En büyük tehlike: Stres

En büyük tehlike: Stres

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
27 Kasım 2018 Salı 11:23
 En büyük tehlike: Stres

 

Günümüzde birçok çevresel ve fizyolojik faktörün doğurganlık üzerinde olumsuz etkisi olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Öğretim Üyesi Op.Dr. Burcu Çetinkaya, gebelik tedavilerinin en büyük sorunun stres olduğunun altını çizdi.


STRES DOĞURGANLIĞI NASIL ETKİLİYOR?

Alkol ve sigara kullanımı, gıdalardan aldığımız kimyasallar, kişilerin yaşam tarzı ve stres faktörü de üremeyi ciddi oranda olumsuz etkilediğini söyleyen Çetinkaya, üstelik bu faktörlerin sadece kadın üremesini değil, aynı şekilde erkek faktörünü de etkilediğini belirtti.

ELE ALINMASI GEREKEN BİR KONU

Bebek sahibi olmak kuşkusuz herkesin arzu ettiği bir durum olduğunu sözlerine ekleyen Öğretim Üyesi Op. Dr. Çetinkaya, "Bazen bu durum bahsettiğimiz faktörlere bağlı olarak etkilenir ve takip ve tedavi gerektirebilir. Bu tedavi süreci başlı başına streslidir. Bizler bu süreçte hem anne, hem de baba adayının kafasının rahat, motivasyonunun yüksek olmasını isteriz ve şartları bu yönde sağlamaya çalışırız. 

Yapılan araştırmalara göre ise; kısırlık tedavisi gören kadınların, ölümcül hastalığı olan kadınlarla aynı oranda strese sahip olduğu gözlemlenmiştir. Yarattığı etkiye bakılırsa, stres faktörü bu konuda sağlık açısından önemle ele alınması gereken bir konudur" dedi.

STRESİ AZALTACAK ÇÖZÜMLER BULMALISINIZ

Öğretim Üyesi Op.Dr. Çetinkaya, stresin çözümsüz kalması, tedavi süresinin uzaması ve gebelik sonucuna ulaşılamaması olası bir depresyonu beraberinde getirebileceğini ifade ederek, “Konsantrasyon eksikliği, gebe kalma dışında farklı konulara odaklanamama, kaygı, ikili ve aile ilişkilerinde gerginlik, süreklilik gösteren depresif ruh hali depresyonun habercisi olabilir. 

Bebek planları yapmaya başladıysanız ve stresli bir dönemden geçiyorsanız, gebelik için yaptığınız hazırlıkların ilk sırasında stresinizi azaltacak çözümler bulmak gelmelidir. Başarısızlık endişesi taşımak ilerleyen dönemlerde içinden çıkılmayacak hal alarak uyku problemlerine, cinsel problemler ve cinsel isteksizlik, cilt sorunları ve sindirim sistemi bozukluklarına yol açabilmektedir. 

Sürekli gebe kalmaya odaklanmak yerine, meditasyon yapabilirsiniz. Ya da eşiniz ile birlikte güzel bir tatil planlayıp zamanın tadını çıkarabilirsiniz. Bunu çözmek kesinlikle eşiniz ve size bağlıdır. Sizi en çok mutlu eden neyse, ona yönelmeniz fayda sağlayacaktır" dedi.


Son Güncelleme: 27.11.2018 11:25
Anahtar Kelimeler:
En Büyük Tehlike: Stres
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37