Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Artvin-Batum Medya Etkinliği kapsamında düzenlenen Medya Buluşmasında KGK’nın son bir yıllık faaliyetleri ele alındı.ARTVİN (İGFA) - Etkinlik kapsamında düzenlenen bilgilendirme oturumunda TBMM komisyonuna gelen ve son günlerde çokça tartışılan dezenformasyonla mücadele yasa teklifi ve dijital telif çalışmaları konuları SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ve KGK Yerel Medya Başkanı ve İGF Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Avcı tarafından üyelere kapsamlı şekilde anlatıldı.
KGK Yaygın Medya Meclisi üyesi Seda Demir’in sunumuyla başlayan programda açılış konuşmasıyla katımcı gazetecileri selamlayan KGK Artvin Temsilcisi Aydın Tatar’ın ardından KGK’nın faaliyetleri konusunda Yönetim Kurulu üyeleri ve il temsilcilerini bilgilendiren KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim bir konuşma yaptı.
KGK ailesinde kadın sayısını artırmak için özel bir çaba harcadıklarını açıklayan Başkan Dim, Tunceli Temsilcisi olarak atanan Hüsniye Karakoyun’un katılımıyla güç kazanıldığını vurguladı. Kuruluşundan bu yana çok kısa zaman geçmesine rağmen KGK’nın büyük işler başararak hızla büyümeye devam ettiğini kaydeden Dim, uluslararası örgütlenmenin 57 ülkeye ulaştığını yılsonunda bu sayının 70’e çıkarılacağını açıkladı. Küresel Gazeteciler Konseyi’nin kamu diplomasisine destek veren medya diplomasisi yaptığını kaydeden Başkan Dim, “KGK; hem Türk hem de Türk dostlarıyla dostluklar kuran bir örgüttür” dedi.
DOST GAZATECİLERLE TEMASLAR DEVAM EDİYOR
Yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi veren Dim, Gürcistan’dan gelen gazetecilerin ağırlandığını söyleyerek kamu diplomasisi noktasında pandemi döneminde yoğun bir çalışma içinde olunduğunu vurguladı. Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bağdad Amreyev’in ricasıyla Kazakistan’dan bir grup gazetecinin Bursa’da ağırlandığını dile getiren Dim, bu faaliyetlerin büyük bir titizlikle yürütüldüğünün altını çizerek, “Buraya getiremediğimiz hiçbir gazeteci bizim gazetemiz değil. Biz buraya ne kadar gazeteci getirirsek Türk dostlarını o kadar artırırız” ifadelerini kullandı.
Kayseri’de Veli Altınkaya’nın anısına üyelerle bir araya gelindiğini hatırlatan Başkan Dim, bu programın ardından Gürcistan’ın daveti üzerine iadeyi ziyaret düzenlendiğini ve 2023 Mayıs ayında genel katılımla Gürcistan’da genel bir toplantı yapmayı planlandıklarını kaydetti.
PEŞİ SIRA BİRÇOK ETKİNLİK DÜZENLENDİ
Türk Devletleri Teşkilatı’nın önemli toplantılarıyla birlikte TEKNOFEST’in denk geldiği haftaya Azerbaycan ziyaret gerçekleştirildiğini söyleyen Dim, “Ermenistan’dan kurtarılan Karabağ’ın Ağdam Rayonunda mayın temizleme ve yeniden imar çalışmaları yerinde izlendi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile 3 saate yakın bir toplantı düzenlenerek kamu diplomasisi ve medya diplomasisi konusunda verimli bir toplantı gerçekleştirildi. Ramazan ayında İstanbul ve Ankara’da üyelerimizle bir araya gelinen iftar programları düzenlendi. Genel Merkez binamız çalışmalarımızı sürdürmemiz için yeterli gelmiyor. KGK’ya yakışan bir bina arayışımızı sürdürüyoruz. Bunun yanında mevcut genel merkez binamızdaki 50 kişilik toplantı salonunda iş birliği yaptığımız STK’ların çeşitli toplantılarla kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarına da imkân sağlıyoruz. KGK Azerbaycan Temsilciğimiz için yer tahsisi yaptık. Londra ve Kıbrıs’ta da bir ofis açma çalışmalarımız devam ediyor. Küresel Medya Okulu’nu hayata geçirdik. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi ile İlk eğitimi hibrit olarak verdiğimiz okulda Nisan ayında verilen eğitimler sonrasında başarılı olan 118 öğrenciye sertifikalarını teslim ettik. Ekim ayında birkaç dile simültane çeviriyle birlikte eğitimin ulaştığı ülke sayısını artırarak katılımı KGK’nın ulaştığı her yere genişleteceğiz. Ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle KGK Medya Okulunu geliştirmeyi planlıyoruz. Şiddet Mücadele (HEGEM) Vakfı ile iş birliğimiz devam ediyor. SODİMER ile bir protokol imzalayarak sosyal medya kullanımına ilişkin ortaklaşa bir bilgilendirme kitapçığı projesi başlattık. Türkiye genelinde dağıtımın yapacağız” şeklinde konuştu.
SAVAŞ DÜNYAYA ZARAR VERİYOR
Rusya, Ukrayna arasında süren savaştan birçok gazetecinin zarar gördüğünü de açıklayan Başkan Dim, “Çok anlamsız bulduğum bir savaş yaşıyoruz. Rusya ile Ukrayna arasındaki bu savaşta 40’a yakın gazeteci hayatını kaybetti. KGK Ukrayna Temsilcimiz kolundan yaralandı. Türkiye’ye getirmek istedik İspanya’daki ailesinin yanına gitmek isteyince oraya ulaştırdık. Sağlık durumu ile ilgili takibimiz devam ediyor. Savaşların sonuçları asla ama asla iyi olmaz. Gerçekten vatan söz konusuyla gereken yapılır ama bu savaşın çok bir anlamı olmadığını, liderlerin egolarının savaşın merkezinde olduğunu düşünüyorum.” dedi.
KGK EKONOMİK OLARAK BAĞIMSIZ
KGK’nın yürüttüğü faaliyetlerde finansal anlamda da büyük bir titizlikle hareket edildiğini vurgulayan Başkan Din, “Bizim hükümetten destek aldığımızı zannediyorlar. Küçük bazı sponsorluk gelirlerimiz dışında esas gelir kalemimizi yılda iki kez çıkan dergilerimiz oluşturuyor” ifadesini kullandı.
KGK’nın yurtdışı ve yurtiçi ziyaretlerine devam edeceğini söyleyen Başkan Dim, “Eylül ayında Balkanlara bir ziyaret düzenleyeceğiz. Kıbrıs, Azerbaycan ve Gürcistan ziyaretleri planlıyoruz. Ayrıca Ekim’de Alanya’da genel bir toplantı yapacağız. Ankara’da KGK Genel Merkezi’nde başlayan Ankara Buluşmaları programı da iki haftada bir siyasetin ve bürokrasinin önde gelen isimleriyle üyelerimizi bir araya getiriyor. Türkiye’nin her yerinden tüm üyelerimiz bu toplantılara katılım gösterebilir” açıklamasını yaptı.
DEZENFORMASYON YASASI TEKLİFİ KONUŞULDU
Toplantının ikinci aşamasında gündemde yer alan dezenformasyon yasa teklifi hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. KGK Yaygın Medya Meclis üyesi Neşat Gündoğdu’nun moderatörlüğünde konuşan SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan yasa çalışmalarının başladığı ilk günden beri yetkililerle birçok toplantı düzenlendiklerini açıklayarak yasaya ilişkin genel bir değerlendirme yaptı.
Gazetecilerin çok zor bir iş yaptığını dile getiren Eraslan, gazetecilerin nesnellik gerektirmesi nedeniyle gazetecilerin birçok problemle başbaşa kaldığını vurguladı. Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’ın daveti üzerine yasa çalışmalarında yer aldıklarını dile getiren Eraslan, “Ben 10 yıldır bu işi çalışıyorum. Anadolu Üniversitesi’nde bir merkez kurdum. 10 kitap yazdım. Google, Twitter, Facebook’u dinledik ama karşımızda internet gazeteciliğinden 28 madde sosyal medyadan da 1 maddenin olduğu bir yasa teklifi geldi. 8 saatlik bir toplantıda anlamlı bir sonuç çıkmadı. Bu arada ise Basın İlan Kurumunda bazı şeyler olmaya başladı. Basın ilanlarını kesmek adına 5 yeni madde eklediler” diye konuştu.
HAPİS CEZASI TALEBİ VAR
KGK’nın çok değerli bir oluşum olduğunu söyleyen Eraslan, Fransa ve İspanya’da Google ile ilgili yasanın çıkmasını sağlayanın basın STK’ları olduğunu vurgulayarak, “Bugünün en önemli konusu bu. Sosyal medya yasasına kimse bakmıyor. Karar vericiler sosyal medya platformlarının alınan kararlara uymayacağını düşünüyor. 2020’de Meclis’ten geçen sosyal medya yasasında platformların Türkiye’de temsilci bulundurması şartı koşuldu. Gelinen noktada Twitter temsilcisini Londra’da yaşayan bir Türk oldu. Sosyal medya platformları AB’deki yasaları nasıl uyguluyorsa Türkiye’de de aynen uygulamalı.” şeklinde vurguladı.
Dezenformasyon yasa teklifinde Türk Ceza Kanununda uygulanan suçlara verilen cezaların habercilik için istendiğini söyleyen Eraslan, dünyada sosyal medyaya hapis cezası veren tek ülkenin Bangladeş olduğunun altını çizdi. Yasa tasarısında her şeyin bir araya getirildiğini ve bunun bir karışıklığa neden olduğunu söyleyen Eraslan, ”Dezenformasyon yasası torba yasa olmuş. Bu konuda tam 8 rapor yazdık. Sosyal medya ile ilgili bir yasal düzenleme yapacaksanız o toplumun yaklaşımını bilmeniz gerekiyor. Bizimkiler Alman yasalarını örnek alıyor. Çünkü orada yasalar çok sert. Ama Almanlar bu yasaları Nazilere karşı yapıyorlar. Anglo-sakson, Fransa ve ABD’de bunlara örnek yok. Fransa’da dezenformasyon içeriklere karşı 50 bin ile 2 milyon avroluk para cezaları veriliyor. Batıda en çok pedofili konusunda hassasiyet gösteriliyor. Böyle bir yasanın toplumsal konsensüsün sağlanarak çıkarılması fırsatı var.” diye vurguladı.
HABERCİLERİN TELİF HAKKI KORUNMALI
Basın kanunlarının telif haklarından uzak düşünülmemesi gerektiğini söyleyen Eraslan, “Haber yapmak kolay değil. Google tüm haberleri kopyalayarak hemen para kazanmaya başlıyor. Almanlar ve Almanya ve Fransa, google’a bunu yapamayacağını söyleyerek ülkeden çıkaması ültimatomunu verdi. Almanya çok bastırdı. Hatta 500 bin avro para cezası kesti. En sonunda 2014’te birçok düzenleme yaptılar. Son dönemdeki görüşmelerde google’ı Avrupa’da 1 milyar avro ödemeye ikna ettiler. Bu paranın üçte ikisini Almanya’ya gelecek. STK’lar bu parayı gazetecilere dağıtarak haber ekosistemini korunmasına katkı sunacaklar. Bunlar pekala Türkiye’de de yapılabilir. Avrupa Birliği 2019 yılında Dijital Tek Pazar Yönetmeliğini çıkararak Avrupa’da yayımlanan tüm dijital içeriklerin bedelini ödenmesi şartını koştu. Bizim Fikir ve Sanat Eserleri Kanunumuz 1952 yılından kalma. Çok acil bir düzenlemeye ihtiyaç var. Gazetecilerin emeğinin hakkı korunmalı. Dijital telif hakkı için gündem yaratalım.” dedi.
İNTERNET MEDYASINA ÇEKİDÜZEN VERİLECEK
KGK Yerel Medya Meclisi Başkanı İsrafil Avcı’da İnternet Medyasının yasal taleplerine ilişkin oluşturulan teklif konusunda üyelere bilgi aktardı. Avcı, “İnternet Gazetecileri Federasyonu olarak bağımsız bir yasa olarak sunduğumuz yasa teklifi için Meclis’te temsilcisi olan tüm siyasi partilerle görüştük. Bu görüşmelerde sosyal medya ve dezenformasyon konusuna ilişkin bir madde yoktu. Bizim teklifimize bunlar sonradan eklenerek basın yasasında düzenleme olarak sunuldu. Gelen bilgilere göre 29 maddede uzlaşı sağlandı. Basın ilan hakkı verilmesi konusunda internet sitelerine pay verilmesi konusun gündeme getiriliyor. Basın kartı alınması da sağlanıyor” ifadelerini kullandı.
KGK Denetleme Kurulu Başkanı Ahmet Külekçi, HEGEM Vakfı ile birlikte sürdürülen Şiddetle Mücüdele çalışmalarının Avrupa’ya taşındığını söyleyerek KGK’nın uluslararı iş birliğini güçlendirme noktasında büyük katkılar sunduğunu dile getirdi.
Programa KGK Yönetim Kurulu Üyeleri Lütfü Karakaş, Savaş Çokduygulu, İsrafil Avcı, Yusuf Ziya Çakır, Duran Özkan, Ercan Arslan, KGK Danışma Kurulu Başkanı Dr. İmbat Muğlu ve üyeleri, Emral Cömert, Ali Atasever, Atilla Diler Yaygın Medya Meclis Üyeleri Hayati Arıgan, Ahmet Coşkunaydın, Ferhat Yıldırım, Muhammet Oluklu, Adnan Fişenk Dış Medya Meclis Üyeleri Orhan Akyüz, Felat Bozaslan, Nalan Yazgan, Ali Hançerli, Adil Elmas, Avtandil Otinashvili İl Temsilcileri Nihat Aydın, Cabbar Sıktaş, Recep Aydın, Esra Aksu, Celal Çiftçi, Suat Deniz, Ahmet Külekçi, Kemal Özdilek, Şerife Türkeş, Kemal Deniz, Sezai Köprülü, Ferhat Lap, Yaşar Yıldız, Hacı Odabaş, Bekir Doğan, Bayram Ali Kavalcı, Necati Günay, İkram Kali, Esat Bindesen, İrfan Hoşafçıoğlu, Naci Yıldız, Metin Karakuş, Nezir Çağlar, Suavi Okumuş, Mustafa Doğan, Zafer Tokuş, Özkan Karakaya ile KGK üyleri Halit Akgül,Yunus Yıldız, Adem Çelebi , Khatayı Azızov katıldı.