Bursa'nın Gemlik ilçesinde faaliyet gösteren bir kimya firmasının, “derin deniz deşarj sistemi” kurma planına tepkiler büyüyor. Körfezime Dokunma sloganıyla basın açıklamasında konuşan Gemlik Belediye Başkanı Sertaslan, “Bu sadece ilçenin değil, tüm Marmara Bölgesi’nin sorunudur" dedi.BURSA (İGFA) - Bursa'nın Gemlik ilçesinde faaliyet gösteren bir kimya firmasının, “derin deniz deşarj sistemi” kurma planına tepkiler büyüyor. Vatandaşlar, denize klor başta olmak üzere çeşitli kimyasal salacak ve deniz suyu sıcaklığının kışın bir, yazın iki derece ısınmasına sebep olacak soğutma tesisine karşı Gemlik Belediyesi’nin çağrısıyla bir araya geldiler.
Basın açıklamasına Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın, Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, meslek kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda Gemlikli katıldı.
Basın toplantısında konuşan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, sanayi tesislerine karşı olmadıklarını, bu tesislerin istihdam yaratan ve ihracat yapan kuruluşlar olarak gurur kaynağı olduklarını söyledi. Sanayi kaynaklı kirlenme konusunda Gemlik’in sınırı aştığını gördüklerini dile getiren Başkan Sertaslan, “1960'lı yıllarda çekilmiş bir Türk filmi var. Filmin karakterleri, tarihte Gemlik İskelesi'nden bindikleri tekneyle sünger avlamaya gidiyorlar. Deniz o kadar temiz ki, hâlâ öyle olsaydı. Bahsettiğimiz işletmenin yapacağı ilave tesis canımızı bu kadar yakmayabilirdi. Ama denizimiz o kadar temiz değil. Derin deşarj yoluyla insanların atıkları denize bırakılmış ve deniz kirletilmiş. Sanayi kuruluşu gelmiş, önü arkası kesilmemiş. 1980 yılında yedi sanayi tesisi varken TOGG ile 139. tesis kuruluyor” dedi.
MARMARA DENİZİ DİLE GELDİ
Marmara Denizi’nin geçtiğimiz yıl dile geldiğini söyleyen Başkan Sertaslan, müsilaj olayına dikkati çekerek, Gemlik’te kurulması planlanan derin deniz deşarj sistemi hakkında bilgi verdi. ÇED raporunun ikna edici olmadığını dile getiren Başkan Sertaslan, “ÇED raporunda deniz suyunun ısısının “biraz arttırılacağı” söyleniyor. Bilimsel rapor bu. Biraz diye bir ifade olur mu? Bir saatte çekeceğiz dedikleri 5 bin 500 metreküp su, bütün Gemlik’in bir günde tükettiği su miktarının yedi katı. ÇED Raporu, bu işletmenin nerede olduğuna bakılmadan yazılmış. Atlantik Okyanusu’nda mısın? Pasifik’te misin? Akdeniz’de misin? Yılda 60 tona yakın hipoklorür atacağız diyorlar. Hiç bunları konuşmuyorum" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, kurulacak tesislerin denize etkilerini önceden belirlediğini söyleyerek, Marmara Denizi’nin tüm dünyadaki denizlerden daha fazla ısındığını belirten Başkan Sertaslan, “Belediye başkanı olarak değil, bir hemşeriniz olarak söylüyorum. Risk alacak durumumuz yok. Ben burada bir tane daha denize olumsuz etki edebilecek ilave tesis istemiyorum. Ailemle, dostlarımla daha güzel bir Gemlik’te yaşamak istiyorum” diye konuştu.
Soğutma tesisinin askı sürecinin 2 Mart 2022’ye kadar devam ettiğini söyleyen Başkan Sertaslan, itiraz için imza kampanyası başlattıklarını ve kampanyanın Şubat ayı sonuna kadar devam edecek devam edeceğini söyledi.