğimiz hafta bir grup müteahhit arkadaş ziyaretimize geldi, kendilerine “işleriniz nasıl ticari alanların satışından memnunmusunuz” diye sorduğumuzda Müteahhitler "Sıkıntımız büyük hükümetimiz Konut satışında hareketlenmeyi sağlayacak KDV indirimini yaptı ve süreyi de uzattı aynı indirimin ticari alanlarda da yapılması yani ticari alanlarda var olan yüzde 18’lik KDV oranının acilen yüzde 8’e indirilmesini istiyoruz.
KDV yüzde 8’e indirildiği takdirde satışlar artacağından piyasada müthiş bir hareketlenme yaşanacak hemde biz biraz daha fazla nefes almaya başlayacağız, Ticari alanlarda KDV indirimi yapılmadığı takdirde inşaat piyasasının ve bu piyasaya bağlı çalışan çok sayıda sektörün huzur bulması mümkün olmayacaktır" diye sıkıntılarının Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından çözülmesini bizim aracılığımızla talep ettiler.
Devlet herkes için var, aynı sektörde iş yapan işkollarının bir kısmını kollayıp diğer kısmını kaderleri ile baş başa bırakmak gibi bir ilgisizliğe göz yummaz, Ticari alanlarda yapılacak bir KDV indiriminin bütün piyasayı canlandıracağına bizde inanıyoruz.
Konu ile ilgili muhtemelen ilgili dernekler Hükümet nezdinde gerekli girişimleri yapmışlardır ancak kendisi ile birlikte yaklaşık yüz kalem sektöründe yürümesini sağlayan bir sektörün sorunlarının muhataplarına iletilmesi bizim içinde bir vatandaşlık görevi olsa gerek.