Gelire göre borç sınırı dönemi başlıyor

EKONOMİ

Kredi taksitlerine sınır geliyor

Kredi kartına getirilen sınırlamalardan sonra kredi taksitlerine de limit getiriliyor.
BDDK, gelire göre borçlanma sistemini devreye sokuyor. Örneğin, birinin aylık geliri bin liraysa, toplam kredi taksitleri 450 lirayı geçemeyecek. 
 
Kredi kartına getirilen sınırlamalardan sonra bu kez borçlara limit getiriliyor. BDDK, gelire göre borçlanma sistemini devreye sokacak. 1 kişinin aylık geliri 1.000 liraysa toplam kredi taksitleri 450 lirayı geçemeyecek.
 
Kredi kartına getirilen taksit sınırlamasının ardından bu kez borçlara sınır geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) vatandaşın ayağına yorganına göre uzatması için tüm borçlarına tek limit uygulanacak.
 
Kart limitlerinin aylık gelirin 4 katı ile sınırlandırılmasına benzer bir limit de bankalardan kullanılan ihtiyaç, konut ve taşıt kredileri için getirilmiş olacak. İlk defa 2008’deki kriz sonrasında ABD’de uygulanmaya başlayan ve ‘Dept to income-gelire göre borç’ adı verilen bu sistemde, borcun gelire oranının yüzde 45’le sınırlanması gündemde. Böylece aylık geliri 3 bin lira olan kişinin tüketici kredisi, konut ve taşıt kredilerinin aylık toplam taksitleri 1.350 lirayı aşamayacak.
 
2 BİN TL GELİRİ VAR  1.990 TL BORÇLU
 
Gelire bağlı borçluluk oranıyla vatandaşın ayağını yorganına göre uzatması planlanıyor. Örneğin bir kişinin aylık geliri 1.000 liraysa toplam taksitleri 450 lirayı geçemeyecek. Yetkililer, “Kişilerin 2 bin lira geliri var. 1.990 lira ile taksit ödüyor, 10 lira ile geçiniyor. Nasıl yaşayacak bu insan. Söz konusu sistem ABD’de uygulanıyor. ABD’de de 1000 lira gelirin varsa en fazla 450 lirasını taksite yatırabilirsin. Bu sistem sayesinde vatandaşın tasarruf oranları da artacak” değerlendirmesinde bulundu. 
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.