Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 21. Yüzyılda NATO, Sınamalar, Ortaklıklar ve Genişleme Paneli'nin açılış konuşmasında, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak taşıdığı değerin, ne kadar önemli olduğunun bir kez daha gözler önüne serildiği bir dönemden geçildiğini söyledi.ANKARA (İGFA) - İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 21. Yüzyılda NATO, Sınamalar, Ortaklıklar ve Genişleme Paneli’nde konuştu.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Terörle mücadele konusunda net bir pozisyon almamış ülkelerin ittifaka kabulü, NATO'nun geleceği için de bir tehdittir" dedi.
Türkiye'nin, bölgesi açısından olduğu kadar Avrupa ve NATO üyesi ülkeler açısından da oldukça kritik bir dönemden geçtiğine işaret eden İletişim Başkanı Altun, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla başlayan süreçte ittifakın kendisini çok hızlı bir şekilde jeopolitik bir çatışmanın içinde bulabileceğini açıkça gösterdiğini belirterek, "Bu durum da Avrupa ülkeleri arasında ciddi bir tartışmayı beraberinde getirdi. Aynı zamanda NATO bünyesinde de yeni güvenlik endişelerini beraberinde getirdi. Günümüz güvenlik endişeleri, elbette ki salt başka devletlerden gelen jeopolitik tehditlerden de ibaret değil, ulusal ve uluslararası terörizm, salgın, düzensiz göç, siber güvenlik, iklim değişikliği, enerji arz güvenliği, devletlerin ekonomik ve siyasi istikrarı gibi bazı küresel sorunlar da bu tehditlere eşlik ediyor. Bu durum, uluslararası güvenlik ortamını da hiç kuşkusuz daha karmaşık bir hale getiriyor" diye konuştu.
İletişim Başkanı Altun, 25 Kasım 2020'de üye ülkelerin katılımıyla hazırlanan "NATO 2030: Yeni Bir Çağ İçin Birliktelik" başlıklı rapora dikkati çekerek bu raporda, NATO'nun 2030 hedefleri arasında en dikkat çekenin, "müttefiklerin birliğinin, dayanışmasının ve uyumunun güçlendirilmesi hedefi" olduğunu kaydetti.
"TÜRKİYE, NATO'NUN VAZGEÇİLMEZ BİR MÜTTEFİKİDİR"
Söz konusu hedefin, Türkiye'nin de içtenlikle arzu ettiği ve her platformda ısrarla üzerinde durduğu bir husus olduğunu vurgulayan İletişim Başkanı Altun, NATO, ortak düşmanları belirlemeye odaklanmakla birlikte, her bir ülkeye yönelen güvenlik tehditlerine de aynı hassasiyeti göstermek durumunda olduğunu belirterek, "İttifak bünyesinde 'güvenliğin bölünmezliğinin' önemi net bir şekilde idrak edilmek zorundadır. Bu doğrultuda, mutlak suretle teröre karşı ortak bir mücadele yürütülmelidir" dedi.
Türkiye'nin NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan ülkesi olduğunun altını çizen İletişim Başkanı Altun, "Türkiye, hiç kuşkusuz NATO'nun vazgeçilmez bir müttefikidir. Bu, dün olduğu gibi bugün için de böyledir. Malumlarınız olduğu üzere, bugün dünyanın muhtelif yerlerinde NATO'nun barış misyonlarını desteklemeyi sürdürüyoruz. İttifakın istikrarlaştırıcı rolüne ve güvenliğine önemli katkılar sunuyoruz. Türkiye, sahip olduğu imkân ve kabiliyetlerle NATO görevlerinin etkisini yalnızca askeri anlamda değil, ev sahibi ülkeler nezdindeki yumuşak gücü itibarıyla da artırıyor" diye konuştu.