Teknolojik yenilikleri iş süreçlerine başarı ile entegre eden, Türkiye’ye model olan sayısız projeyi hayata geçiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, her durumda daha ilerisini hedeflemek ve daha iyisini gerçekleştirmek üzere çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Kocaeli’nde abonelerine sunduğu sağlıklı içmesuyu ile altyapıda öncü kurum olan İSU, yeniden inşa ettiği teknoloji üssü olan SCADA Kontrol Merkezi ile su ve atıksu ile arıtma tesisleri ve sanayi kuruluşlarını anlık olarak sürekli takip ediyor.
UZAY ÜSSÜ MERKEZ
Genel Müdürlük hizmet binalarının inşaatı ile birlikte SCADA Kontrol Merkezi’de tamamen yeniden inşa edilerek hizmete alındı. Uzay üssünü andıran merkezde, suyun kaynağından temin edilerek, içmesuyu arıtma tesisleri, depolar ve içme suyu terfi merkezleri vasıtasıyla son kullanıcılara sunulmak üzere şebekeye verilmesine kadar olan süreci İçme Suyu SCADA Sistemi, suyun tüketiminden sonra oluşan atık suyu toplayıp arıtılarak doğal ortama zararsız biçimde deşarj edilmesine kadar ilerleyen süreci ise Atık Su SCADA Sistemi ile kontrol ve kumanda ediliyor.
SU ANLIK TAKİP EDİLİYOR
İçmesuyu SCADA Sistemi ile 197 İçme Suyu Deposu, 105 İçme Suyu Terfi Merkezi ve 12 İçme Suyu Arıtma Tesisi olmak üzere 314 adet noktanın online olarak takip ve kontrolü yapılmaktadır. Ayrıca, içme suyu terfi merkezi ve su depolarında mevcut enstrümanlar aracılığıyla vana ve motorların (Aç/Kapa) uzaktan kontrolleri, arıza durumlarının belirlenmesi, su seviyelerinin, kimyasal parametrelerin (Ph, klor, bulanıklık) merkezden izlenebilmesi ve uzaktan kontrol edilebilmesi İçme Suyu SCADA Sistemi ile 7 gün 24 saat sağlanmaktadır.
7/24 KONTROL: ATIK SU SCADA SİSTEMİ
Mavi Bayraklı plajlara sahip olabilmek, Kocaeli gibi bir sanayi kenti için titizlikle yürütülmesi gereken komplike çalışmalar ile mümkün olmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalarla bugün Kocaeli, İzmit Körfezi ile Karadeniz sahillerinde olmak üzere 6 adet Mavi Bayraklı plaja sahiptir. Çevresi birçok sanayi tesisi ve yoğun insan yerleşimleri ile dolu bir deniz olan İzmit Körfezi’ni kirlilikten kurtarmak ve bunu devam ettirebilmek kurumsal olarak ortaya konulan vizyonun en önemli unsuru olarak ortaya çıkmaktadır. Bu noktada çağdaş dünyanın kullandığı sistemlerden birisi olan Atık Su SCADA Sistemi devreye alınmış ve Körfez’in korunmasında ileri teknoloji kullanılmıştır.
SANAYİ TESİSLERİ KONTROL ALTINDA
Atık Su SCADA Sistemi vasıtasıyla atık su arıtma tesisleri, atık su hatları ve kirletici potansiyeli yüksek olan sanayi tesisleri 7/24 denetim altında tutulmakta, çevre ve insan sağlığı açısından sıkıntı oluşturabilecek durumlara karşı anında müdahale edilebilmektedir. Atık Su SCADA Sistemi ile; 55 atık su terfi merkezi, 11 yağmur suyu terfi merkezi, 16 atık su arıtma tesisi, 31 kanalizasyon kolektör hattı, 6 yağmur suyu kolektör hattı ve 29 sanayi tesisi çıkışı olmak üzere toplam 148 adet istasyonun SCADA Merkezi’nden izlenmesi ve kumandası sağlanmaktadır.
Caydırıcı etkisinin yüksekliği nedeniyle Atık Su SCADA Sistemi, İzmit Körfezinde yerine getirdiği görevin ötesinde psikolojik olarak da gücünü hissettirmektedir. Çok geç kalınmadan gerçekleştirilen bir mücadelenin temel şartı olarak, ileri teknoloji içeren ve online olarak görev yapan Atık Su SCADA Sistemi, doğal güzelliklerin evsel ve endüstriyel atıklarla kirletilmesini önlemek üzere görev yapmaktadır.
ŞEBEKE SCADASI KURULUYOR
İSU Genel Müdürlüğü, içme suyu deposundan çıktıktan sonra başlayan ve ev, işyeri yada sanayide tüketildikten sonra tamamlanan süreci de bilişim teknolojisi vasıtası ile tam denetim ve kumanda altına almak için Şebeke SCADA’sı olan İçme Suyu Bilgi Yönetim Sistemi çalışmalarını sürdürüyor.
SCADA Kontrol Merkezi’nden takip edilecek şebekenin kontrolünün yanısıra içmesuyunda kayıp ve kaçakların azaltılmasını amaçlayan projenin uygulama çalışmalarına 2015 yılı içerisinde başlanılmış olup, 2019 yılı içinde tamamlanması hedeflenmektedir. Pilot bölge olarak İzmit ilçesinde yapılan proje kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, bugün gelinen noktada toplam 13,3 milyon m3 su tasarrufu sağlanmıştır. İzmit ilçesi için uygulanan çalışmalar tamamlandıktan sonra, sistem diğer 11 ilçe içinde uygulanacak ve Şebeke SCADA’sı sayesinde suyun serüveni tam olarak kontrol altına alınabilecektir.
GENEL MÜDÜR SAĞLIK: HERŞEY İNSANIMIZ İÇİN
Yapılan hizmetlerin amacının insan ve çevre sağlığının korunmasına yönelik olduğunu ifade eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, teknoloji üssü olan SCADA Kontrol Merkezi ile gurur duyduklarını söyledi. Türkiye’ye örnek olan merkezin içmesuyu ve atıksu yanısıra şebeke ile işlevini artırdıklarını aktaran Genel Müdür Sağlık, "Yaptığımız bütün hizmetler, insanlarımızın gönül rahatlığı ile musluklardan akan suyu içmeleri, temizlenen ve korunan denizlerden yararlanmaları, daha iyi bir çevrede yaşamaları içindir. Bundan dolayı teknolojik yenilikleri hiçbir masraf gözetmeksiniz yapıyoruz" dedi.