Fethullah Gülen’i Türkiye’ye verirler mi ?

GÜNDEM

Fethullah Gülen’i Türkiye’ye verirler mi ?

Geçtiğimiz günlerde Fethullah Gülen’in iadesi ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere beraberinde bir heyet ile birlikte yola çıkan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ daha ABD’de ki havalanına dahi inmeden bizim malum medya "Adalet Bakanı Bozdağ, Gülen’i almaya gidiyor” şeklinde haberler yapmaya başlayınca kamuoyunda “FETÖ Örgütünün başı akşam sabah ABD tarafından Türkiye’ye iade edilecek” beklentisi baş gösterdi.

Darbelerden çok çekmiş bir siyasi görüş temsilcisi olarak başta Fethullah Gülen olmak üzere Türkiye üzerinde oyun oynayan, bir Ülkenin seçim yolu ile iş başına gelen Hükümetine karşı darbe yapmak isteyen, TBMM’yi bombalayan bir yapının içerisinde kim varsa hepsinin kaçtıkları yere kadar kovalanmasını ve yakalanarak Türk Adaletinin önüne getirilmesi en başta bizi memnun eder.

Ancak bir türlü ortadan kaldırılamayan “Bilgi kirliliği” dolayısı ile “Dilek ve Temenniler” sanki gerçekleşmiş yada gerçekleşecekmiş gibi kamuoyuna sunulunca doğru ile yanlışlar bir türlü net olarak öğrenilemiyor ve biz bir adım daha atma imkanı bulamıyoruz.

Türkiye dünyada yalnız yaşamıyor, Dolayısı ile var olan her ülke ile yaptığı Uluslararası anlaşmalar bir noktadan sonra sizin her istediğinizi yapamayacak duruma getiriyor, Bu çerçeve içerisinde Türkiye Cumhuriyetinin altına imza attığı “Suçluların iadesi” anlaşması vesilesi ile bir başka ülkeden istediğimizi istediğimiz zaman alma gibi bir şansımız maalesef olmuyor.

FETÖ’nün başı Fethullah Gülen ile ilgili her kafadan bir ses çıkadursun bu meleye serinkanlı ve aklıselim bir şekilde yaklaşan hukukçular sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili çok ince detaylar vermelerine rağmen bu ifadeler toz duman arasında kaybolup gidiyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte ABD’ye giden CHP Muğla Milletvekili, Ömer Süha Aldan’ın tane tane anlattığı süreci birkaç kez ve son derece tarafsız bir şekilde inceleyince Fethullah Gülen’in ABD’de var olan yasalar uyarınca Türkiye’ye iadesi için en erken 5 yıla ihtiyaç olduğu anlaşılıyor.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan sırası ile Samsun, Lice, Araç, Niksar ve Fethiye Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulunmuş, Ankara DGM Cumhuriyet Savcılığı ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı görevlerini yürütmüş, 24. Dönemde Muğla Milletvekili seçilmiş, Adalet Komisyonu, Anayasa Komisyonu, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyeliğinde bulunan Aldan konusunda son derece uzman bir siyasetçi olarak biliniyor.

Fethullah Gülen'in iadesi için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte ABD'ye giden heyette yer alan CHP'li Ömer Süha Aldan,” ABD'nin iç hukuk yöntemlerini uygulaması halinde Gülen'in iadesinin 5 yıldan önce mümkün görünmediğini” söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz günlerde Fethullah Gülen'in iadesi için ABD'de temaslarda bulundu. ABD ziyaretinde Bozdağ'a, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Partili Ahmet İyimaya, komisyon üyeleri AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ve MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu da eşlik etmiş. 

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, ABD temaslarına ilişkin TBMM'de bir grup gazetecinin sorularını yanıtlarken “Heyette yer alan milletvekilleri olarak Adalet Bakanı Bozdağ'ın ABD'li mevkidaşı ile yaptığı görüşmeye katılmadıklarını ancak bilgi aldıklarını ayrıca sivil toplum örgütleri ile yapılan toplantılarda hazır bulunduklarını" söyledi.

ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesine ilişkin bir adli yardımlaşma anlaşması olduğunu vurgulayan Aldan, "Bir de ABD'nin kendi iç hukuku olduğunu” kaydetti. Gülen dosyasının aynı zamanda ABD'nin iç hukuk kuralları çerçevesinde de ele alınacağını hatırlatan Aldan "Oradaki Adalet Bakanlığı gerekli dosyaları inceleyip Sulh Ceza Hakimi'ne gönderiyor. Sulh Ceza Hakimi incelemeyi yapıyor. Bu arada taraflar avukatlarıyla gerekli girişimde bulunabiliyorlar. Bunun sonucunda karar lehte ya da aleyhte çıkabiliyor. Yani iade ya da iade talebinin reddi yönünde. Bunlara karşı temyiz hakkı var. 

Temyiz hakkı da kullanılabiliyor. Bu süreç ortalama orada yaptığımız gözlemlerle 5 yıl ya da 10 yıl arasında bir süre tutuyor. Bunun sonrasında da son sözü Amerikan Dışişleri Bakanlığı söylüyor. Yani mahkeme iade yönünde karar verse bile, bu temyizden geçse bile son sözü Amerika Dışişleri Bakanı söylüyor." demiş

Fethullah Gülen'in geçici olarak tutuklanmasına ilişkin talebin Türkiye'den ABD'ye iletildiğini kaydeden  Aldan, "Geçici tutuklama talebi iletilmiş, Sayın Bakan'ın (Adalet Bakanı Bozdağ) bize verdiği bilgi çerçevesinde iletilmiş. Ama şöyle söyleyeyim Amerikan Adalet Bakanlığı dosyayı henüz mahkemeye göndermedi. Mahkemeye gönderdikten sonra verilecek bir karar bu, yani geçici tutuklama kararı. Onun da süresi sınırlı. Yani sonsuza kadar tutuklama gibi bir müessese de yok" diye konuştu. 

CHP'li Ömer Süha Aldan, "Gülen'in 5 yıldan önce iade edilmesi mümkün değil mi?" sorusuna "Şu anki verilere göre biraz kolay görünmüyor. Ben size teknik açıdan bir değerlendirmede bulundum. Mevcut sistem bu" yanıtını verdi.

Aldan, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın direkt iade etme gibi bir yetkisi var mı?" sorusu üzerine de, "Hayır. Aramızdaki adli yardımlaşma anlaşmamız bu şekilde. Şöyle bir şey var her ülkenin kendi hükümdarlık hakkı var yani yargısı üzerinde. Mecburen siz o prosedüre tabisiniz. Bizdeki uygulama daha farklıdır mesela. Bizde çok daha kısa sürede böyle bir iade gerçekleşebilir. Bizim ülkemizin tablosu budur" dedi.

Bir başka soru üzerine ABD Adalet Bakanlığı'nın Gülen dosyası ile ilgili Türkiye'den ek bilgi istediğini anlatan CHP'li Aldan, Adalet Bakanı Bozdağ'ın da bu ek bilgilerinin de ulaştırılacağını ifade ettiğini belirttikten sonra "Türkiye'nin Gülen ile ilgili ABD'ye gönderdiği tüm bilgi ve belgelerin incelenebilmiş mi?" sorusu üzerine de, "Evet, 6 tane özel savcı görevlendirmişler. Titizlikle incelemişler. Bize verilen bilgi de o yönde. Ek bilgi istiyorlar" diye konuştu.

Aldan “Gülen dosyasının şu an ABD Adalet Bakanlığı'nda olduğunu, ilk incelemenin tamamlandığını, ek bilgilerin de ulaştırılmasının ardından mahkemeye gönderilme aşamasına gelineceğini “ de sözlerine eklemiş.

Fethullah Gülen’in ABD’den bize iadesi ile ilgili süreç bu aşamada yukarıda yazdığımız şekilde, Yetkililer bir taraftan hiç bıkıp usanmadan Gülen’in iadesi ile ilgili süreci devam ettirirken bir taraftan da FETÖ’nün ülkemizdeki uzantılarını da siyasetçi-bürokrat-Ticaret erbabı demeden kanun karşısına çıkartmalı ve Türkiye’nin“Darbe tehdidine kapalı” bir ülke haline gelmesi adına topyekün bir harekat başlatılmalıdır.

Devletlerin hayatında 5 yılın 10 yılın hiçbir önemi yoktur, Nitekim araştırıldığında Osmanlının’da ilk 75 yılda bir miktar bocaladığı ancak “akıl ve sabır” ile birlikte 600 yıl 3 kıtada hükümranlık yaptığı da asla unutulmamalıdır. 



Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.