TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından bu yıl 53’üncüsü düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması finalinde Darüşşafakalı öğrenciler, 38 bin öğrenci arasından Türkiye ikincisi oldu.
Lise öğrencilerini temel, sosyal alanlarda ve uygulamalı bilim alanında araştırmalar yapmaya teşvik etmek, öğrencilerin çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla 53'üncüsü düzenlenen TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın ödül töreni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi.
Törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YÖK Başkanı Erol Özvar ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal katıldı.
53 yıldır yürütülen ve bu yıl 25 bini aşkın projeyle yaklaşık 38 bin öğrencinin başvurduğu yarışmaya, Darüşşafaka Lisesi ; 11. sınıf öğrencileri Tuba Aydın ve Şeyda Yumaç “Z Kuşağının Derse İlgisini Artırmak İçin Cep Telefonuna ve Tablete Yüklenebilen Bir Uygulama Örneği: Adım Adım Edebiyat” adlı projeleriyle Türk Dili ve Edebiyatı alanında katıldı.
81 ilde 3 binden fazla liseden 38 bin öğrencinin katıldığı yarışmada, Tuba Aydın ve Şeyda Yumaç, “Z Kuşağının Derse İlgisini Artırmak İçin Cep Telefonuna ve Tablete Yüklenebilen Bir Uygulama Örneği: Adım Adım Edebiyat” adlı projeleriyle Türk Dili ve Edebiyatı alanında Türkiye 2.si oldu.
Ödül töreni ardından konuşan Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç: ‘’Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda akademik başarı olmazsa olmazımızdır. Öğrencilerimizi 21. yy. becerileriyle donatıyor ve rekabetçi dünyaya hazırlıyoruz. Çocuklarımızın akademik açıdan tam donamlı, sporun, sanatın ve bilimin her alanıyla uğraşan bireyler olarak yetişmeleri için tüm olanakları çocuklarımıza sunuyoruz. Tüm faaliyetlerimizin temeline çağdaş, akılcı, eşitlikçi bir eğitim modelini koyuyoruz. Robotik alanından mühendisliğe matematikten yapay zekâya, edebiyattan spora kadar birçok alanda öğrencilerimiz sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinden çok kıymetli ödüllere sahip oluyorlar. Bu, Darüşşafaka eğitim sisteminin başarısıdır. Tam 159 yıldır “eğitimde fırsat eşitliği” misyonunun gereklerini yapmak için kurum olarak gönülden ve var gücümüzle çalışıyoruz.’’ dedi.
DARÜŞŞAFAKA HAKKINDA
Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak onların yaşamlarını değiştiriyor. “Eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla 1863 yılından bu yana çalışan Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını ve yükseköğrenimleri esnasında burs almasını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağı ilkesi ile hareket eden ve “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor.
Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla belirlenen 1000’e yakın öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 8 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.
2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, yine Birleşmiş Milletler’in en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan UN Global Compact üyesidir. 2013 yılında kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, 2018 yılında notunu 9,50'ye, 2019’da 9.54’e, 2020’de 9,66’ya, 2021 yılında ise 9,74’e yükseltmiştir.