Çetinkaya: Trikomoniyaz enfeksiyonuna dikkat!

Çetinkaya: Trikomoniyaz enfeksiyonuna dikkat!

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
27 Ağustos 2018 Pazartesi 08:16
 Çetinkaya: Trikomoniyaz enfeksiyonuna dikkat!


Trikomoniyaz (Trichomonas Vaginiti (Trichomoniasis), paraziti hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, bu bakteri hijyeni tam sağlanmamış olan ortamlardan ve cinsel yolla bulaşan bir parazit çeşidi olduğunu söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, vajinanın etrafında, parazitlerin ortaya çıkardığı bu enfeksiyona yakalanan kişilerin başlıca şikayetlerinden biri, cinsel ilişki sonrasında oluşan ağrılardır. 

Çetinkaya, "Kontrolsüz cinsel ilişki ile de diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilen bu mikroorganizmalar hamam, tuvalet ve banyolardan da bulaşabilmektedir. Halka açık bu alanlarda hijyen konusuna özen gösterilmesi gerekir" dedi.

PAYLAŞMAMAK GEREKİR

“Bu konuda özellikle uyarmak istediğim husus, arkadaşları ile yaptıkları pantolon ve iç çamaşırı paylaşılması durumu, bu paylaşımın çok ciddi enfeksiyonlara neden olabileceği unutmamalıdır" diyen Op.Doç.Dr. Çetinkaya, "Ayrıca yeni alınan iç çamaşırlarının kullanmadan önce mutlaka yıkanarak temizlenmesi gerekmektedir.  Bahsettiğimiz bu parazit çeşidi tuvaletlerde yaklaşık 40-45 saat, iç çamaşırında ise 1 gün boyunca yaşayabilmektedir. 
 
Nadiren de olsa, bir anne adayına bu parazit bulaşmış ise bazı normal doğumlarda bebeğin kanaldan geçmesi ile bebeğe bulaşabilmektedir. Fakat bebeğe bulaşan parazitler doğumdan bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir" dedi.
 
ENFEKSİYONLARDA ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİDİR

Trikomoniyaz enfeksiyonunun genellikle kadınlarda kötü kokulu, yeşil, köpüğe benzer akıntı ve kaşıntı ile kendini gösterdiğini belirten Op.Doç. Dr. Çetinkaya sözlerini şöyle tamamladı:

Bu belirtilere sahip olduğunuzu gözlemliyorsanız ya da daha önce kendinizde hiç görmediğiniz bir akıntı şekli ile karşı karşıya iseniz mutlaka hekiminize başvurmalısınız. 

Erken tanı ve tedavi bütün hastalıklarda olduğu gibi, bu enfeksiyonlarda da çok önemlidir. Erkeklerde de bu enfeksiyon söz konusu. Ancak kadınlarda olduğu gibi net belirtiler göstermemektedir.  

Bu enfeksiyondan tam manasıyla kurtulabilmek için eğer cinsel yol ile bulaşmış ise mutlaka eşlerin birlikte değerlendirilmesi, diğer yollardan bulaşmış ise hekiminizin size özel, uygun gördüğü şekilde tedavi etmesi gerekmektedir. 


Son Güncelleme: 27.08.2018 08:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37