Gebze marka şehir olur. Hem de en güzelinden. Yeter ki istensin.
Akademik olarak çalışma yaptığım 'Konumlandırma ve Şehir Markalaştırma' konusu kapsamında, Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçeleri için sürekli düşünüyorum. Marka olabilirler mi?
Her bir ilçe farklı mı çalışmalı, yoksa Kocaeli Batı Yakası olarak dördü de ortaklaşa mı bir proje geliştirmeli?
Kesin olan bir şey var ki; dört ilçe de farklı çalışmalı. Çünkü her birinin üstün ve zayıf özellikleri birbirinden çok farklı. Ben bu yazı dizinde, Gebze’den bahsedeceğim.
Gebze için Belediye Başkanımız Sayın Zinnur Büyükgöz, seçim öncesinde heyecanla söylüyordu; 'Gebze Marka Şehir olacak!'. Ben de aynı heyecanla bekliyorum. Acil projeleri hayata geçirdikten sonra muhakkak bu konuda da çalışmalara başlayacaktır Zinnur başkan.
MARKA ŞEHİR OLMANIN
O ŞEHRE KATKISI NEDİR?
Küreselleşen dünyada rekabet edebilmek için şehirlerin farklılığının ön plana çıkartılması gerekmektedir. Şehirler, rakiplerinden farklılaşıp özgün hale gelerek marka olurlar.
Şehir markası sayesinde; şehir sakinlerinin gelir düzeyleri ve yaşam kalitesi (ulaşım, sağlık, haberleşme vb.) artar. Güçlü şehir markası; sadece ziyaretçileri değil, aynı zamanda beyin göçünü ve yatırımcıları da ülkeye ve o şehre çeker.
Ekonomik krizlerin yaşandığı durumlarda, marka şehirler daha az kayıpla bu süreci atlatır. Şehirlerin kalkınması için gerekli olan kaynaklar her zaman içeriden temin edilemez.
Bunun için şehirler, yurt içi ve yurt dışı ziyaretçiler, üniversite öğrencileri, nitelikli çalışanlar, alışveriş amaçlı gelen tüccarlar ve iş amaçlı gelen iş adamları gibi dış kaynakları çekmeye çalışır.
Marka şehirlerin en büyük somut göstergelerinden biri, öğrencilere, akademisyenlere ve yatırımcı yaşam alanı sağlaması, çalışma ortamlarının kalitesini artırması, yatırım imkânı sunması gibi faktörler sayesinde başarılı insanları şehre çekmesidir. Rekabet ve çekim gücünü artırmak için şehirler marka olarak konumlandırılmalıdır.
MARKA ŞEHİRLERİN
UNSURLARI NELERDİR?
Şehir markası tek bir kişi ve kuruluşun yapabileceği bir iş değildir, birden fazla paydaşın olduğu ve bu paydaşların birlikte çalışarak üretebileceği bir süreçtir.
Şehrin markalaştırılması; insan ve yönetim kalitesi, kültürel mirası, yatırım olanakları, turizm fırsatları ve dış ticaret kapasitesi gibi unsurlar çerçevesinde yapılır.
Şehir analiz edilirken 6 tane unsur öne çıkmaktadır:
• Cazibe merkezleri (Doğal, yapay, özel amaçlı yapılan, tarihi)
• Erişilebilirlik (Yol, terminal ve araçlardan oluşan tüm ulaşım sistemi)
• Tesisler (Konaklama ve ikram olanakları ile diğer turistik hizmetler)
• Tur Paketleri (Turizm firmaları tarafından düzenlenen seyahat paketleri)
• Aktiviteler (Şehre dışarından gelen ziyaretçilerin yapmak istediği tüm aktiviteler)
• Ek Hizmetler (Ziyaretçiler tarafından kullanılan bankalar, telekomünikasyon, posta, gazete, hastaneler gibi hizmetler)
Bir şehir, içinde bulunduğu toplumsal değerlerden beslenerek, kendine has özellikler ile pazarda konumlandırma yaparak ziyaretçiler için çekici hale gelebilir. Güçlü şehir markaları, ziyaretçiler için düşünsel ve duygusal olarak olumlu bir imaja sahiptirler.
MARKA ŞEHRİN KONUMLANDIRILMASI
Şehir markalaştırmada en önemli adımlarından biri şehri konumlandırmadır. Bir marka, ziyaretçilerin, yatırım yapacakların zihninde, başka kimsenin sahip olmadığı bir yere sahip olmaya çalışmalıdır.
Şehrin öne çıkan birçok öğesi olmakla beraber sadece bir noktaya odaklanarak konumlandırma yapılmalıdır. Marka, muhtemel müşterinin zihninde yer alan benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Bir marka için en önemli yön, tek görünüşlü olmasıdır.
Marka ismi her şeyi temsil etmeye çalışırsa o isim gücünü yitirir. Müşteriler, markaların belirli bir alanda ve farkını ortaya koyacak şekilde faaliyet göstermesini bekliyor.
Müşterilerin zihninde güçlü bir marka oluşturmak için markayı daraltmalı, genişletmemeli. Uzun vadede markanın yayıldığı alanı genişletmek, gücü ve imajı zayıflatacaktır.
Bir şehrin marka olduğunun en somut göstergesi, şehre dışarıdan yatırımcı ve ziyaretçinin gelmesidir.
Şehri ilgi çekici hale getirmek için öne çıkan bir simge/özellik/öğenin vurgulanarak tanıtımın yapılmasıdır.
İtalya’nın moda ve gastronomiyle, İsviçre’nin kayakla, Afrika’nın vahşi doğayla, Brezilya’nın karnavalıyla oluşturabildiği farklılaşmaya benzer bir başarı için odaklanmak gerekir.
Markalaştırmanın en önemli özelliği, olmayan bir kategori oluşturmaktır. Yeni kategori altında, markanın ilk ve orijinal olduğunu hissettirecek şekilde çalışmalar yapmalıdır.
Markayı tanımlamak için, ilk ve orijinal olduğu mesajı sürekli olarak verilmelidir. Şehirleri, zihinlerde öncü olacak ve daha önce hiçbir şehrin sahip olmadığı temel değer ve öğeler üzerinden tanımlayıp markalaştırmalıdır.
Yazı dizisinin ilkini burada noktalayalım.
Sağlıcakla kalın.