banner55

Konak Hastanesi Gebze'den Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri

Konak Hastanesi Gebze'den Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
12 Haziran 2017 Pazartesi 10:28
Konak Hastanesi Gebze'den Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri


Konak Hastanesi Gebze Diyetisyeni Hilal Batmaz, yaz aylarında oruç tutarken gün içinde nasıl daha az susayabilir, nasıl daha az acıkabilir ve nasıl daha enerjik olabiliriz hususlarında dikkat edilecek bir kaç püf nokta ile Ramazan ayını daha rahat geçirebilememiz için önerilerde bulundu.
 
1- Ramazanda sahur-iftar ve yatmadan 1,5 saat öncesine denk gelecek şekilde bir ara öğünle birlikte toplam 3 öğün beslenilmelidir. Eğer iftarla yatma saati arasında uzun bir zaman yoksa ara öğün yapmaya gerek yoktur.
 
2- Uzun süren açlık dönemi metabolizmayı yavaşlatır, gün içerisindeki bilişsel ve fiziksel performansınızı düşürebilir. O yüzden sahur öğününü yapmadan oruç tutmayın.
 
3- Sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlar sahura midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller ekleyerek bu soruna çözüm bulabilirler.
 
4- Şerbetli ve ağır tatlılar yerine taze mevsim meyveleri ,dondurma ve sütlü tatlılar gibi daha hafif tatlıları tercih edin.
 
5- Yemekleri hızlı yemekten kaçınıp yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
 
6- Gün içersinde kaybedilen minerallerin yerine konabilmesi için sahur ve iftardan 15 dk sonra 1 adet doğal mineralli su/maden suyu içilmesinde fayda vardır.
 
7-İftarı su ve çorbayla açtıktan sonra 20-30 dk ara verip ana yemeğe öyle geçilmelidir.  Böylece öğün ikiye bölünmüş olur ve aniden çok fazla miktarlarda yemek yemenin önüne geçilmiş olunur.
 
8- Sahur ve iftar arasında ortalama 2-2,5 litre su tüketerek sıvı dengenizi koruyabilirsiniz.
 
9- Orucu 1-2 bardaktan fazla su ile açmayınız. Suyu belirli bir zaman dilimi içerisinde yavaşça tüketiniz.
 
10- Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek beslenilmelidir. Bunun için en pratik yöntem her öğünde mutlaka yeşil yapraklı salatalar tüketmek ve haftada bir kaç kez kurubaklagil yemeklerini diyete eklemektir.
Hayırlı ve sağlıklı bir Ramazan geçirmeniz dileğiyle... 


Son Güncelleme: 12.06.2017 10:31
Anahtar Kelimeler:
UyuşturucuDedektör Köpek
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37