ANKARA (İGFA) - Araştırmacı yazar Cüneyt Polat, İkinci Meclis binasının arşiv fotoğraflarını Ankara Masası ile paylaştı. Dünyada üç meclis binasına sahip olan tek başkentin Ankara olduğuna dikkat çeken Polat, “Böyle bir özelliğini olması bizim için çok güzel. Çünkü demokrasi ile alakalı üç farklı müzeye sahibiz. Üçü de Türkiye siyasi tarihinin çok önemli anlarına sahne olmuş. İkinci Meclis binamız Kurtuluş Savaşımızın son günlerinde kararı alınıp uygulamaya başlanan, savaş bittikten sonra barış dönemi ile birlikte vücuda getirilen, belirli mimari akımlar gözetilerek yapılan, önemli bir eser” dedi.
Birinci Meclis’ten farklı olarak meclis binası olarak düşünülüp yapılan İkinci Meclis binasının mimari yapısından bahseden yazar Polat, “İlk meclis binası, İttihat ve Terakki'nin kulüp binasıydı fakat o günün şartlarıyla orası meclis binasına dönüştürülerek faaliyete geçmişti. İkinci binamız tamamen meclis binası olarak tasarlanmış ve uygulanmış. O yüzden şartları çok daha iyi. Salonu o günlere göre güzel bir salon. Fuayesi yani girişte bir bekleme bölümü var. Araçların parka gidebileceği, küçük çaplı törenlerin yapılabileceği bir bahçesi var. Sağında, solunda ve arkasında yine büyük bahçeleri var ki hemen altındaki büyük bahçe şu anda ne yazık ki dolmuş durakları olan yer. O dönemde çok büyük bir bahçe orası ve adı millet bahçesi olarak geçiyor. Ankaralılar dinlenmek için oraya gidiyorlar. Havuzları olan çok güzel, çok nefis bir bahçe. Bir kısmı şu anda kurumuş, dolmuş duraklarına feda edilmiş. Milletvekillerinin çalışmalarını yapabilmesi için küçük odalar ayrılmış. Kendince kütüphanesi, mescidi, yemekhanesi olan bir meclis binası tasarımı.” ifadelerini kullandı.
İkinci Meclis binasında o dönem yapılan değişiklikleri anlatan Polat, binanın uzun yıllar kullanıldığını ve önemli gündem maddelerinin burada görüldüğünü söyledi. İkinci Meclis binasına önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Polat, "Ankaramız'da olması bizim için önemli. Başta Ankaralılar olmak üzere Türkiye'deki bütün vatandaşlarımızın ilgisine muhtaç. Buralar gezildikçe ve ilgi gösterildikçe yaşar. Bunu yaşatmak başta Ankaralılar olmak üzere bütün ülke vatandaşlarının görevlerinden bir tanesi. Çünkü dedelerimizden bize miras kalmış önemli yerlerden biridir" diye konuştu.
Dünyanın değişik yerlerinde, özellikle Avrupa’da ülkelerinin parlamento binalarının genelde tek olduğunu kaydeden Polat, "Bizim gibi zaruretleri onları yaşamamışlar. Şu anda hala kullandıkları o binaları zaman zaman, belli günler ve saatlerde halkın ziyaretine açıyorlar ve çok ciddi bir ilgiyle karşılanıyor. Aynı ilginin bizim Meclis binalarımıza da gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Oraya girdiğiniz zaman o dönemlerin havasını teneffüs etme imkanı bulabiliyorsunuz. Çünkü özenle korunuyor. Kültür Bakanlığımıza ve devletimizin diğer kurumlarına da teşekkür etmemiz lazım. Ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Çok güzel saklamaya çalışıyoruz. Bu mirası saklamak yetmiyor. Aynı şekilde halkın ilgisi de bu noktada çok önemli" dedi.