Bu diş telleri üflemeli müzik aletlerini çalmayı engellemiyor

Bu diş telleri üflemeli müzik aletlerini çalmayı engellemiyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
07 Aralık 2018 Cuma 12:53
 Bu diş telleri üflemeli müzik aletlerini çalmayı engellemiyor



Dişlere
takılan tellerin, bazı üflemeli müzik aletlerinin çalınmasında engel oluşturduğunu söyleyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Arzu Arı Demirkaya, içten takılan tellerle yapılan lingual ortodontinin bu duruma çözüm getirdiğini açıkladı.

Üflemeli çalgılar ya da nefesli sazlar, üflemeye dayalı müzik aletleridir. Bu tür enstrümanların öğrenildiği yaşlar çoğunlukla, diş tellerinin en sık uygulandığı yaşlara denk gelir. En çok; trompet ve korno, daha az da trombon, bariton ve tuba gibi çalgıları çalanlar, üfleme tekniğini oturtmaya çalışırken diş yüzeylerine yapıştırılan teller yüzünden, ses kalitesini ve nefes sürelerindeki dayanıklılıklarını yitirirler. 

Aynı zamanda basınç yüzünden tellerin dudaklarda oluşturduğu yaralarla boğuşurlar. Çocuklar birkaç hafta içinde duruma uyum sağlayabilse de bazı sorunlar devam eder. Dudaklar yara olmasın diye kullanılan mum kaplama, basınç yüzünden yerinde durmaz ya da aralara kaçar. 

Enstrümanın içinde çok daha fazla nem birikir, çalarken sık sık temizlemek gerekir. Kişinin ağız parçasına, daha az basınç uygulayarak çalmanın yollarını öğrenilmesi icap edecektir. Nefes basıncını arttırmak için çok daha fazla çalışılacaktır. Sadece braketlerin takıldığı zaman değil, çıkartıldıkları zaman da normal ses kalitesine dönmek için alışma dönemi bir hayli sürecektir.

LİNGUAL TELLER DİŞLERİN İÇ YÜZEYİNE UYGULANIYOR

Bu tür sorunlarla boğuşmamak için uzmanlar, üflemeli müzik aletleri çalanlara lingual ortodontiyi öneriyorlar. Lingual ortodontide teller; dişlerin görünen dış yüzeylerine değil, iç yüzeylerine yapıştırılıyor. Böylece dudak ve dişler arasındaki ilişki hiç değişmeden, üflemeli çalgıların öğrenimi sürdürülebiliyor. 

Lingual teknik, geleneksel ortodontik tekniklerine göre daha fazla özen ve detaylı çalışma gerektirir. Lingual tedavi, uzmanlaşmış olan ortodontisler tarafından uygulanır. Lingual braketler, her yaşta uygulanabilir. Ancak lingual braketlerin kullanılabilmesi için dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir.


Son Güncelleme: 07.12.2018 12:54
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37