Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen proje, Kocaeli Üniversitesi'ni tıp alanında sayılı üniversitelerden biri haline getirecek.
Son yıllarda gerçekleştirilen ciddi hamlelerle kaliteli üniversiteler arasındaki yerini pekiştiren Kocaeli Üniversitesi, alınan devrim niteliğinde bir kararla, Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet veren tüm araştırma merkezleri ve laboratuvarları tek çatı altında topluyor. Alınan kararın üniversitenin binlerce insana sunduğu sağlık hizmetinin kalitesine de olumlu yansıması bekleniyor.
TEK ÇATI ALTINDA TOPLAYACAK
Konuya ilişkin önemli detayları kamuoyuyla paylaşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle 36 ay gibi bir sürede yapılması planlanan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan araştırma merkezleri ve laboratuvarları tek çatı altında toplama projesinin Kocaeli Üniversitesi için oldukça önemli olduğunu söyleyerek sözlerine başlarken, projenin detaylarında bulunan oldukça ilginç bilgiler aktardı.
LABORATUVARLAR GELİŞECEK
Dekan Utkan, “Bu proje, var olan klinik ve deneysel araştırma laboratuvarlarının zenginleştirilmesini, güncelleştirilmesini ve teknolojilerinin yenilenmesini amaçladığı gibi Tıp Fakültemiz’deki laboratuvarların tek çatı altında toplamayı hedefliyor. Kalkınma Bakanlığı’nın bu projeyi desteklemesindeki en büyük etken de zaten bu oluyor” dedi.
İHTİYAÇLARA CEVAP VERECEK
Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi (DEKART), Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖGEM), Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Birimi (DETAB), Moleküler Araştırma Laboratuvarı gibi araştırma merkezileri ve laboratuvarların tek çatı altında toplanarak bir sinerji yaratılacağını vurgulayan Prof. Dr. Utkan, “Bu durum sinerjinin yanı sıra, benzer araştırmacıların aynı alanda bulunması ve gerekli malzemelerin temini için kolaylık sağlayacak. Birtakım özel malzemelerin korunmasını gerektiren özel ortamlara da ihtiyaç var. Bu merkez aynı zamanda bunu da sağlayabilecek. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda projenin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor” ifadesinde bulundu.
PROJEYE 10 MİLYON TL AYRILDI
Projeyi 36 ay gibi bir sürede tamamlamayı hedeflediklerini yineleyenProf. Dr. Zafer Utkan, “Proje kapsamında laboratuvarların zenginleştirilmesi veya mevcut ekipmanların yenilenmesi Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşecek” dedi. Kalkınma Bakanlığı’nın üniversitemize tahsis ettiği 10 milyon TL’nin altyapı gelişimi için kullanılacağını ve önceliğin malzeme teminine verileceğini kaydeden Prof. Dr. Zafer Utkan ayrıca 2016-2017 yılında kullanılacak paranın büyük bir kısmının Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne verildiğini söyledi.
TİCARİ ÜRÜNLER YAPILACAK
Projeye farklı birimlerin de destek vereceğini aktaran Prof. Dr. Utkan, bu merkezlerin müdürlerinin ve çalışanlarının özverili çalışmaları sonucu projenin şekillendiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Utkan, “Bu merkezlerdeki çalışmalar sadece hizmet üretmiyor. Bu araştırmalar hem ulusal hem uluslararası çalışmaların yapılabileceği merkezlerdir. Dolayısıyla sadece akademik ve teknik personelin talepleri değil başka yerlerden gelen talepler de değerlendirilecektir. Bu laboratuvarlarda hastane laboratuvarı gibi sadece hizmet verilmemekle birlikte ilerde ticarileşebilecek ürünlerin elde edilebileceği ortamlar sağlayacak çalışmalar yapılacak” dedi.
ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATILACAK
Tıp Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Kocaeli Üniversitesi’nin bölgede parlayan bir yıldız olduğunu ve bölge için öneminin her geçen gün arttığını sözlerine ekleyen Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, hem tıp bilimine hem de bölge halkına verdiği hizmeti büyütmek adına önemli projeler üretmeye devam edeceklerini belirtti.