GTÜ’de Doğan Hasol söyleşisi

EĞİTİM

GTÜ'de 'Konuşmalar' etkinliği sona erdi

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Mimarlık ve Tasarım Kulübü (MİTA) tarafından organize edilen ‘Konuşmalar’ etkinlikleri Doğan Hasol’un söyleşisiyle sona erdi.

GTÜ Mimarlık Bölümü Binası Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilay Coşgun, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Elif Özlem Aydın, Mimarlık Bölümü akademik ve idari personeliyle öğrenciler katıldı.
Uluslararası Yapı Merkezleri Birliği (UICB)’nin iki kez başkanlığına, daha sonra da onur üyeliğine seçilen Hasol, Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin 1994/95 dönemi Basın – Yayın Ödülü başta olmak üzere çeşitli üniversiteler ve dernekler tarafından verilen Mesleğe Katkı Başarı Ödülü, Mimarlık Onur Ödülü ve Onursal Doktor Unvanının da sahibi. Mimar Hasol, söyleşide mimari tarihimizin son yüzyılına mercek tutacak önemli açıklamalarda bulunarak mimarinin toplumsal ve bilimsel gelişim ve değişimden bağımsız olamayacağını vurguladı.

Yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde Osmanlı Devleti’nin mimari yapısında yabancı mimarların etkisinin belirgin olduğunu belirten Hasol, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerindeki zorlukların mimaride görülebileceğine değinerek, “Ankara’da yeni yapılan Meclis binasının çatısındaki kiremitler ödünç alınmıştır.

Türk mimarisi ülkemizde ve dünyada meydana gelen önemli olayların etkisinde kalmıştır. Örneğin İkinci Dünya Savaşı her alanda olduğu gibi mimaride de duraksamaya yol açmıştır. Toplumsal gelişmeleri, çağdaş mimari yapılarımızda da hissediyoruz” diye konuştu.
MİMARİDE, GÜZEL ÇİRKİN DEĞERLENDİRMESİ YOKTUR

Bazı mimari eserlerimizin güzel olmadığı gerekçesiyle yıktırılmasını eleştiren Hasol şöyle konuştu, “Çok önemli bazı mimari yapılarımız güzel olmadığı gerekçesiyle yıktırıldı. Oysaki mimari eserlerde güzel çirkin diye bir ayrım yapmıyoruz; çünkü bunlar sübjektif değerlendirmelerdir. Bizim bir yapıya bakışımız mimari özelliklerin mevcut olup olmaması şeklindedir. Mimari eserlerimiz tarihimizle bağımızdır ve haklı gerekçeler olmadan yok edilmelerini doğru bulmuyorum.”
Mimar Doğan Hasol son olarak ülkemizde mevcut tüm mimari özelliklerin bize ait olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde yapılan tüm mimari eserler bize aittir. O yüzden zengin mimari özelliklere sahibiz. Örneğin Efes bizim topraklarımızdadır ve o eserlerdeki mimari özellikler bize aittir” diyerek sözlerine son verdi.
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilay Coşgun ve GTÜ MİTA Başkanı Pınar Kalaycı tarafından Doğan Hasol’a teşekkür belgesi verildi. Kitaplarını imzalayan ve öğrencilerle bir süre sohbet eden Doğan Hasol katılımcılara teşekkür ederek başarılar diledi. Etkinlik, düzenlenen kokteylle sona erdi. 


Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.