'Neft Daşları' yani petrol kuyuları platformu, petrol ve doğal gaz üretiminin 2017 yılında 1 milyon tona ulaştığı ve bunun rekor bir rakam olduğu bildirildi.
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nden (SOCAR) edinilen bir başka bilgiye göre, şirket perspektifli doğalgaz alanlarının ve yataklarının mevcut potansiyeli önümüzdeki yıllarda petrol üretiminin dengeli tutulmasına ve gaz üretiminin artışına olanak sağlayacak.
ESKİ PETROL YATAKLARINDA ÜRETİMİN AZALMASI DA ENGELLENİYOR
Önceden işlenen eski madenlerde üretimin azalmasının önüne geçmek amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda SOCAR, üretimi sürekli olarak dünya petrol piyasasının düzenlenmesi için gerekli olan ve diğer üreticilerle anlaşmalı çerçevelerde yapıyor. Petrol ve doğal gaz yataklarının üretim emsalinden tam yararlanma sağlanıyor.
Üretimin istikrara kavuşturulması için yeni petrol kuyularının açılması ile birlikte, eski kuyular da onarılarak kullanım fonuna dahil edilip, üretim katsayının istikrarı sağlanıyor. Aynı zamanda faaliyetsiz kuyularda esaslı onarım, jeolojik-teknik etkinlikler aracılığıyla kullanımın sağlanması projeleri hayata geçiriliyor. İptal edilen kuyuların birçoğunda kalıntı petrol verimli teknolojilerin uygulanması yoluyla çıkarılıyor.
SOCAR uzmanları eski yataklarda en son teknolojik yöntemleri uygulamakla, ayrı-ayrı yataklar üzere üretim artışını da başarmış. Nitekim geçen yıl "Azneft" Üretim Birliği "Abşeronneft" ve "Bibiheybetneft" petrol üretimini önceki yıla oranla uygun şekilde %8,7 ve %1,9 artırmış.
"Azneft" İB genel müdürü Daşgın İsgandarov yataklarda üretimin artışına etki eden faktörleri değinirken yalnız "Abşeron" Petrol ve Doğal gaz üretimi kurumu ait olan yataklarda toplam üretimin 2,5 kattan fazla arttığını söyleyerek, "Bu başarıları düşük maddi masraflarla elde edebildik. Bugün "Azneft" İB üretimin maliyetini dünyada en alta çekmiş durumda. İşletmelerimizin verimliliği oldukça yüksektir. Kuşkusuz ki, bu da Azerbaycan petrol uzmanlarının yeteneğinin ve kararlılığının sonucudur" dedi.
SOCAR şirketi yetkilisi İsgandarov ayrıca dünya piyasasında petrol fiyatının istikrara kavuşması için OPEC+ ülkeleri tarafından üretimin azaltılması ile ilgili anlaşmanın süresi 2018 yılı sonuna kadar uzatıldığını açıkladı. Azerbaycan'ın bu çerçevede üretimin kısıtlanması ile ilgili yükümlülüklerini tam yerine getirdiğini de işaret eden İsgandarov, üretimin cüzi kısıtlanması karşısında petrolün fiyatının yükselmesinin SOCAR şirketinin gelirlerini olumlu etkilediğini de ifade etti.