Soluduğunuz zehirin farkında mısınız?

Soluduğunuz zehirin farkında mısınız?

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
05 Şubat 2018 Pazartesi 14:58
Soluduğunuz zehirin farkında mısınız?


Birçok hastalığı da beraberinde getiren ve 'Sigara içmenin' öğrenilmiş bir davranış olduğunu belirten Medical Park Gebze Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Faruk Çiftçi bilgilendirmede bulundu ve "Ebeveynleri sigara içen çocuklar büyüdüklerinde genellikle sigara içmektedir. Son 15 yılda ülkemizde alınan yasal tedbirler sigara içmedeki artışı kısmen dizginlemiştir. Ancak bu konuda alınacak daha çok yol vardır" dedi.

Dünyada yoksulluk ve buna bağlı hastalıklardan sonra en önemli ikinci ölüm nedenini oluşturan ve ikili önlenebilir ölüm nedenlerinin de başında geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Faruk Çiftçi, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1,5 milyar sigara bağımlısı insan bulunmaktadır. Bunlardan her yıl yaklaşık 4,5 milyonu sigara nedenli hastalıklardan kaybedilmektedir. Sigara derken aslında tüm tütün ürünleri kastedilmektedir. Ancak sigara toplum içinde daha bilinen ve anlaşılan bir kavram olduğu için tercih edilmektedir. 

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülkemizde 27 milyon sigara bağımlısı olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizdeki erişkin erkeklerin her ikisinden birisinin sigara içtiği, sigara başlama yaşının ortalama 19 olduğu, 13 – 18 yaş arası gençlerin %10’undan fazlasının sigara içtiği, uyuşturucu bağımlılarının hepsinin bu sürece sigara ile başladığı dikkati çekmektedir. 

Sigaranın oluşturduğu en klasik hastalık olan KOAH'lı hasta sayısının 4 milyon civarında olduğu bilinmektedir. Erkeklerde eğitim ve kültür seviyesi arttıkça sigara tüketimi azalırken, kadınlarda olay tam tersidir. Bunun en önemli nedenlerinden birisinin, sigaranın kadınlarda büyük bir yanlış olarak özgürlük sembolü gibi görülmesidir" diye belirtti.

SİGARA İÇENLER, GERÇEKTEN İÇİNE ÇEKTİKLERİ BU ZEHRİN FARKINDA DEĞİLLER Mİ? 
ZARARINI BİLMİYORLAR MI? 

Prof. Dr. Çiftçi, "Yapılan çalışmalar aslında farkında olduklarını göstermekte. Gerçekten sigara içenlerin çoğunluğu zararların farkında ancak bunların önemli bir kısmı, sigaradan dolayı bir hastalık veya olumsuz bir durumun kendilerine veya yakın aile bireylerinin başlarına gelmeden bu durumu içselleştiremiyorlar. Bir diğer durum ise; sigara bırakmanın çok da kolay bir süreç olmamasıdır. Sigara aslında bağımlılık düzeyi oldukça yüksek bir maddedir. Yapılan çalışmalarda eroin ve esrar gibi uyuşturuculardan çok daha yüksek ve çok daha hızlı bir şekilde bağımlılık meydana getirdiği gösterilmiştir" dedi. 

Hiç sigara içmeyen birisi 5 gün süreyle günde 1 paket içerse sigara bağımlısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çiftçi, "Küresel Yetişkin Tütün Araştırması verilerine göre; Sigara içenlerin % 44,8’i sigaranın zararlarını bildiklerini ve son bir yıl içinde sigara bırakmayı denediklerini, %30’unun ise önümüzdeki bir ay içinde bırakmayı düşündüklerini belirtmişlerdir. Ancak kişinin kendi başına amatörce yaptığı sigara bırakma girişimleri, genellikle hüsranla sonuçlanmakta, başarı oranları % 5’i geçmemektedir. Sigara bırakma, önem verilmesi ve uğraşılması gereken bir süreçtir. Hastanelerdeki Sigara Poliklinikleri ve burada verilen profesyonel destek sigara bırakmadaki başarıyı yaklaşık 7 kat arttırmaktadır” diye konuştu.

SİGARA İÇENE VE ÇEVRESİNDEKİLERE ZARARI SAYMAKLA BİTMEZ
Sigaranın sağlığa olan zararlarının saymakla bitmeyeceğini, yapılan tüm uyarılara ve teşfik çalışmalara rağmen sigara içenlerin oranının içmeyenlere göre oranının artmaya devam ettiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Faruk Çiftçi, "Sigara, hem içen hem de çevresindekilere olan zararı saymakla bitmez. Bunlardan biri cilde olan etkileridir. Sigara içen insanlar sigara içmeyen insanlara göre daha yaşlı görünürler. 

Aynı zamanda diş sağlığımızı da ilgilendirir. Dişlerimizin görünümünden sağlığına kadar etkisi büyüktür. Bununla beraber ses tellerinde kısılma ya da kalınlaşma, boğazınızda ağrı ve iltihaplanma yaşanabilir. Alzheimer hastalığının ise sigara kullananlardaki riski daha yüksektir. Cinsel yaşamda isteksizlik ve iktidarsızlık oluşturabileceği gibi kısırlık, erken doğum, erken menopoz ve rahim kanseri gibi birçok hastalığı da yaşamanızı tetikleyebilir" diyerek uyarılarda bulundu.

Medical Park Gebze Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Faruk Çiftçi sigara bağımlısı bireylere, "Herkes eğer gerçekten ister, uğraşır, uygun ve yeterli destek alırsa sigarayı bırakabilir. Dumansız ve sağlıklı bir yaşam hayal değil, mümkündür ve doğal olarak her bireyin hakkıdır" şeklinde seslendi. 


Son Güncelleme: 05.02.2018 15:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37